6/10/15

... Διαβολοπαπάς

Ν.Υόρκη: Ο άτακτος Έλληνας ιερέας, η καυτή βαφτιστήρα του και οι οικονομικές ατασθαλίες

Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις ότι ένας Έλληνας παπάς στις ΗΠΑ διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό με μία Περουβιανή κατά 22 χρόνια νεώτερή του.  Ο 67χρονος ιερέας, Γιώργος Πασσιάς, λειτουργούσε εδώ και τουλάχιστον εννέα χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην περιοχή  Ουάσινγκτον Χάιτς στο Μανχάταν. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών και σύμφωνα με άτομα από το περιβάλλον του από την πρώτη στιγμή που συνάντησε την 45χρονη Εθέλ Μπουζάλα, μητέρα τριών παιδιών και παντρεμένη με ομογενή, η σχέση τους άρχισε να προκαλεί ποικίλα σχόλια. 
«Ήταν πραγματικά αχώριστοι. Όπου ήταν ο ένας ήταν κι ο άλλος. Από την αρχή φάνηκε ότι κάτι τρέχει ανάμεσά τους, αλλά ο κ. Πασσιάς έλεγε πως είναι απλώς μία γυναίκα που τη συμπαθεί, καθώς την έχει βαφτίσει κι είναι πνευματικό του τέκνο», λέει στο protothema.gr ομογενής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν σοκαρίστηκα από την αποκάλυψη, αλλά θεωρώ πως δεν ήταν σωστό να κυκλοφορήσουν εικόνες από τόσο προσωπικές στιγμές. 



Νομίζω η εκκλησία ξέρει και ήδη έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του», προσθέτει.  

Σημειώνεται πως έπειτα από τις αποκαλύψεις και το πικάντικο οπτικοακουστικό υλικό, στιγμιότυπα του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, το παράνομο ζευγάρι κλήθηκε από τον επίσκοπο Αντώνιο Παρόπουλο σε απολογία και στις 16 Σεπτεμβρίου ο ιερέας παύθηκε από τα καθήκοντά του, παραδεχόμενος ότι έχει αμαρτήσει. Η 45χρονη Περουβιανή, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε στη ζωή του 67χρονου πριν από πολλά χρόνια, όταν ο ίδιος λειτουργούσε σε εκκλησία στο Μπρούκλιν. Ο Έλληνας παπάς, δε, τη σύστηνε στον κόσμο ως «πνευματική εγγονή» του, καθώς εκείνος ήταν που την βάφτισε ορθόδοξη, προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί τον μετέπειτα σύζυγό της, οποίος τη συγχώρεσε και τη δέχτηκε πίσω παρά την απιστία της. Ο απατημένος σύζυγος, μάλιστα, ήταν εκείνος που έβγαλε στη φόρα τον παράνομο δεσμό τους, αποστέλλοντας το σχετικό υλικό στην Αρχιεπισκοπή.

Όταν το 2006 ο πατέρας Γεώργιος Πασσιάς εμφανίστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν για την ανάληψη της πρώτης ημέρας των καθηκόντων του, όλα τα βλέμματα στράφηκαν επάνω στην εντυπωσιακή μελαχρινή γυναίκα που τον συνόδευε φορώντας ψηλοτάκουνα και μίνι φούστα. Οι «κακές γλώσσες» άρχισαν να οργιάζουν, όμως, ο Έλληνας παπάς διεμήνυε στους πάντες πως η νεαρή βοηθός του, που ήταν κυριολεκτικά η σκιά του, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πνευματική εγγονή» του. Η ίδια, μάλιστα, μιλώντας για τη γνωριμία τους και για το πώς τη βάφτισε φέρεται να περιέγραφε το περιστατικό γελώντας και τονίζοντας πως έγινε Χριστιανή φορώντας μπικίνι.  



Μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του ο πατέρας Πασσιάς επέβαλε έναν ενδυματολογικό κώδικα στους πιστούς, απαιτώντας οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης να είναι σεμνά ντυμένες και να φορούν ένα φουλάρι ή μία εσάρπα στο κεφάλι τους. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πολλοί αναρωτιόντουσαν πώς γίνεται να ζητά από τις γυναίκες να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες και παράλληλα να επιτρέπει στη βοηθό του να κυκλοφορεί στην εκκλησία, φορώντας πάντοτε τακούνια κι έχοντας συνήθως τα πόδια της και το μπούστο της σε κοινή θέα. 

Έντονο προβληματισμό στην ελληνική κοινότητα είχε προκαλέσει, ακόμη, το γεγονός ότι η Εθέλ Μπουζάλας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε μετατραπεί στο δεξί χέρι του 67χρονου κι είχε αρχίσει να αναλαμβάνει ρόλους και να έχει εξουσία στον Ιερό Ναό. Το καλοκαίρι του 2013 η επαγγελματική τους σχέση απασχόλησε τον αμερικανικό Τύπο, καθώς η εντυπωσιακή μελαχρινή ήταν ταμίας της εκκλησίας και τα παράπονα σχετικά με τα οικονομικά του ναού έδιναν κι έπαιρναν. Με βάση δημοσίευμα της New York Post (NYP) τον Ιούνιο του 2013, υπήρξαν σχετικές καταγγελίες στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Εισαγγελέα του Μανχάταν. Προσφυγές, σύμφωνα με την NYP, εστάλησαν, επίσης, και στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. 



Η Εθέλ Μπουζάλας, ακόμη, είχε αναγορευθεί ως διευθύντρια του Ενοριακού Σχολείου του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε διαπιστευτήρια εκπαιδευτικής κατάρτισης. Μετά από την ανάληψη από την 45χρονη κι αυτών των καθηκόντων, ο κ. Πασσιάς μετέφερε το γραφείο του από την εκκλησία στο σχολείο με τις φήμες για ερωτικό δεσμό ανάμεσά τους να οργιάζουν. «Ένα βράδυ βρήκα τη λεγόμενη βοηθό του να κάθεται στα γόνατά του και να την έχει αγκαλιά στο γραφείο του», είχε δηλώσει στη NYP ο Χάρι Τορές, πρώην εργαζόμενος στην εκκλησία με τον Έλληνα παπά να κάνει λόγο για αναληθείς κατηγορίες που μόνο σκοπό έχουν να τον βλάψουν.

Η εκκλησία επί ημερών της Εθέλ Μπουζάλας, που είχε γίνει πια μέλος και των τραπεζικών λογαριασμών του ναού, άρχισε να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ενώ έλαβε υποθήκη ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων με πολλά από τα χρήματα να δίνονται για την ανακαίνιση του σχολείου. Στα γραφεία της 45χρονης και του 67χρονου, μάλιστα, είχαν μπει διάφορες λεπτομέρειες από μάρμαρο. «Υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στο τραπέζι, όπου η φτωχή γυναίκα έχει τις συναντήσεις της. Τα χρήματα για αυτό τα έβαλε από την τσέπη της», είχε σχολιάσει τότε ο κ. Πασσιάς.
 
«Έχουν πει πως διατηρώ προσωπικό δεσμό μαζί της. Είναι πνευματική εγγονή μου. Αυτό μόνο», είχε προσθέσει. Μετά τις αποκαλύψεις, εντούτοις, ο ιερέας παραδέχτηκε ότι αμάρτησε. «Ο Θεός αποφάσισε να αποσυρθώ, να ακολουθήσω τον δρόμο της σιωπής και της προσευχής, της νηστείας και της αφοσίωσης στον Κύριο μας. Μην με ρωτήσετε πού πηγαίνω και πού θα βρίσκομαι» έγραψε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στο μήνυμα που έστειλε στον ποίμνιό του και στο οποίο ενημέρωνε ότι εγκαταλείπει τη θέση του για προσωπικούς λόγους.

Η υπόθεση παρουσιάστηκε στο «Πνευματικό Δικαστήριο Πρώτου Βαθμού» την περασμένη εβδομάδα και οι επικεφαλής της Ελληνικής Ορθοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν τα πορίσματα. Η τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής καθαίρεσης, θα αποφασιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.