4/3/15

Το «τιτίβισμα» Καμμένου


Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ο Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων  κ. Πάνος Καμμένος δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση. Κάνει λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, ανώτατο αξιωματικό, που «διακινεί δήθεν εντολή Πανούση». 
Πολιτικά, θα αποτελούσε μείζον θέμα για τους ΑΝΕΛ μια τέτοια διαταγή περί ανοίγματος των Κέντρων Κράτησης άμεσα, χωρίς τη συνεννόηση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Τι λέει η διαταγή και τι γινόταν ως τώρα

Έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγου Γεωργίου Νίτσα, αναφέρεται στη «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών».

Σε αυτή αναφέρεται: «Από λήψεως παρούσας όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της χώρας μας, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, είτε από αστυνομικές υπηρεσίες, δεν θα κρατούνται, αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση με προθεσμία προς αναχώρηση διάρκειας (30) ημερών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, στην οποία θα επικολλάται και η φωτογραφία τους.

Στην ίδια απόφαση θα τίθεται ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής τους στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών (όπου υφίστανται) ή στα Τ.Σ.Φ. ή Τ.Δ.Λ. και όπου υφίστανται [...] Επίσης θα γίνεται μνεία επί της απόφασης και της δυνατότητας οκειοθελούς αποχώρησης με οικονομικά κίνητρα μέσω του Δ.Ο.Μ. ή της Ελληνικής Αστυνομίας».

Το άρθρο 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 2 του άρθρου 3900/2010, αναφέρει: «Σε περίπτωση που ο προς απέλαση αλλοδαπός δεν κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ο πρόεδρος του διοικητικού πρωτοδικείου διαφωνεί ως προς την κράτησή του, με την ίδια απόφαση τάσσει σε αυτόν προθεσμία προς αναχώρηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες, εκτός και αν συντρέχει λόγος που κωλύει την απέλαση».

Επομένως θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο αυτόν. Όπως μέχρι τώρα, οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες συλλαμβάνονται, καταγράφονται, λαμβάνονται αποτυπώματα, παίρνουν ένα χαρτί με φωτογραφία και αναλόγως των περιπτώσεων είτε οδηγούνται σε κέντρα κράτησης με την προοπτική της απέλασης είτε ως αιτούντες άσυλο αφήνονταν ελεύθεροι.

Η επί μακρόν και πέραν των ορίων του νόμου παραμονή τους στα Κέντρα Κράτησης επέφερε σημαντικά προβλήματα δεδομένου ότι ήταν κλειστού τύπου. Αυτό επιθυμεί με αποφάσεις και ενέργειές της να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται στο κείμενο η πρόθεση να «ανοίξουν αύριο» όλα τα κέντρα κράτησης.

Έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες, όπως του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθούνταν στα σύνορα όπου συλλαμβάνονταν παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα μεταντάστες, και ελλείψει σχετικών υποδομών εκεί, τους άφηναν  με το χαρτί τςη απέλασης να φύγουν και έτσι σχεδόν όλοι κατευθύνονταν στην πρωτεύουσα, προκαλώντας το γνωστό πρόβλημα των τελευταίων ετών.

Πάντως στη συνέχεια της διαταγής που διέρρευσε στο Διαδίκτυο παρατίθεται: «Εφόσον παρέλθει η ως άνω ημερομηνία χωρίς να έχουν αναχωρήσει από τη χώρα, θα συλλαμβάνονται εκ νέου, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής οι οποίες θα αναβάλλονται για έξι (6) μήνες με τις διαδικασίες και τους όρους της προηγούμενης παραγράφου».

Εξάμηνη αναστολή εκτέλεσης απέλασης θα δίδεται και σε ήδη κρατούμενους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης ή σε αστυνομικές υπηρεσίες, «εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας», ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους. Εδώ φαίνεται ότι δεν ισχύει ο περιοριστικός όρος για διοικητική κράτηση ως 18 μήνες, και έτσι παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα (συχνές υπερβάσεις της 18μηνης διοικητικής κράτησης). Πάντως διευκρινίζεται ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν κατηγορηθεί ή παρουσιάζουν «έντονη και συστηματική» παραβατική συμπεριφορά.

Ακολούθως στο πνεύμα της κοινής δήλωσης Πανούση - Χριστοδουλοπούλου θα αφήνονται ελεύθεροι οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες μεταναστών (ηλικιωμένοι, ασθενείς κτλ.), ενώ για τους ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας.

Η διαταγή αυτή παραπέμπει πάντως σε νεότερη διαταγή για τις περιπτώσεις εκείνων που δεν έχουν φύγει από τη χώρα αφού έχει λήξει και η «δεύτερη ευκαιρία» με την εξάμηνη αναστολή εκτέλεσης απέλασης.

Δηλώσεις της αναπληρωτή υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μιλώντας στο newpost.gr ανέφερε ότι «ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου».

ΌΠως διευκρινίζει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, όποιος είναι πρόσφυγας θα δικαιούται άσυλο και θα φιλοξενούνται σε δομές, ενώ όποιος είναι μετανάστης θα έχει 30 ημέρες περιθώριο για οικειοθελή επιστροφή στη χώρα του.

Αφού περάσουν οι 30 ημέρες που θα είναι ελεύθερος στη χώρα μας, θα γίνεται διοικητική απέλαση. Αν όμως ο μετανάστης προέρχεται από χώρα που η Ελλάδα δεν συνεργάζεται για απελάσεις, θα λαμβάνει εξάμηνη παράταση παραμονής και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Στη συνέχεια για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης απαντά: «Εδώ και δέκα μέρες στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας υπάρχει γιγαντιαία επιχείρηση σταδιακής αποχώρησης μεταναστών. Οι μετανάστες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – άσυλο, ευπαθείς ομάδες και ανήλικοι- και αφού εξετάζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνουν προσωρινή κατοικία και αποχωρούν περίπου κατά 30 την ημέρα».

Η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου κλάδου, διατάσσεται "ουσιαστικά" η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η μη κράτηση κανενός που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους -αφού ταυτοποιηθούν- θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας».

Η ΠΟΣΥΦΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων».

Και προσθέτει ότι «κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη τη μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα "ορδών" μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα (έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.ά.) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη)».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνοριακών φυλάκων επισημαίνουν ακόμη ότι «γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες. Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας».

Η ΠΟΣΥΦΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως λέει, «καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να "υποδεχθεί" χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας».

Τέλος, καλεί τη φυσική ηγεσία του Σώματος «αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής - να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας. Η ΠΟΣΥΦΥ, από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».