14/3/15

Tο χωριό που γεννά «μπράβους»

Οι «σπαρτιάτες» πολεμιστές Τανουάρ

Ινδία: το χωριό που γεννά «μπράβους»


Σε ένα νυχτερινό κλαμπ γεμάτο καπνό στον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου Sahara, διασκεδάζοντας με τους ήχους του μπάσου της χορευτικής Bollywood μουσικής, βρίσκονται οι κάτοικοι της νέας Ινδίας - οι αντιπρόσωποι πωλήσεων και οι προγραμματιστές και οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα. Όλοι χορεύουν εκστασιασμένοι, τινάζοντας τα χέρια τους στον αέρα. Μέσα στο πανδαιμόνιο, μπορεί και να μην προσέξεις τους  περίπου πέντε με έξι μποντιμπιλντεράδες που κυκλοφορούν ανάμεσα στους πελάτες, προσέχοντας να μην ξεσπάσει κάποιος καυγάς.

Παρατηρώντας τους, βλέπεις ότι οι μπράβοι έχουν έναν συγκεκριμένο σωματότυπο, το στήθος και οι δικέφαλοί τους είναι σαν τον μπροστινό προφυλακτήρα φορτηγού. Αν μοιάζουν με ξαδέλφια, είναι επειδή είναι πράγματι ξαδέλφια. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν κοινό επίθετο, Τανουάρ, και όταν το νυχτερινό κλαμπ κλείνει επιστρέφουν στο ίδιο κοντινό χωριό, ένα μέρος όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν στους σκονισμένους δρόμους με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με ένα ύφασμα, ισορροπώντας δέματα με ξηρή κοπριά στα κεφάλια τους, όπως έκαναν αιώνες πριν οι προγονοί τους.

Λίγες περιοχές στην Ινδία βλέπουν ιστορικές περιόδους να εισχωρούν τόσο βίαια η μία μέσα στην άλλη όσο τα προάστια του Νέου Δελχί. Οι μπράβοι από το χωριό Φατεχπούρ Μπέρι κατάγονται από τους αρχικούς κατοίκους, με μία γενετική γραμμή που έχει μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη μέσα στους αιώνες αφού οι κάτοικοι προστάτευαν το χωριό τους από τα κύματα των εισβολέων. Γιοι και εγγόνια γιδοβοσκών, γεννήθηκαν σε ένα μέρος που περιστοιχίζεται από καλλιεργήσιμη γη. Καθώς η πόλη καταπίνει σταδιακά το Φατεχπούρ Μπέρι, οι σπαρτιάτικης αγωγής άνδρες του συνέχισαν να προπονούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, φορώντας περιζώματα και παλεύοντας στη λάσπη.

Αλλά αναγκάστηκαν να ψάξουν για μία πιο σύγχρονη δουλειά. «Υπάρχει το στοιχείο του πολεμιστή στους Τανουάρ» είπε ο Ανκούρ Τανουάρ, που άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο του χωριού πριν από μία δεκαετία. «Πολεμήσαμε τους μουσουλμάνους εισβολείς, πολεμήσαμε τους Βρετανούς. Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα δουλεύαμε σε μπαρ» προσέθεσε.

«Μαχόμαστε για τα σπίτια και την τιμή των γυναικών μας»

Ο άνδρας που υποστηρίζει ότι οδήγησε τους Τανουάρ σε αυτό το επάγγελμα είναι ο Βιτζάι Τανουάρ. Την εκπαίδευσή του είχε αναλάβει ο προπονητής πάλης του χωριού - οι μαθητές τους ακολουθούσαν μία πρωτεϊνική δίαιτα, που αποτελείτο από αποξηραμένα φρούτα, βούτυρο κλαριφιέ (στη διάρκεια της προπόνησης ένας παλαιστής μπορεί να φάει μισό κιλό σε ένα διάλειμμα) και λίτρα από φρέσκο γάλα. Ο Τανουάρ κανονικά θα είχε γίνει γιδοβοσκός, αν το 1996 δεν τον είχε πλησιάσει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου ζητώντας του πορτιέρηδες. «Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να το βλέπουμε αυτό - τις νέες συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το μή χορτοφαγικό φαγητό και τα κορίτσια» είπε ο ίδιος.

Μεταξύ των συναδέλφων τους, οι Τανουάρ είναι περίφημοι για την πειθαρχία τους. «Είναι κάτι στα γονίδιά τους» είπε ο Μπισάρ Σινγκ, 29 ετών, που εργαζόταν ως πορτιέρης σε ένα κλαμπ που λεγόταν Φυλακή. «Δεν πίνουν. Δεν καπνίζουν καθόλου» προσέθεσε. Ο Τανουάρ είπε: «Αυτό είναι το DNA μας - να μαχόμαστε για τα σπίτια και τη τιμή των γυναικών μας. Επειδή έχουμε μία παράδοση να προστατεύουμε τις γυναίκες μας,  κάνουμε το ίδιο στα κλαμπ». Παρά τις αλλαγές που επέφερε ο νέος τρόπος ζωής στο χωριό, οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.

Οι γάμοι κανονίζονται από τις οικογένειες και οι γυναίκες καλύπτουν τα πρόσωπά τους με ένα μαντήλι μπροστά σε οποιονδήποτε άνδρα πέρα από τους συζύγους τους. Οι ανύπαντρες γυναίκες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Οι νέες γυναίκες στα κολέγια μπορούν να τα χρησιμοποιούν αλλά τα παραδίδουν στον αδελφό ή στον πατέρα τους μόλις φθάνουν σπίτι. Ο Βιτζάι Τανουάρ τώρα διευθύνει μία επιχείρηση που ονομάζεται Storm Group, στέλνοντας ένα απόσπασμα 50 μπράβων σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και πολιτικούς που θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Καθώς τα χρήματα αυξάνονται, το έγκλημα αυξάνεται. Καθώς το έγκλημα αυξάνεται, οι δουλειές μας αυξάνονται» είπε.