7/5/15

Ο mr Τσούκαλης έφτασε στους Δελφούς

Μεγάλο χτύπημα κατά της αρχαιοκαπηλίας


Λίγες μέρες μετά την έναρξη της καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία που έγινε στις 22 Απριλίου 2015 στην Ξάνθη έρχεται στην επιφάνεια ένα νέο μεγάλο χτύπημα κατά της αρχαιοκαπηλίας .
Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος και έφερε στο φως την υπόθεση αυτή, ακριβώς πριν από ενάμιση μήνα έφτασε στο γραφείο του η πληροφορία ότι τρία με τέσσερα άτομα έχουν στη κατοχή τους αρχαιότητες από την περιοχή των Δελφών και ψάχνονται για να τις διαθέσουν.
«Μελέτησα τα δεδομένα και στη πορεία κάναμε όλες τις απαραίτητες έρευνες με τους συνεργάτες μου και αφού φιλτράραμε όλο το υλικό που ήρθε στα χέρια μας δρομολογήσαμε τις ενέργειες και τις κινήσεις που θα μας έφερναν πολύ κοντά στους αρχαιοκάπηλους». 

Ενημερώθηκε την κατάλληλη στιγμή το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας και σε συνεργασία με τους άντρες του τμήματος καταγράφηκε άλλη μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο ενάντια στην μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.
Στις 5 Μαϊου 2015 το απόγευμα στο Παλαιό Ψυχικό γράφτηκε ο επίλογος της υπόθεσης αυτής με τη σύλληψη τριών Ελλήνων οι οποίοι είχαν στη κατοχή τους συνολικά τριάντα αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο προ Χριστού αιώνα μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια.
Στα χέρια των παρανόμων βρέθηκαν:
14 μικρογραφίες αγγείων γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, 2 αγγεία γεωμετρικών χρόνων που φέρουν γραπτή διακόσμηση, 2 αγγεία εκ των οποίων το ένα είναι ληκύθιο και το άλλο αποτελεί μικρογραφία αγγείου της υστεροκλασικής περιόδου,1 λυχνάρι πρώιμων βυζαντινών χρόνων και ένα αγγείο πρώιμων βυζαντινών χρόνων, 1 μικρό πήλινο ειδώλιο χοίρου γεωμετρικής περιόδου, 8 πήλινα ειδώλια καθιστών και όρθιων γυναικείων μορφών,1 πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής.