3/1/15

Φωνάζουν για το Δομοκό

Σωματείο Ειδικών Φρουρών


Με επιστολή τους στον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ τα μέλη της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Αττικής διαμαρτύρονται, γιατί με απόφαση της ηγεσίας εξαιρούνται από τις μεταθέσεις στις Φυλακές τύπου Γ', στον Δομοκό.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:
  Αξιότιμε Κε Αρχηγέ
   Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, απευθυνόμενοι προς Εσάς, ύστερα και από τη τελευταία συνάντησή μας κατά την οποία Σας είχαμε εκθέσει (για ακόμη μία φορά) τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες στο νομό Αττικής και ο ίδιος αναγνωρίσατε το δίκαιο των αιτημάτων μας,  προκειμένου να Σας   επισημάνουμε έστω και την τελευταία στιγμή ότι εκ μέρους της Διοίκησης διαπράττεται για μία ακόμη φορά αδικία σε βάρος των αστυνομικών που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες.

    Ειδικότερα, δυνάμει των υπ αρ 7001/2/582-ε΄/17-12-2014, 7001/2/582-ζ΄/17-12-2014 και 7001/2/582-η΄/18-12-2014 διαταγών του Αρχηγείου προκηρύχθηκαν θέσεις αστυφυλάκων  για τη στελέχωση της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας κράτησης Γ΄ τύπου στο Δομοκό. Σύμφωνα με τις ως άνω διαταγές δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση έκτακτης μετάθεσης (αρ 17 πδ100/2003 όπως ισχύει) προκειμένου να καλύψουν τις ως άνω θέσεις έχουν οι αστυφύλακες και οι  ειδικοί φρουροί, ενώ αποκλείονται του δικαιώματος συμμετοχής, οι αστυνομικοί οι προερχόμενοι από συνοριακούς φύλακες.
   Ως γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ 13 ν3686/2008 προβλέπεται ρητά ότι οι αστυνομικοί που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής τους στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης ή δίωξης λαθρομετανάστευσης, μπορούν να μετατεθούν μόνο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκτακτης μετάθεσης  που προβλέπονται από τον κανονισμό μεταθέσεων του αστυνομικού προσωπικού (π.δ.100/2003).
   Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ β΄ της παρ 1 του αρ 17 του π.δ100/2003 προβλέπεται ότι: 
« 1. Έκτακτες μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού μπορεί να ενεργούνται  οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από τον αριθμό των μορίων και το χρόνο παραμονής  του μετατιθέμενου στην ίδια περιοχή μετάθεσης στις παρακάτω περιοριστικά  αναφερόμενες, περιπτώσεις:
β. Όταν υποβαθμίζεται ή καταργείται Υπηρεσία ή ιδρύεται νέα. Στην τελευταία περίπτωση και εφόσον στη νέα Υπηρεσία μετατίθεται προσωπικό από άλλη περιοχή μετάθεσης, αυτό προέρχεται από τους οικείους πίνακες τακτικών μεταθέσεων κατά σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν καλύπτονται από τους παραπάνω πίνακες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική αίτηση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 14, 15 και 16 του παρόντος διατάγματος.»
  Αποτελεί πλέον απορίας άξιο και μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζεται (σε προφορικό επίπεδο) από  τη Διοίκηση το δίκαιο του αιτήματος των συναδέλφων μας να συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους (αστυφύλακες και ειδικούς φρουρούς) για τη κάλυψη των προκηρυχθεισών θέσεων  της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας στο Δομοκό, στη συνέχεια με τις διαταγές που έχουν ήδη εκδοθεί από το Αρχηγείο, τους αποκλείουν από το δικαίωμα της υποβολής αιτήματος συμμετοχής, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι άπαντες οι επιθυμούντες συνάδελφοι έχουν υπερδεκαετή μάχιμη υπηρεσία και άρα επαγγελματική εμπειρία για να στελεχώσουν τέτοιου είδους υπηρεσία όπως η νεοϊδρυθείσα.


   Κε  Αρχηγέ
  Έχουμε αποδείξει από τη μέχρι σήμερα παρουσία μας στα συνδικαλιστικά δρώμενα  ότι δεν διεκδικούμε σε βάρος των συναδέλφων μας αστυνομικών και ειδικών φρουρών.
   Με τα αιτήματά μας τα οποία ευθυγραμμίζονται προς την υφιστάμενη νομοθεσία  διεκδικούμε την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ από την Διοίκηση και ιδίως για τις περιπτώσεις των συναδέλφων μας των οποίων οι οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις έχουν από της κατάταξής τους στο Σώμα  μεταβληθεί και διαπιστώνεται  πρόβλημα επιβίωσης.
  Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το λοιπό αστυνομικό προσωπικό . «ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΤΟΥΜΕ».
   Είναι καιρός το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας   να σκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να αποδείξει με τις πράξεις του  ότι  δεν αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλίες και  να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, ιδίως όταν για το κρίσιμο ζήτημα (δικαίωμα έκτακτης μετάθεσης) έχει δημοσιευθεί σχετική απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΔΕφΘεσ/κης Α1435/2012).
    Κε Αρχηγέ προσφεύγουμε σε Εσάς πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα δώσετε  μια ξεκάθαρη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνοριακούς φύλακες και  τις  οικογένειες μας.