8/4/15

Ας πρόσεχαν όταν έδιναν Μλάντιτς-Κάρατζιτς


Το Βελιγράδι θεωρεί πως ακόμη κι αναγνώριζε το Κόσοβο, «πάντα θα υπήρχαν νέοι όροι» για την ένταξή της στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο σέρβος ΥΠΕΞ μιλώντας για ευρωπαϊκή «πολιτική μετακίνησης στόχων». 

Στο φόντο έχουν προστεθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που είχε «προειδοποιήσει» πως εάν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, θα ενωθεί με την Αλβανία -προκαλώντας άμεση αντίδραση του σέρβου πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό RIA, ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτςκλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι «εάν η Σερβία αναγνώριζε το Κόσοβο, θα έμπαινε στην ΕΕ σε έναν μήνα». 


«Όχι, δεν θα έμπαινε, επειδή πάντα θα υπάρχουν κάποιοι νέοι όροι» είπε ο Ντάτσιτς. «Η Σερβία δεν θέλει πλέον να αποδέχεται» την πολιτική της μετακίνησης στόχων και τη θέσπιση νέων όρων για την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση, ανέφερε.
«Όταν ο (Ράτκο) Μλάντιτς συνελήφθη και εκδόθηκε, έναν μήνα μετά, αναδύθηκε το ζήτημα του Κοσόβου. Πριν από αυτό, δεν ήταν στην ατζέντα. Αλλά δεν θέλουμε πλέον να αποδεχόμαστε αυτή την πολιτική της μετακίνησης στόχων, αυτή τη συνεχή θέσπιση νέων προϋποθέσεων [...] και δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον γι' αυτό το θέμα» τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.
Η Σερβία «δεν έχει καμιά πρόθεση να αλλάξει τη θέση της σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Κοσόβου» σημείωσε και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για την επιβολή όρων ή για τελεσίγραφα».