Ο Μανώλης Πλουμής, Διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας |
Διεθνείς έρευνες για το «ξέπλυμα χρήματος» και παράνομες συναλλαγές χωρίς την παρεμβολή των δικαστικών αρχών μελετούν η ΕΛ.ΑΣ. και ξένες διωκτικές υπηρεσίες. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει η δυνατότητα η Αστυνομία να συγκεντρώνει με συνοπτικές διαδικασίες στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, για τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά, χωρίς τη διαδικασία των δικαστικών συνδρομών και τη σχετική «καθυστέρηση» μέσω των απαραίτητων δικαστικών διαδικασιών.
Το ζήτημα του αστυνομικού ελέγχου-εξπρές σε περιουσιακά στοιχεία ήταν το κύριο θέμα συζήτησης σε ημερίδα που διοργάνωσε προ διημέρου η Οικονομική Αστυνομία όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ολλανδίας με ειδίκευση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (σ.σ. ανάμεσα σε αυτά από την ολλανδική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ερευνών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης (FIOD), την Εισαγγελία και την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Επιτροπής) που προχωρούν σε σχετικές συνεννοήσεις για την επίτευξη τέτοιου είδους «άμεσων οικονομικών ερευνών».
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και των διευθύνσεων Οργάνωσης & Νομικής Υποστήριξης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ., όπως και εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, της Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Ήδη έχουν ζητηθεί εισηγήσεις αρμοδίων κρατικών λειτουργών για τη δυνατότητα να παρακαμφθούν οι δικαστικές αρχές, στις έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος.