25/11/15

Ειδομένη: προς όφελος των διακινητών


Ύπατη Αρμοστεία: Προς όφελος των διακινητών όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα από την Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενη στην απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς να περνούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα αποβούν προς όφελος των διακινητών, «επειδή οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι σε αυτή τη χαοτική κατάσταση».

Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς, καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. 

«Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη. Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους που κατηγοριοποιούνται βάσει των εθνικοτήτων που έχουν δηλώσει» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η οργάνωση, περίπου 1.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βασικό σημείο εισόδου στη ΠΓΔΜ από την Ελλάδα. Περίπου 200 άτομα διαμαρτύρονται, κυρίως Ιρανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Πακιστανοί, ενώ η απογοήτευσή τους μεγαλώνει. Περίπου 60 άτομα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και υπάρχουν αναφορές για 11 άτομα που έχουν ράψει το στόμα τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, περίπου 150 άνθρωποι έχουν επιστρέψει τις τελευταίες 48 ώρες με τη θέλησή τους στην Αθήνα, όπου όπως έχουν ενημερωθεί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Κοντά στην Ειδομένη, το συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της έχουν στήσει ένα κέντρο διαμετακόμισης που αποτελείται από επτά σκηνές μεγάλης χωρητικότητας με θέρμανση όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν όσοι έχουν ξεμείνει στην περιοχή και να φάνε ζεστό φαγητό.

Καθώς αναμένονται και άλλες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και το 2016, είναι επιτακτική ανάγκη, όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά και να εξεταστεί η κάθε περίπτωσή τους ξεχωριστά. Στους ανθρώπους στους οποίους οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα συνοριακά περάσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλευτική καθώς και να υπάρξουν ρυθμίσεις για τη στέγασή τους» τονίζει.