27/4/15

Μίζες €32 εκατ. ως το 2011 στα Εξοπλιστικά



Τρέμουν τον Ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή
Μίζες €32 εκατ. ως το 2011 στα Εξοπλιστικά
Σύμφωνα με τις απολογίες των δύο Γερμανών συμβόλαια πρακτόρευσης συντάσσονταν ακόμη και μέσα στο 2012 και αφορούσαν την προμήθεια πυρομαχικών για την άλλη ερευνώμενη προμήθεια που έχει σχέση με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard (LEO-2)
Κατηγορούμενοι, στελέχη της Rheinmetall «φώτισαν» την ανάκριση
Σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας ήρθαν στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε δύο πρόσωπα-«κλειδιά» για την πορεία μιζών προς έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους που ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ. Τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας RheinmetallΒόλφγκανγκ Σλόσερ και Τόρστεν Κόμπελτ απολογήθηκαν στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή για τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» από τα μοσχοπληρωμένα εξοπλιστικά προγράμματα - ο δεύτερος έχει διατελέσει και στενός συνεργάτης του σημερινού προέδρου της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) κ. Ούλριχ Γκρίλο. Και οι δύο Γερμανοί αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Εκτιμάται εκ του ασφαλούς ότι τα δύο στελέχη βοήθησαν την ανάκριση με στοιχεία που έδωσαν στο περιθώριο της ανάκρισης.

Στις απολογίες, που φέρνει στο φως «Το Βήμα της Κυριακής», περιγράφεται με ονόματα και αριθμούς το μεγάλο «πάρτι», το οποίο φαίνεται ότι εξελισσόταν ως το 2011. Συμβόλαια πρακτόρευσης συντάσσονταν μάλιστα ακόμη και μέσα στο 2012 και αφορούσαν την προμήθεια πυρομαχικών για την άλλη ερευνώμενη προμήθεια, η οποία έχει σχέση με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard (LEO-2). Παράλληλα αποκαλύπτονται ακόμη δύο εταιρείες που παρείχαν συμβουλές στο υπουργείο Αμυνας αλλά και στους Γερμανούς, με ποσοστό 6% επί του έργου της προμήθειας των 54 πυραύλων Stinger επί οχήματος, όσο και επί της σύμβασης μεταξύ ΕΒΟ και Atlas.

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης έχει τεθεί και πρώην μεγαλοστέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών μετά το 2004, ο οποίος έχει επισταμένως εξεταστεί και από τη γερμανική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα από την Εισαγγελία της Βρέμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται νέες διώξεις εναντίον των δικαιούχων των εταιρειών, οι οποίοι εμφανίζονται ως μεσολαβητές στη διακίνηση των μιζών. Μάλιστα, όπως συνάγεται από την ερώτηση του ανακριτή, τα ποσά ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι από το σύνολο του κόστους του προγράμματος που πληρώθηκε, η προμήθεια που προκύπτει αμέσως μόνο για τις εταιρείες οι οποίες μεσολάβησαν ανέρχεται σε περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Τι είπε και τι δεν είπε ο Βόλφγκανγκ Σλόσερ
Την Τρίτη 21 Απριλίου ήρθε στην Αθήνα το στέλεχος της Rheinmetall Βόλφγκανγκ Σλόσερ και εμφανίστηκε στον ανακριτή με τον συνήγορό του. Οπως αναφέρει το υπόμνημά του, κατηγορείται ότι με άλλα τέσσερα διευθύνοντα στελέχη της εταιρείας STN Atlas και της διαδόχου της, Rheinmetall Defence, καθώς και με τον αντιπρόσωπό της στην ΕλλάδαΠάνου Ευσταθίου κατέβαλαν το ποσό των 2 εκατ. ευρώ σε επτά γνωστούς έλληνες αξιωματούχους, ενώ η μερίδα του λέοντος έχει πληρωθεί σε άγνωστους αποδέκτες. Από την άλλη πλευρά κατηγορείται ότι το χρονικό διάστημα 2000-2011 με λογαριασμούς μέσω Ευσταθίου «ξέπλενε» τα χρήματα σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από ερώτηση του κ. Μαλλή στον γερμανό διευθυντή που απολογείται με διάταξη της Εισαγγελίας της Βρέμης, τα δύο στελέχη της γερμανικής εταιρείας εμπλέκονται στις δωροδοκίες για το πρόγραμμα προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD, ενώ καταγράφεται και ο συμβιβασμός της γερμανικής εταιρείας με την Εισαγγελία, όπου καταβλήθηκε το ποσό των 43 εκατ. ευρώ.

