21/9/15

Θέλουν να περάσουν


Ένταση στην τουρκική πλευρά της μεθορίου στον Έβρο

Ένταση μεταξύ προσφύγων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκε έξω από την Αδριανούπολη, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή θέλοντας να περάσουν προς την ευρωπαϊκή πλευρά διαμαρτυρήθηκαν για το μπλόκο. Αντιπροσωπεία των προσφύγων περιμένει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, παραμένουν σήμερα εντός της Αδριανούπολης και στα περίχωρα της πόλης (βορειοδυτικά) με την ελπίδα να εισέλθουν στην Ευρώπη, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει κπροσώπους των μεταναστών με την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην περιοχή από την Τρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το περιβάλλον του. Η συνάντηση θα γινόταν αρχικά την Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε.

Εκατοντάδες πρόσφυγες -και αρκετά παιδιά- έχουν κατασκηνώσει υπό δυσχερείς συνθήκες κάτω από τον ήλιο σε αυτοσχέδια καταλύματα κατά μήκος του δρόμου, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους εμποδίζουν να προχωρήσουν πεζή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένταση σημειώθηκε όταν μια ομάδα περίπου 300 ανθρώπων που φώναζε το σύνθημα «ανοίξτε τις πόρτες» στα αραβικά επιχείρησε να παραβιάσει κιγκλιδώματα της αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους απωθούν χρησιμοποιώντας τα γκλομπ.