3/12/15

Λαθρεμπόριο και με υγραέριο


Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας που διοικεί ο Μανώλης Πλουμής σε περιοχή της Αττικής, δύο ημεδαποί, ηλικίας 59 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού τελωνειακού Κώδικα.
Πρόκειται για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας ιδιοκτησίας δύο πρατηρίων υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και για τον οδηγό βυτιοφόρου υγραερίου, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών σχετικά με δύο πρατήρια καυσίμων στην Αττική, όπου διατίθεται προς πώληση ως υγραέριο κίνησης, υγραέριο βιομηχανικής χρήσης (το οποίο έχει λιγότερους δασμούς και φόρους) διοργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Όπως διαπιστώθηκε, προχθές πρωινές ώρες (01-12-2015), σε Δ.Χ.Φ. βυτιοφόρο της εταιρείας ιδιοκτησίας των πρατηρίων φορτώθηκαν (7.685) κιλά υγραερίου βιομηχανικής χρήσης, τα οποία μετέφερε σε ένα εκ των δύο πρατηρίων και άρχισε διαδικασία αποφόρτωσης στη δεξαμενή του υγραερίου κίνησης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα η πώληση υγραερίου βιομηχανικής χρήσης ως υγραέριο κίνησης, απαγορεύεται και συνιστά πράξη λαθρεμπορίας, καθώς η τιμή υγραερίου κίνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή της βιομηχανικής χρήσης, όπως και οι αναλογούντες δασμοί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αναλογούντες δασμοί και φόροι που στερήθηκε το Δημόσιο ανέρχονται σε δύο χιλιάδες πεντακόσια εβδομήντα δύο ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (2.572,88).
Το βυτιοφόρο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του υγραερίου κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης της λαθρεμπορίας.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (02-12-2015) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Από την εμπλεκόμενη εταιρία, καθώς και από τα δύο πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης, λήφθηκαν φορολογικά στοιχεία προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος, ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τον προσδιορισμό και την οριστική βεβαίωση των διαφυγόντων δασμών και φόρων.