14/12/15

Τους πήρε ο πόνος;


Εισαγγελείς: Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της
Με τον συντοπίτη της Χαράλαμπο Αθανασίου να παρακολουθεί με το πόδι απανωτό η κυρία Κουτζαμάνη, έκανε  έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση. Μα κυρία Εισαγγελεύ, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως θα δεχτεί φαινόμενα "παραδικαιοσύνης", εσείς που την είδατε την παρέμβαση. Μήπως αναφέρεστε την περίοδο του κυρίου Μπάμπη  όπου έγιναν όργια στον χώρο της δικαιοσύνης [βλέπε θέμα εκλογής Ντογιάκου]

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της». Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη από της 31η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την εκτελεστική εξουσία.

Εκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση, απηύθυνε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Εισαγγελέων.

Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου μιλώντας για τελευταία φορά στους συναδέλφους της ,αφού τον Ιούνιο του 2016 αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα,αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε επικαλούμενη εμπειρία ετών για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.

Επικαλέστηκε μάλιστα αποφάσεις του Αρείου Πάγου επί των ημερών του αείμνηστου Στέφανου Ματθία στις οποίες προ ετών ανώτατοι δικαστές αναγνώριζαν ότι η επιδοκιμασία ή η αποδοκιμασία των δικαστικών λειτουργών ενέχει επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ομως, όπως τόνισε η κυρία Κουτζαμάνη τέτοιες προσπάθειες παρέμβασής θα μείνουν ατελέσφορες καθώς «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).

Στο τέλος της τοποθέτησης της μάλιστα η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους συναδέλφους της,οι οποίοι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την επευφημούσαν φωνάζοντας «μπράβο κυρία εισαγγελέα».

Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».
Επίσης εξέφρασε την αντίθεςή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί «δικαστικών πραξικοπημάτων», ανέφερε ότι « ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».