6/10/15

Με τη μέθοδο HAWALLA


Συνελήφθη  στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης του Δήμου Αθηναίων, ένας 34χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αφγανιστάν, μέλος κυκλώματος που διευκόλυνε την διαμονή και την έξοδο από την Ελλάδα μεταναστών, τους οποίους κρατούσε δια της βίας σε διαμέρισμά του στην ίδια περιοχή. Αναζητούνται για την ίδια υπόθεση επιπλέον τέσσερις (4) Αφγανοί υπήκοοι και ένας (1) Αιγύπτιος, συνεργοί του.
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αρπαγής, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα, της παροχής καταλύματος σε πολίτη τρίτης χώρας καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ύστερα από διερεύνηση καταγγελίας Αφγανών υπηκόων που είχαν αφιχθεί στην Αθήνα από τη Μυτιλήνη, εντοπίσθηκε στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας τόσο ο ίδιος όσο και το διαμέρισμα του, εντός του οποίου βρέθηκαν και ελευθερώθηκαν τριάντα τέσσερις (34) μετανάστες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πέντε (5) γυναίκες και δώδεκα (12) ανήλικα παιδιά.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ο 34χρονος συλληφθείς αναζητούσε καθημερινά μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας και με την υπόσχεση παροχής προσωρινού καταλύματος και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα με τη χρήση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, τους οδηγούσε στην οικία του.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργών του και με απειλές και χρήση βίας, απαιτούσε από αυτούς χρήματα για την διαμονή τους, ειδάλλως δεν τους επέτρεπε να φύγουν.
Πέραν της παροχής καταλύματος, τα μέλη της σπείρας προσέφεραν στους μετανάστες κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια για ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία καθώς και υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος (με τη μέθοδο HAWALLA ).
Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Το χρηματικό ποσό των -1.720- ευρώ
  • Δύο (2) τηλεφωνικές συσκευές
  • Ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων ΚΤΕΛ
  • Μία (1) κάρτα ασύλου Γερμανικών Αρχών
  • Αυτοσχέδιες επαγγελματικές κάρτες, με αναγραφή των παρεχόμενων «υπηρεσιών».
Στην τηλεφωνική του συσκευή, βρέθηκε αποθηκευμένο πλήθος φωτογραφιών κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.