5/1/15

Αρχαιοκάπηλος και ιερόσυλος

Η κλεμμένη εικόνα
Εκκλησιαστική εικόνα, Μεταβυζαντινής Περιόδου, που απεικονίζει τη Γέννηση, διαστάσεων (44 x 32) εκατοστών, η οποία, όπως εξακριβώθηκε, είχε κλαπεί το Σεπτέμβριο του 2005 από Ιερά Μονή των Ιωαννίνων
Ελεύθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μέτσοβο και είχε συλληφθεί μετά από έρευνα της Αστυνομίας των Τρικάλων καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μία από τις κλεμμένες εικόνες της Μονή Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου.

Ο 43χρονος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, όπου δικάστηκε μόνο για παράβαση του νόμου περί όπλων και παράνομη κατοχή πυροτεχνικών ειδών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, αναφορικά με την κλεμμένη εικόνα που κατείχε, στάλθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, ο 43χρονος παρουσίασε πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής της εικόνας, το οποίο υπογράφεται από υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Πολιτισμού!
Το πιστοποιητικό φέρεται να έχει εκδοθεί το 2007, δύο χρονιά δηλαδή μετά την κλοπή στη Μονή Βισικού κι αφού προφανώς είχε ολοκληρωθεί η συντήρηση της εικόνας.
πηγές αναφέρουν ότι με ανάλογα πιστοποιητικά, κλεμμένες εικόνες οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, για να πουληθούν από διάφορες γκαλερί ανά την Ευρώπη.
Η εξέλιξη αυτή δίνει νέα τροπή στην υπόθεση αλλά και στην έρευνα των αρχών και γεννά εύλογα ερωτήματα για την δράση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο 43χρονος είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος στη μεγάλη δικογραφία για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που λεηλάτησε την Ήπειρο.
Τον Σεπτέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος και είναι πλέον στο χέρι και του Υπουργείου να διερευνήσει το μέρος που το αφορά... Πως δηλαδή εκδίδονταν τέτοια πιστοποιητικά για κλεμμένες εικόνες και μάλιστα με τη μορφή...βιομηχανίας!