Στα κυκλώματα των μεγαλοκρατουμένων στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία του αρχιφύλακα
Η άγρια δολοφονία του αρχιφύλακα του Δομοκού, Σεραφείμ Γκαλιμάνη, από τρεις δράστες (δύο εκτελεστές και έναν που εκτελούσε χρέη οδηγού) φέρνει στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τον πόλεμο συμμοριών, που μαίνεται σε όλες τις φυλακές της χώρας αλλά και στη φυλακή Δομοκού όπου στεγάζεται η πτέρυγα «ασφαλείας» Γ' Τύπου. Ο πόλεμος παίρνει μορφή εξόντωσης, αφού στο επίκεντρο είναι τα προνόμια μέσα στη φυλακή από τη μια πλευρά και το ποιος θα επικρατήσει στην αρχηγία από την άλλη. Οι αρχικές εκτιμήσεις, ότι ενδέχεται να πρόκειται για εγκληματική πράξη με αυτουργούς εντεταλμένα πρόσωπα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία - παλιά ή νέα -, φαίνεται ότι εγκαταλείπονται, εφόσον η αγριότητα της δολοφονίας δείχνει, σύμφωνα με πηγές της φυλακής, μίσος. Ενδεχομένως όχι για το θύμα αλλά για αυτούς που έσπευσαν μετά τη δολοφονία του να εκδηλώσουν τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους με στεφάνια που φιγουράριζαν δίπλα σε αυτό του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωνε συντετριμμένος για την άγρια δολοφονία του 47χρονου αρχιφύλακα το Σαββατοκύριακο των Αποκρεών.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας, οι οποίες διεξάγονται από το τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά χωρίς, περιέργως, την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Και το κουβάρι του άγριου κόσμου των φυλακών άρχισε να ξετυλίγεται. Ομάδα ισοβιτών και «επώνυμων» κρατουμένων κρατείται ακόμη και σήμερα στον Δομοκό, ενώ δύο από αυτούς κρατούνται στις φυλακές ασφαλείας. Σε αυτή τη φάση έχουν μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που τους αφορά. Είναι εντυπωσιακό ότι κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται στην απαγωγή Παναγόπουλου και από αυτό προκύπτει ότι έχουν στη διάθεσή τους εκατομμύρια ευρώ από τα 28,5 εκατ. λύτρα που δεν βρέθηκαν ποτέ! Η αλήθεια είναι ότι τα προνόμια ακόμη και μέσα στις φυλακές ασφαλείας συνεχίστηκαν. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε πολυσέλιδη επιστολή του στο «Εθνος» αναφέρει ότι τα κελιά στην πτέρυγα Γ' Τύπου είναι άδεια και «επί της ουσίας δεν πρόκειται για φυλακή ασφαλείας. Οι βαρόνοι του εγκλήματος, μεγαλοκαρχαρίες, βρίσκονται όλοι στα ίδια κελιά, αν όχι σε καλύτερα...».
Ειδικά προνόμια
Οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες για τα έργα και τις ημέρες της συμμορίας που είχε επικρατήσει στον Δομοκό αγγίζουν τα όρια του κωμικοτραγικού, αν δεν αποκαλύπτονταν τώρα με την αφορμή τη δολοφονία. Εκτός από τα ειδικά στρώματα με ελατήρια, τις σόμπες, αλλά και τις άλλες ανέσεις, οι συγκεκριμένοι είχαν εξασφαλίσει ακόμη και στερεοφωνικό στο κελί τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην κηδεία του αρχιφύλακα εθεάθη και μεγαλοκρατούμενος, που τώρα είναι ελεύθερος.
Στην άλλη πλευρά είναι συμμορία με έλληνα επικεφαλής, καταδικασμένο σε ισόβια για «προστασία» αλλά και ηθική αυτουργία σε δολοφονίες. Προΐσταται μεγάλης ομάδας αλβανών κρατουμένων με μεγάλη γκάμα δολοφονιών, ξυλοδαρμών αλλά και άλλων αγριοτήτων. Και σε αυτή την ομάδα στρέφεται η έρευνα για τη δολοφονία του αρχιφύλακα. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να δώσει εντολή για να εκδοθεί συμβόλαιο σε βάρος παράγοντα της φυλακής, όχι μόνο για την επίδειξη πυγμής, αλλά και ως μήνυμα«έτσι πληρώνονται όσοι δίνουν προνόμια στους αντιπάλους μας. Κουμάντο κάνουμε εμείς».Αίσθηση έχει προκαλέσει άλλωστε το μίσος με το οποίο εκτελέστηκε το συμβόλαιο θανάτου που στήθηκε τελευταία, όπως αποδεικνύεται, αφού η παρακολούθηση έξω από το σπίτι της μητέρας του αρχιφύλακα, στη Στυλίδα, δεν φαίνεται να γίνονταν πριν από το τελευταίο πενθήμερο. Κατάθεση συνταξιούχου αστυνομικού γείτονα στη δικογραφία μιλάει για ένα μαύρο αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο επί τρεις ημέρες κάτω από το σπίτι της μητέρας του θύματος. Η ιατροδικαστική έκθεση αποδεικνύει ότι πυροβολήθηκε αρχικά από πίσω, πιθανότατα δεν είδε τους δράστες, που τον ήθελαν νεκρό.
Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για βαρυποινίτη αλβανικής καταγωγής, ο οποίος επίσης κρατείται στον Δομοκό, αλλά όχι στην πτέρυγα ασφαλείας. Μάλιστα, εκείνος έσπευσε διά του δικηγόρου του να διαψεύσει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία. Μέσα στη φυλακή συλλυπήθηκε τους συναδέλφους του Σεραφείμ Γκαλιμάνη και τους δήλωσε τον αποτροπιασμό του. Αφορμή για τη στοχοποίησή του αποτέλεσε επεισόδιο στον Δομοκό, όπου μαχαιρώθηκαν δυο κρατούμενοι ομοεθνείς του. Μάλιστα, φαίνεται ότι είχε απειλήσει το θύμα με τη φράση «ένα τηλεφώνημά μου είσαι» και γι' αυτό στοχοποιήθηκε τώρα.
Από τους κρατουμένους στην πτέρυγα ασφαλείας ο Δημήτρης Κουφοντίνας χαρακτήρισε το χτύπημα άνανδρο.
Αρση απορρήτου
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει όλες οι κλήσεις του θύματος, τόσο από το τηλέφωνο του σπιτιού του όσο και από το κινητό του. Η τελευταία κλήση του ήταν προς συνάδελφό του σωφρονιστικό υπάλληλο. Το θύμα είχε διοριστεί αρχιφύλακας πριν από περίπου δυόμισι χρόνια με τη βοήθεια του συναδέλφου του Αντώνη Αραβαντινού, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καταργήσει τις φυλακές ασφαλείας, αλλά και να εξανθρωπίσει τις συνθήκες μέσα στις φυλακές. Παράλληλα με δηλώσεις του στο «Βήμα» χαρακτηρίζει «ως απαράδεκτο και ανελαστικό το μοντέλο των φυλακών ασφαλείας. Δεν μπορεί χωρίς δικαστική απόφαση να επιβαρύνεται το καθεστώς κράτησης του καταδικασμένου» προσθέτει. Ως αιτία της κατάστασης στις φυλακές εντοπίζει «τον μικρό αριθμό των φυλακών, αλλά και την αναλογία φυλάκων και κρατουμένων. Τις διαπλοκές διευκολύνει ο συνωστισμός» λέει υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν άδειες φυλακές και παράλληλα να συνωστίζονται κρατούμενοι σε άλλες».