21/1/16

Μύλος ....



Ερωτήματα για την απομάκρυνση συμβούλου του υπουργού Ν. Τόσκα
Το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες Προστασίας του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη λεωφόρο Κατεχάκη 

Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την απομάκρυνση του συνταξιούχου αστυνομικού, συνδικαλιστή και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Μαστρογιάννη από τη θέση του συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Τόσκα.

Η αποχώρηση του κ. Μαστρογιάννη συνδέεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, «με την παρουσία του σε εκδήλωση συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. όπου χόρεψε μαζί με τον πρώην υπουργό κ. Γιάννη Πανούση που έχει πλέον κακές σχέσεις με την κυβέρνηση». Όμως σύμφωνα με άτομα κοντά στον κ. Μαστρογιάννη, η αποχώρησή του σχετίζεται με τις πολιτικές βλέψεις του και δεν έχει σχέση με το «γλέντι των συνδικαλιστών», με το δεδομένο βεβαίως ότι δεν επίκεινται εκλογές.

Η φυγή του κ. Μαστρογιάννη από τη λεωφόρο Κατεχάκη πιθανόν αλλάζει τα δεδομένα και σηματοδοτεί άλλου είδους εξελίξεις στις επικείμενες, έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φερόταν, σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, να είχε κρίσιμο συμβουλευτικό ρόλο στις μετακινήσεις σημαντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε άλλα ζωτικής σημασίας εσωτερικά θέματα των αρχών ασφαλείας. Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις μετακινήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σχετιζόταν με την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για ύποπτες σχέσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών με ιδιώτες που αφορούσαν θέματα αλλοδαπών.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι μιλούν για «παρουσία του κ. Μαστρογιάννη απόλυτα σύννομη, έντιμη, για κινήσεις του που μόνο στόχο είχαν την επιτυχή πορεία της ΕΛ.ΑΣ.».

Απορίες από εκδήλωση συνδικαλιστών

Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση και έκπληξη προκαλούν σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο οι οποίες απεικονίζουν στενούς συνεργάτες του κ. Τόσκα και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε στιγμές «μεγάλου κεφιού» -σε μία άλλη συγκέντρωση αστυνομικών σε εστιατόριο- με ένα ζευγάρι ιδιωτών. Το ζευγάρι αυτό έχει προχωρήσει σε μηνύσεις και αναφορές εναντίον δεκάδων άλλων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. -κυρίως από την Ασφάλεια Αττικής- για υποτιθέμενη «πλημμελή τέλεση» των καθηκόντων τους. Οι περισσότερες από αυτές έχουν κριθεί αβάσιμες και έχουν αρχειοθετηθεί ενώ εξετάζεται η περίπτωση ψευδομαρτυρίας από μάρτυρες που είχαν επικαλεσθεί.

Ωστόσο οι καταγγελίες του ζευγαριού είχε επιχειρηθεί από άλλους αστυνομικούς να χρησιμοποιηθούν στην απομάκρυνση και αξιωματικών επίσης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες διεργασίες στο εσωτερικό της Αστυνομίας, αναγορεύοντας το ζευγάρι σε «ρυθμιστή» μεταβολών εντός των διωκτικών αρχών.

Όπως λένε αξιωματικοί, «είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τους δύο αυτούς ιδιώτες που έχουν προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες σε βάρος δεκάδων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε κρίσιμα πόστα να γλεντά μαζί με τους πλέον στενούς συνεργάτες της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη. Απορούμε και εμείς πού αρχίζει και πού τελειώνει το παιχνίδι σκοπιμοτήτων...»