Απολογούμενος ο Σλόσερ, όταν ερωτάται για ένα ποσό ύψους 200.000 ευρώ που φαίνεται να του καταβάλλεται, επιμένει ότι πρόκειται περί δανείου από τον Ευσταθίου για να καλύψει έξοδα σπουδών των παιδιών του. Οπως αποκαλύπτεται, το δάνειο δόθηκε χωρίς καμία έγγραφη εξασφάλιση, γεγονός που προκαλεί εντύπωση στον ανακριτή και παράλληλα μένει χωρίς εξήγηση από πλευράς κατηγορουμένου.

«Με μπέρδεψε με άλλον...»
Για να φτάσουν τα χρήματα στον Γερμανό, παρεμβάλλονται εταιρείες-«βιτρίνα» με διευθύνσεις-«γραμματοκιβώτια», καθώς και λογαριασμοί σε 20 πρόσωπα οι οποίοι περνούν μέσα από τη Βρετανία και την Ελβετία. Πάντοτε παρών στη διακίνηση της μίζας και ο γνωστός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο οποίος καταζητείται.

Στο σημείο αυτό ο ανακριτής τον ρωτάει: «Ωστόσο στο υπόμνημα Λυγινού προς την τράπεζα BNP Paribas αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά που λάβατε από τον Ευσταθίου αφορούσαν αμοιβές σας για συμβουλευτικές σας υπηρεσίες που δήθεν προσφέρατε στον Ευσταθίου για τα Εξοπλιστικά».

Και η απάντηση του κατηγορουμένου: «Δεν έδινα ποτέ συμβουλές στον Ευσταθίου. Δεν ξέρω γιατί τα έγραψε ο Λυγινός, με μπέρδεψε με άλλον... Οταν άνοιξε ο λογαριασμός στην Dresdner Bank, ο Λυγινός δεν ήταν παρών· δεν θυμάμαι για τον λογαριασμό στην BNP Paribas, μπορεί να ήταν παρών. Ποτέ δεν του είπα για συμβουλές».

Ερωτάται και για την εμπλοκή του προφυλακισμένου τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ«Ο ίδιος ο Οσβαλντ στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι η καταβολή των χρημάτων είναι από ύποπτη ως παράτυπη».

Απαντά ο Σλόσερ: «Δεν είδα ποτέ τον Οσβαλντ. Αν τους θεωρούσε ύποπτους, γιατί τους άνοιξε;».

Νέοι σύμβουλοι στο προσκήνιο
Στο μεταξύ εμφανίζεται να ερευνάται ως εμπλεκόμενος και άλλος σύμβουλος, ο Π.Κ. (το όνομά του στη διάθεση του «Βήματος»), ο οποίος επίσης διετέλεσε στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά το 2004. Εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας PDK που συστήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οπως αναφέρει ο Σλόσερ, τα έτη 2012-2014 η PDK παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition (RWM). Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως εξηγεί το στέλεχος των γερμανικών εταιρειών, «ήθελε να πουλήσει πυρομαχικά για τα άρματα Leopard 2 Hell».

Και συνεχίζει: «Αυτό θα γινόταν υπεργολαβικά. Θα πουλούσαμε δηλαδή στην KMW (Krauss-Maffei Wegmann) πυρομαχικά 120 mm. Γίνονταν διαπραγματεύσεις για 12.000 βλήματα έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου. Για την προώθηση της πώλησης αυτής έγινε συμφωνία πρακτόρευσης από την εταιρεία του Κ. Η αμοιβή του προσδιορίστηκε σε ποσοστό 1,3% αλλά είχε συμβόλαιο για δύο χρόνια. Η συμφωνία αυτή με τον Κ. υπεγράφη νομίζω το 2012... Τελικά για τα πυρομαχικά έγινε συμφωνία διακρατική τον Ιανουάριο του 2014, είχε όμως προβλήματα και δεν έχει ολοκληρωθεί».

Στο μικροσκόπιο του ανακριτή έχουν μπει και άλλες δύο εταιρείες συμβούλων: η Zanecom Limited με έδρα την Κύπρο, η οποία θα έπαιρνε ποσοστό 6% για συμβουλές, και η Space Consulting.

