25/11/15

Ρώσοι πιλότοι σε ξένα χέρια




Είναι ακριβώς αυτό που πολλοί απεύχονταν μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη μεθόριο -στο πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο συριακό μέτωπο. Διεθνές δικαίωμα και εθνικό καθήκον, λέει η Άγκυρα· αρνείται παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου η Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλά για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών». 

Για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσικό μαχητικό. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Σουχόι SU-24.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο - μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη το πρωί ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική πολεμική αεροπορία χθες βρίσκεται στα χέρια του συριακού στρατού και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία. 

«Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. Την είδηση επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο ρώσος υπουργός Αμυνας

Σύγχυση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την τύχη των πιλότων επικράτησαν εχθές Τρίτη: Βίντεο φέρεται να εμφανίζει νεκρό τον έναν χειριστή, ενώ διοικητές των Τουρκομάνων στο σημείο της συντριβής ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν και σκότωσαν τους χειριστές καθώς έπεφταν με το αλεξίπτωτο, και έχουν τις σορούς τους. Όμως, η Άγκυρα πιστεύει ότι οι δύο χειριστές είναι ζωντανοί και λέει ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα χέρια των αντικαθεστωτικών. Η Ρωσία λέει ότι ένας από τους πιλότους έχει σκοτωθεί «από πυρά στο έδαφος» και ότι η τύχη του δεύτερου παραμένει άγνωστη. Την Τετάρτη το πρωί ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική πολεμική αεροπορία χθες βρίσκεται στα χέρια του συριακού στρατού και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

Υπό το φως των γεγονότων συνεδρίασε εκτάκτως το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κατόπιν τουρκικού αιτήματος. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Βρετανίας) για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις. Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκλήθη ταυτόχρονα ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος για την επίδοση διαμαρτυρίας για «μη φιλική ενέργεια» της Τουρκίας.

Στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε την ίδια στιγμή έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και υψηλόβαθμων υπουργών της νέας κυβέρνησης που ορίστηκε σήμερα.

Το πρώτο σχόλιο από ευρωπαϊκής πλευράς ήλθε με σχόλιο του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για «επικίνδυνη στιγμή» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και ψυχραιμία.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι στις 09:20 το πρωί της Τρίτης ότι αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο επάνω από την επαρχία Χατάι, και κατόπιν δέκα προειδοποιήσεων προς το μαχητικό να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επενέβησαν στις 09:24 δύο F-16 στη βάσει των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.