20/11/15

Ταυτοποίησαν τη μαρίδα ...


Εξαρθρώθηκε, πρωινές ώρες της 15-11-2015, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ψυχικού, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε βάρος ιδιοκτητών προς πώληση πολυτελών ακινήτων, καθώς και των υποψήφιων αγοραστών τους.
Συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πέντε (5) ημεδαποί, τρείς (3) γυναίκες ηλικίας 37, 45 και 84 ετών και δύο (2) άνδρες ηλικίας 38 και 58 ετών, μέλη της σπείρας. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) ημεδαποί συνεργοί τους, ηλικίας 53 και 64 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της απάτης κατά συναυτουργία, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες μαζί με τους συνεργούς τους, είχαν συστήσει από το καλοκαίρι του 2014 εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ιδιοκτητών προς πώληση πολυτελών ακινήτων καθώς και των υποψήφιων αγοραστών τους, από τους οποίους εισέπρατταν προκαταβολές ως έναντι ή το τίμημα της πώλησης, τα οποία ουδέποτε απέδιδαν στους δικαιούχους, αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ρόλος της 45χρονης στην οργάνωση ήταν να αναζητά πολυτελή ακίνητα προς πώληση. Στη συνέχεια προσέγγιζε μεσίτες ή ιδιοκτήτες και τους έπειθε να αναλάβει τη μεσιτεία ή την εκπροσώπησή τους, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό προσωπικές πληροφορίες και πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια έγραφα (αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, πληρεξούσια, τοπογραφικά, ταυτότητες).
Ακολούθως, κανόνιζε ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές και για να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της απέναντι τους, παρουσίαζε ως ιδιοκτήτες των ακινήτων κάποια από τα μέλη της σπείρας, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.
Επιπλέον, οι δράστες, με σκοπό την αληθοφάνεια, προέβαιναν στην έκδοση διάφορων γνήσιων πιστοποιητικών (ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Α.Π., πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης) από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες και τα αντίστοιχα πρόσωπα.
Για να αποκομίσουν το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν παράνομο περιουσιακό όφελος, επιχειρούσαν να μεταβιβάσουν το ίδιο ακίνητο, παράλληλα σε περισσότερους του ενός αγοραστές.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί έξι (6) περιπτώσεις απάτης για δύο ακίνητα στο Ψυχικό και στην Βούλα, με το χρηματικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα να υπερβαίνει τις -700.000- ευρώ
Σε βάρος της 45χρονης και του 84χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για επιταγές και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αντίστοιχα ενώ ο 38χρονος και ο 64χρονος είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.