17/10/15

Η ΔΕΛΤΑ δεν είχε επικεφαλής:

Δήλωση Τόσκα


Δημοσιογράφος: Τώρα κ. Υπουργέ, υπήρχε και ένα άλλο θέμα της αρμοδιότητας σας, το οποίο δίπλα στα πολύ σοβαρά και σημαντικά που μας αναπτύξατε, κέρδισε αρκετό μερίδιο δημοσιότητας. Έχει να κάνει με την απόφαση σας να διαλυθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ και να ενταχθεί ως επικουρική δύναμη σε άλλους αστυνομικούς σχηματισμούς. Γιατί έγινε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός: Δύο ήταν οι λόγοι που διαλύθηκαν αυτές οι ομάδες ΔΕΛΤΑ. Θέμα δημοκρατικού ελέγχου και θέμα αποτελεσματικότητας.
Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομική δύναμη η οποία να μην έχει επικεφαλής. Επίτηδες να μην έχει επικεφαλής, για να μην βρίσκεται και ο υπεύθυνος, η οποία να κρύβει διακριτικά στη στολή, η οποία να κρύβει αριθμούς μοτοσυκλετών και να ενεργεί έτσι. Δεν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένο κράτος, με πονηρές, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πρακτικές.
Δεύτερον, το κύριο βάρος αυτή τη στιγμή και οι ανάγκες της κοινωνίας μας δεν είναι η καταστολή. Είναι η αστυνόμευση στις γειτονιές και κύρια στις γειτονιές με τα περισσότερα προβλήματα, στις φτωχές περιοχές, στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα με διάφορες ομάδες, που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Άρα από αυτές τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, το 1/3 πήγε στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης αλλά θα είναι συντεταγμένο με επικεφαλής και για συγκεκριμένες δουλειές- αποστολές και τα άλλα 2/3 πήγαν στην αστυνόμευση. Ενισχύουμε την αστυνόμευση και ενισχύουμε και τον έλεγχο. Και αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6- 105,8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στη διάρκεια της πρωινής εκπομπής “Πολιτικά Παραλειπόμενα” και στους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Νότη Ανανιάδη.
Παρατίθενται η ηχογράφηση και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Τόσκα, ο οποίος είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κύριε Τόσκα, καλή σας μέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός: Καλημέρα κ. Βιτάλη, καλημέρα κ. Ανανιάδη και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, έκλεισε κι αυτό το κομμάτι το δύσκολο και με επώδυνα μέτρα, που ήταν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Έρχεται ένα ακόμα νομοσχέδιο στο τέλος του μήνα. Τώρα, το μεγάλο στοίχημα φαίνεται να είναι η αξιολόγηση και μπροστά το χρέος. Μπορεί να περάσει αυτόν «κάβο» η χώρα; Με τα επώδυνα μέτρα που παίρνει, που συνεχίζει να παίρνει, μπορεί να φτάσει και να ‘χει ένα αποτέλεσμα για το χρέος; Γιατί ο κόσμος λέει «κάνω θυσίες αλλά να δω και κάτι»...
Αναπληρωτής Υπουργός: Κύριε Βιτάλη, πράγματι εάν δούμε μόνο το θέμα των μέτρων, τα οποία έχουν παρθεί, από μόνα τους αυτά δεν δίνουνε τη λύση, αλλά σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους, με την προσέλκυση επενδύσεων και με μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός γενικά, ο τόπος.
Αν τα δούμε αυτά σαν ένα σύνολο, τότε μπορούμε να βγάλουμε άκρη, τότε μπορούμε να δούμε πού μπορούμε να ρίξουμε τις προσπάθειές μας για να βγει ένα συνολικό αποτέλεσμα. Το θέμα του χρέους δεν είναι απαίτηση μόνο ελληνική. Πριν από μερικά χρόνια κανένας δεν ήθελε να ακούσει για μείωση χρέους και τώρα πια βλέπουμε ότι παγκόσμια, από Αμερική μέχρι Ευρώπη, όλοι μιλούν ότι είναι όχι μόνο αναγκαίο, είναι απαραίτητο, είναι απόλυτη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξουν ισορροπίες γενικότερες. Δεν αφορούν τις ισορροπίες και την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Αφορά αυτό το θέμα τις ισορροπίες τις οικονομικές στην Ευρώπη και ευρύτερα. Άρα, θα προχωρήσει το θέμα της μείωσης του χρέους, γιατί είναι απαίτηση όλων, τελικά. Φυσικά, είναι και μια νίκη της Ελληνικής Κυβέρνησης που έριξε το βάρος σ’ αυτό το θέμα και αρκετά πέτυχε.
Δημοσιογράφος: Πάντως και ο κ. Γιούνκερ να το πούμε στο ειδησεογραφικό κομμάτι, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών χθες τηλεφώνησε στον κ. Ντάισελμπλουμ και του ζήτησε να προχωρήσει στην απομείωση του χρέους. Το ερώτημα είναι, βεβαίως, αν μπορέσει πραγματικά, χωρίς μεγάλους τριγμούς ένα η κυβέρνηση και δεύτερον αν ακόμα διαθέτει αντοχές η ελληνική κοινωνία, που εξαντλείται καθημερινά εδώ και έξι χρόνια, δεν είναι τους τελευταίους μήνες μόνο, προς Θεού, αν αντέξει να φτάσει σε αυτήν τη κρίσιμη συζήτηση για να δει και τις όποιες θετικές συνέπειες.
Αναπληρωτής Υπουργός: Τα δύσκολα για την ελληνική κοινωνία είναι αυτά που περάσαμε και που περνάμε, αν θέλετε, με αυτά τα μέτρα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία μεγάλη προσπάθεια ακριβώς, έχοντας μπροστά την μείωση του χρέους, με όποιον τρόπο γίνει αυτή η μείωση, όπως και αν την ονομάσουμε. Αλλά ξαναλέω ότι εδώ θα πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια για επενδύσεις, για μεταρρυθμίσεις. Εάν φυσικά αποτύχουμε σε όλους τους άλλους τομείς που έχουν σχέση με την γενικότερη προσπάθεια, από μόνα τους τα μέτρα δεν δίνουνε την λύση αλλά πρέπει να συνδυαστούν και με τα υπόλοιπα που είπαμε.
Δημοσιογράφος: Τώρα εδώ έχουμε και ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο ετέθη και ξαναετέθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες συζητήσεις, είναι το προσφυγικό, μεταναστευτικό. Έχουμε τεράστιο θέμα. Έχουμε την παρέμβαση και «απαίτηση», είχαμε μάλλον, για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, έχουμε την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, τρόπο τινά, να δίνουν μία λευκή επιταγή στη Τουρκία να περνάει τον οδικό της χάρτη χωρίς πολλά προβλήματα, τον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί για την ενταξιακή της πορεία, με αντάλλαγμα το προσφυγικό. Εκτιμάτε και το λέω γιατί έχετε μία τεράστια εμπειρία σε αυτά τα θέματα ήσασταν και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Εκτιμάτε ότι η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές της τις υποχρεώσεις;
Αναπληρωτής Υπουργός: Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι, κύρια οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης, έκαναν πως δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα και ήθελαν να το φορτώσουν μόνο στον Νότο και ειδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Όταν όμως έφτασαν οι ροές των προσφύγων στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών τους, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να πούνε και αυτές ότι είναι πανευρωπαϊκό.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, φυσικά η Τουρκία διαπραγματεύεται, φυσικά παζαρεύει, προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερα και στο θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανόν και σε κάποια άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις επιδιώξεις διεθνής ή τις επιδιώξεις σε βάρος γειτόνων, όπως εμείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε μειώσεις της εθνικής μας κυριαρχίας ή υποχωρήσεις που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία, ενώ, αντίθετα, είμαστε υπέρ των συνεργασιών όταν δεν θίγονται θέματα εθνικής κυριαρχίας και φυσικά στα θέματα της ροής των προσφύγων, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και το καλύτερο θα ήταν οι πρόσφυγες να ταυτοποιούνται και να αναχωρούν από την ίδια την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρώπης, το περίφημο relocation . Αυτή είναι η κατάσταση και αυτές είναι οι επιδιώξεις μας και αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας, αν θέλετε.
Δημοσιογράφος: Σ’ αυτό το θέμα μια διευκρίνηση ήθελα μόνο. Επειδή υπήρξε και όλη αυτή η πίεση που δέχθηκαν τα ελληνικά νησιά και δη το καλοκαίρι, πιστεύετε ότι τώρα έχουμε οργανωθεί, τουλάχιστον γι’ αυτή την ροή του κόσμου, γι’ αυτόν τον κόσμο που έχουμε εδώ και θα πρέπει να περάσει, να πάει στην Ευρώπη, έχουμε οργανωθεί; Υπάρχουν τα μηχανήματα πια για να γίνεται η ταυτοποίηση; Υπάρχει αυτή η σχετική ισορροπία για να μπορούμε γρήγορα και χωρίς προβλήματα να κλείνουμε αυτές τις διαδικασίες;
Αναπληρωτής Υπουργός: Η κατάσταση έτσι όπως είναι έχει βελτιωθεί πλην όμως δεν μας ικανοποιεί. Υπάρχουν μεγάλες ροές προσφύγων, υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που κάθε βράδυ περνούν τη θάλασσα και πηγαίνουν κύρια στην Λέσβο αλλά και στην Κω και στην Λέρο και στη Σάμο. Κυρίως σε αυτά τα νησιά, αλλά και σε μικρότερα, Κάλυμνος κ.λπ. Εκεί η επιδίωξη μας είναι να ταυτοποιούνται πάρα πολύ γρήγορα και να μην μένουν πάνω από 24 ώρες σε αυτά τα νησιά και να φεύγουν προς τον Ηπειρωτικό χώρο και από εκεί και πέρα πηγαίνουν όπου κατευθύνονται. Τα μηχανήματα που έχουμε τώρα, ενισχύθηκαν και με 12 μηχανήματα ταυτοποίησης που μας έδωσαν οι Γερμανοί προχθές και ψάχνουμε να αγοράσουμε με δικά μας λεφτά και κάποια άλλα, ακριβώς για να επιταχύνουμε αυτή την ταυτοποίηση και τη ροή των προσφύγων.
Δεν είναι η κατάσταση τέτοια που να μας ικανοποιεί, πλην όμως οι Ευρωπαίοι που ήρθαν και χθες και προχθές στη Λέσβο, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι εύκολο. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης, ο κ. Μουζάλας έχει την κύρια ευθύνη. Βοηθούμε εμείς με το Υπουργείο που προΐσταμαι. Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Στοχεύουμε μέσα σε ένα μήνα να έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά το ρυθμό καταγραφής και την κατάσταση από πλευράς τροφοδοσίας κτλ.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφέστατος κ. Τόσκα. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνομιλία και θα τα ξαναπούμε. Καλή σας μέρα.