25/5/15

Δεν το φαντάστηκε ο Ζορμπάς



Ο πρώην εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πράγματι μίζες για τα εξοπλιστικά
Η αποκαλυπτική κατάθεση Ζορμπά για τον άλλοτε συνεργάτη του Π. Κατσή
Ο κ. Γ. Ζορμπάς (δεξιά) στην κατάθεσή του αποκαλύπτει τις συνθήκες του ταξιδιού του στο Μόναχο, από όπου η επίμαχη φωτογραφία που αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 10 Μαΐου 2015

Τη θλίψη του αλλά και την έκπληξή του για τους κρυφούς λογαριασμούς του άλλοτε συνεργάτη του κ. Παναγιώτη Κατσή, προφυλακισμένου σήμερα για τις μίζες των Εξοπλιστικών, εκφράζει ο πρώην γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Γιώργος Ζορμπάς στην κατάθεσή του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή.

«Δεν το φαντάστηκα»

«Υπηρέτησα από τα τέλη Μαρτίου 2004 έως τα τέλη Μαρτίου 2006 ως γενικός γραμματέας στη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στη θέση του αποχωρήσαντος, λόγω μεταθέσεώς του, μέχρι τότε διευθυντή της Γενικής Γραμματείας αξιωματικού, καθήκοντα διευθυντή ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Κατσής, θεωρούμενος από πλευράς υπουργικού περιβάλλοντος έμπιστο πρόσωπο και γνώστης πολλών θεμάτων. Ο Κατσής παρέμεινε ως διευθυντής του γραφείου μου ως τα τέλη Μαρτίου 2006 ή αρχές Απριλίου 2006, οπότε και αποχώρησα λόγω καταργήσεως της θέσης μου... Κατά το διάστημα της παραμονής του στη θέση αυτή ο εν λόγω αξιωματικός επέδειξε υπηρεσιακή δραστηριότητα και προσοχή στην εκτέλεση των καθηκόντων του η οποία δεν μου επέτρεψε ποτέ να φανταστώ ως ενδεχόμενη δραστηριότητά του γύρω από τα ελεγχόμενα σήμερα...». Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον αντιπρόσωπο Πάνο Ευσταθίου, αλλά όταν πληροφορήθηκε τη σχέση Ευσταθίου - Κατσή τηλεφώνησε στον Κατσή και ζήτησε να τον συναντήσει, ώστε να δεχθεί εξηγήσεις από αυτόν... «Τον συνάντησα και μου εξήγησε ότι πράγματι είχε σχέση από πολλά χρόνια με τον κ. Ευσταθίου και ότι τον προστάτευε και τον ενίσχυε οικονομικώς... Μου έκανε εντύπωση, αλλά μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ο Κατσής μού είπε κατά τη συνάντησή μας εκείνη ότι ο Ευσταθίου είχε τοποθετήσει σε λογαριασμό του και χρήματα, το ύψος των οποίων δεν μου ανακοίνωσε».

Το ταξίδι στη Γερμανία

Ο εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς είπε ότι το καλοκαίρι του 2006 είχε υπηρεσιακά μεταβεί στη Γερμανία για να υπογραφεί εκεί η διακρατική συμφωνία που αφορούσε τη συμπλήρωση σύμβασης που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Παπαντωνίου για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Η εκεί επαφή του ήταν με τον υφυπουργό Αμυνας της Γερμανίας και το επιτελείο του. Οπως είπε, «θεώρησα σκόπιμο να επισκεφθώ το εργοστάσιο κατασκευής στο Μόναχο των εν λόγω αρμάτων μάχης της εταιρείας Krauss Maffei, στις εγκαταστάσεις της οποίας είχα επιβιβαστεί σε άρμα μάχης... Κατά την εκεί επίσκεψή μου και κατά την επιβίβασή μου στο άρμα μάχης οφείλεται και η φωτογράφισή μου επ' αυτού, την οποία δεν είχα καταλάβει και η οποία καταχωρήθηκε σε εφημερίδες, και μάλιστα φέρεται παραχωρηθείσα από το αρχείο του υπουργείου Αμυνας, όπως γράφει "Το Βήμα"».

Υπέρογκες συναλλαγές

Τον 68χρονο τραπεζίτη κ. Κωνσταντίνο Δέδε κάλεσε ο κ. Μαλλής και απολογήθηκε ενώπιόν του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εκτός από το ποσό των 1.650.000 ευρώ που κατευθύνθηκε στον Γ. Καρατζαφέρη, εμφανίζεται, κατά το κατηγορητήριο, ο συγκεκριμένος να «ξεπλένει» για λογαριασμό των Τσάτσου και Κομνόπουλου (ιδιοκτήτες της εταιρείας Kestrel), που μοίραζαν τις μίζες, και άλλα 5.499.871 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν από τον Λίβανο, και συγκεκριμένα από τον επιχειρηματία Ζεϊντάν, μέτοχο της προμηθεύτριας εταιρείας Eurocopter. Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, όσον αφορά τις καταβολές του υπέρογκου αυτού ποσού «δεν υπήρχε κανένα παραστατικό που να αποδεικνύει τη νομιμότητά τους και δικαιολόγησε το ποσό αυτό ως δήθεν αμοιβή νομίμων συμβάσεων συμβουλευτικών υπηρεσιών περί τα Εξοπλιστικά».

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε στην απολογία του (στη διάθεση του «Βήματος») ότι μπορεί να τα έκανε όλα από υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά όταν ερωτάται για το ποσό του Καρατζαφέρη υποστηρίζει ότι είχε την πεποίθηση πως θα αγόραζε «ραδιόφωνο στο Βέλγιο». Σε ερώτηση του ανακριτή ότι στη διαδρομή των χρημάτων που διακινούσαν οι Τσάτσος και Κομνόπουλος εντοπίστηκε ποσό 15.000.000 δολαρίων που κατευθύνθηκε, με μία μόνο κατάθεση, σε άγνωστο αποδέκτη, είπε ότι δεν γνωρίζει τον λογαριασμό, την τράπεζα ή τον πραγματικό δικαιούχο της υπέρογκης συναλλαγής.