Οταν ερωτάται, ο κατηγορούμενος απαντά: «Η εταιρεία αυτή ανήκει στον επιχειρηματία(σ.σ.: το όνομά του στη διάθεση του «Βήματος», πρόκειται για πολύ γνωστό επιχειρηματία)και κύριος σκοπός της ήταν η εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης για τις προμήθειες πυρομαχικών προς το ΥΠΕΘΑ. Από ό,τι ξέρω η εταιρεία δεν μεσολάβησε σε καμία σύμβαση... Οσον αφορά τη Space Consulting, αυτή είχε αναλάβει τα offset και τη συμπαραγωγή. Αυτή είχε αναλάβει δηλαδή την πρόταση προγραμμάτων αντισταθμιστικών σε περίπτωση που είχε αποφασιστεί η προμήθεια πυρομαχικών από τη RWM προς το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Οσον αφορά τα πυρομαχικά των Leopard, όπως σας έχω πει, μέχρι που έφυγα δεν είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια και έτσι εκ του λόγου αυτού δεν καταβλήθηκαν χρήματα στην εταιρεία αυτή. Η ίδια εταιρεία όμως συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα της Rheinmetall. Και στα ASRAD συμμετείχε από κοινού με τη Rheinmetall σε δύο προγράμματα για την εφαρμογή δύο offset και έλαβε χρήματα. Tο ποσό της αμοιβής δεν το γνωρίζω».



Απολογία Τόρστεν Κόμπελτ
Ικανοποιητικές προμήθειες και δάνεια από τον Π. Ευσταθίου

Οπως αναφέρεται σε ερώτηση του ανακριτή Μαλλή, από το έγγραφο συμβιβασμού της Εισαγγελίας Βρέμης αποδίδεται στον κατηγορούμενο, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall, Τόρστεν Κόμπελτ «πρωταρχικός ρόλος στο πρόγραμμα δωροδοκιών ελλήνων αξιωματούχων». Του αποδίδεται ότι εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για τον Πάνο Ευσταθίουπροκειμένου να γίνουν οι παράνομες πληρωμές. Από τις ερωτήσεις αποκαλύπτεται επίσης ότι δινόταν προμήθεια και για τις παράνομες πληρωμές σε ποσοστό που έφθανε το 20%.

Ο ίδιος ο Κόμπελτ αναφέρει ότι δεν γνωρίζει το ύψος της προμήθειας, παραπέμπει μάλιστα σε ανωτέρους του, αλλά εκτιμά πως ήταν ικανοποιητικό! Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι εκταμιεύθηκε το ποσό των 13.344.848 ευρώ τμηματικά προς την εταιρεία Tredeco Λονδίνου του Ευσταθίου, ενώ υποστηρίζει ότι και αυτός «πήρε δάνειο για λόγους υγείας από τον Πάνο Ευσταθίου»! Ακολουθεί η ίδια ιστορία με ένα δάνειο να έχει ληφθεί χωρίς κανένα αποδεικτικό.

Μετά τη λήξη της συνεργασίας με τον  Ευσταθίου τού κατέβαλαν, όπως είπε, και το ποσό των 5.800.000 ευρώ ύστερα από συμβιβασμό. Ακολουθεί η γνωστή διαδρομή των χρημάτων μέσω του γνωστού πλέον ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, ο οποίος άνοιγε λογαριασμούς στην Dresdner Bank και στην BNP Paribas.

Στην ερώτηση του ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή «Τι ακριβώς έπραξε η RDE σχετικά με το πρόγραμμα Leopard; Ποιο ήταν το τίμημα για το έργο;» ο Κόμπελτ απαντά: «Εφτιαξε το σύστημα ελέγχου πυρός και για το σύστημα έλαβε το ποσό των 120.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν το έλαβε απευθείας από το κράτος, αλλά μέσω της κατασκευάστριας εταιρείας KMW».

Οταν ερωτάται για το ποσοστό πρακτόρευσης του Ευσταθίου, απαντά ότι ήταν «κατηγορίας Ε», που σημαίνει προμήθεια 5%, δηλαδή περίπου 5.000.000 ευρώ. Ο ανακριτής επισημαίνει πάντως ότι το ποσό καταβλήθηκε υπό «θολές συνθήκες» σε εταιρείες του Λονδίνου, χωρίς να προκύπτει καμία προσφερόμενη υπηρεσία για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα.