2/2/16

Ο Μάξιμος ...



Το προφίλ του τζιχαντιστή «Μάξιμου» και του συνεργού του
Ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς μέσω του Facebook (είχε ψεύτικο προφίλ) διατηρούσε επαφές με μαχητές του ISIS ενώ σε φωτογραφία εικονίζεται με στολή παραλλαγής να κρατά Καλάσνικοφ

«Είναι δυνατόν περίπου δυόμισι μήνες μετά τη σφαγή στο Παρίσι να κυκλοφορεί ελεύθερος και άνετος σε όλη την Ευρώπη ένας 29χρονος τζιχαντιστής για τον οποίο την τελευταία δεκαετία έχει γραφτεί βιβλίο, έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ, είχε ιστοσελίδες στο Facebook, έχει συλληφθεί και καταδικασθεί τρεις φορές και διαφημίζει παντού τα σχέδιά του για αιματηρές επιθέσεις; Είναι δυνατόν να μην είχε δοθεί στις ελληνικές αρχές ούτε ένα σήμα για τις μετακινήσεις του, όταν υποτίθεται ότι όλη η Ευρώπη είναι σε κατάσταση συναγερμού;

«Ο άνθρωπος αυτός είχε μεταβεί ξανά στη Συρία, έχει πολεμήσει με τον ISIS και πιθανόν συμμετείχε σε σφαγές, χωρίς κανείς να τον ενοχλήσει και ενώ από την περίοδο 2013-14 επιδείκνυε στο Internet τη δράση του. Επιπλέον θεωρούμε εντυπωσιακό ότι έχει συλληφθεί προ τεσσάρων ημερών και ως τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από τις σουηδικές αρχές ή άλλες υπηρεσίες για την τύχη του. Κατά τα άλλα, εμείς δημιουργούμε ζήτημα ασφαλείας στην Ευρώπη και μας απειλούν με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, όταν αυτοί δεν ελέγχουν ούτε κραυγαλέες περιπτώσεις κινήσεων μελών του ISIS».  Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας στο «Βήμα» στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που ασχολείται με την υπόθεση εντοπισμού του 29χρονου τζιχαντιστή Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος με το ψευδώνυμο «Μάξιμος» θεωρείται από τους πλέον δραστήριους φανατικούς ισλαμιστές, με πιθανές επαφές με την Αλ Κάιντα και τον ISIS. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ο 29χρονος και ο 20χρονος συνεργός του από την Υεμένη λίγες ώρες προτού φθάσουν αεροπορικώς στη χώρα μας μέσω Δανίας είχαν καταδικασθεί σε ολιγόμηνη φυλάκιση από δικαστήριο της Σουηδίας. Και αυτό διότι προ μερικών μηνών είχαν κλέψει καύσιμα από σταθμευμένο φορτηγό στη Στοκχόλμη. Μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν είχαν πλέον αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα, πήραν το πρώτο αεροπλάνο και ανενόχλητοι έφθασαν στη χώρα μας με προορισμό τα πεδία των μαχών στη Μέση Ανατολή.

Πλούσιο βιογραφικό
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι δεν ήταν μόνο η εμπλοκή του «Μάξιμου» στην κατασκευή βομβών που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2005 στο Σαράγεβο αλλά και ό,τι ακολούθησε. Ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε το 2007 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων και 4 μηνών. Το 2009 μεταφέρθηκε σε σουηδική φυλακή, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους στις 10 Μαΐου 2011. Το 2013 καταδικάστηκε για άλλο αδίκημα (παράνομη οπλοκατοχή) από δικαστήριο του Γκέτεμποργκ όπου ζούσε.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι μέσω του Facebook (είχε ψεύτικο προφίλ με το όνομα Abu Imaad As Sandzaki) διατηρούσε επαφές και είχε διαδικτυακούς φίλους με μαχητές του ISIS. Και όλα αυτά με χαρακτηριστική άνεση. Σε μία φωτογραφία που είχε αναρτήσει τον Μάιο του 2014 εικονίζεται με στολή παραλλαγής να κρατά Καλάσνικοφ.
Παρότι αρχικά, πιθανόν με την προτροπή των δικηγόρων του, δεν φαίνεται να είχε μεταβεί στη Συρία για να μην υπάρξει εκ νέου φυλάκισή του, φέρεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε τέτοιου είδους αναστολές. Σύμφωνα με αναφορές των ίδιων ΜΜΕ αλλά και έρευνες στο «προφίλ» του, πιθανολογείται ότι είχε μεταβεί πάλι στη Συρία την προηγούμενη διετία, ενώ εξετάζονται και άλλα ταξίδια του εντός και εκτός Ευρώπης.
Μάλιστα, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 η βρετανική εφημερίδα «Guardian» είχε ρεπορτάζ για τον θάνατο στην περιοχή του Χαλεπίου της Συρίας ενός νεαρού βρετανού μαχητή του ISIS, του Ιμπραήμ Καμάρα, είχε επικοινωνήσει μέσω Facebook με τον «Μάξιμο», ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για τον θάνατο του βρετανικής καταγωγής τζιχαντιστή από «χτύπημα drone». Μάλιστα ο βοσνιακής καταγωγής Σουηδός ανέφερε ότι μιλούσε συχνά με το σκοτωμένο μέλος του ISIS, ο οποίος φέρεται να του είχε εκμυστηρευθεί ότι «δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στη Βρετανία».

Συλλήψεις στη Σουηδία
Στη δράση του «Μάξιμου» υπάρχει εκτεταμένη αναφορά και ένα ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο για την «Τζιχάντ» του σουηδού δημοσιογράφου και συγγραφέα Μάγκνους Σάντελιν που είχε εκδοθεί το 2012.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Σάντελιν, που ζει στο Γκέτεμποργκ, ο οποίος ανέφερε:«Την τελευταία τριετία ο Μπεκτάσεβιτς είχε συλληφθεί για κλοπές και παράνομη οπλοκατοχή από τις σουηδικές αρχές. Οταν είχε συλληφθεί το 2013 για οπλοκατοχή και είχε αποφυλακισθεί λίγο αργότερα, έσπευσε - όπως έπραξε και προ επταημέρου - να φύγει για τη Συρία, όπου πιθανολογείται ότι συμμετείχε σε εχθροπραξίες. Εκεί φέρεται να έμεινε περίπου έξι μήνες. Είναι κάτι που δεν του είχαν απαγορεύσει οι σουηδικές αρχές. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι σε παλαιότερες αναρτήσεις του ο "Μάξιμος" είχε στραφεί κατά του ISIS υπερασπιζόμενος τις θέσεις της Αλ Κάιντα, με την οποία φέρεται να έχουν θεωρητικές και επιχειρησιακές διαφορές. Προσφάτως είχε απασχολήσει πάλι τις σουηδικές αρχές με την κλοπή πετρελαίου από το φορτηγό στη Στοκχόλμη».
Στον ανακριτή οι δύο ύποπτοι


Με δύο κατηγορίες, της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής όπλων και κατοχή από κοινού ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, οδηγούνται την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Τον 29χρονο υπήκοο Σουηδίας και τον 20χρονο υπήκοο Υεμένης θα εκπροσωπήσει αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος συνήγορος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης.