25/2/16

Έκοψαν κάγκελα



Νέα στοιχεία για την απόδραση Μαζιώτη : «άνετη» προσγείωση σε ταράτσα της φυλακής θα έκανε το ελικόπτερο με την Πόλα Ρούπα

Προσγείωση σε ταράτσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού πιθανολογείται πλέον ότι θα έκανε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε η Πόλα Ρούπα (στο αποτυχημένο τελικά εγχείρημα της Κυριακής για την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη ακι άλλων αντιεξουσιαστών) μετά από την ανακάλυψη χθες, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κομμένων κάγκελων σε κοινόχρηστο χώρο όπου κρατούντο οι υποψήφιοι δραπέτες. Το παράθυρο από όπου κόπηκαν τα κάγκελα οδηγούσε σε χαμηλή ταράτσα ενός από τα κτίρια των γυναικείων φυλακών, στην οποία εκτιμάται ότι θα προσγειωνόταν το ελικόπτερο. Και από όπου βέβαια θα ανέβαιναν με την ησυχία τους ο αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης και άλλα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων. Σε μία πλήρη, δηλαδή, αντιγραφή των προηγουμένων αποδράσεων των ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, ο οποίοι επιβιβάσθηκαν σε προσγειωμένο και όχι σε «εν πτήσει», με ανεμόσκαλα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το εύρημα αυτό εντοπίσθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά από έρευνα που ζητήθηκε με καθυστέρηση δύο ημερών, από τους υπευθύνους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η «φυγή των αντιεξουσιαστών θα γινόταν πιθανόν από το κύριο προαύλιο του χώρου κράτησής τους στις γυναικείες φυλακές». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την ανακάλυψη των κομμένων κάγκελων, υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφραζαν την απορία τους «πώς θα γινόταν η παραλαβή των κρατουμένων με το ελικόπτερο από τον χώρο προαυλισμού τους που έχει ορισμένες μεταλλικές κατασκευές (το σχετικό πλέγμα ασφαλείας, είχε αφαιρεθεί προ πολλών ετών) οι οποίες θα δυσχέραιναν την άνοδό τους με σχοινιά στο ελικόπτερο». Μιλούσαν δε για μία «επιχείρηση που ήταν καλά σχεδιασμένη ως προς την ενοικίαση και την πτήση του ελικοπτέρου αλλά δεν είχε γίνει καμία προεργασία εντός Κορυδαλλού». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα –προ των νέων ευρημάτων– το σχετικό εγχείρημα «πρόχειρο» ή …«απονενοημένο».
Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί ότι στην χθεσινή ανακοίνωσή του υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «τα κομμένα κάγκελα βρέθηκαν στην ΣΤ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού». Πρόκειται για πτέρυγα που βρίσκεται σε άλλο κτίριο των δικαστικών φυλακών και έτσι δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό ότι αφορούσε τον χώρο όπου κρατούντο οι εν αναμονή δραπέτες. Όμως, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου -σύμφωνα με νεώτερη άτυπη εξήγηση– θεώρησαν τον χώρο κράτησης των αντιεξουσιαστών ως «τμήμα» της ΣΤ’ πτέρυγας σε έναν εκ των υστέρων προσδιορισμό που προκαλεί απορίες. Ακόμη εντυπωσιάζει ότι τις ημέρες του εγχειρήματος απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη είχε λάβει πολυήμερη άδεια διευθυντικό
στέλεχος των φυλακών, κάτι που ίσως συνεκτίμησαν οι δραπέτες για ενδεχόμενη πλημμελή αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Οσον αφορά τις περαιτέρω έρευνες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εστιάζουν το ενδιαφέρον στους τυχόν συνεργούς στην τελευταία φάση –μετά τον Κορυδαλλό- του εγχειρήματος της Πόλας Ρούπα, ποιος ήταν ο χώρος που θα προσγειωνόταν το ελικόπτερο μετά την φυγή από τον Κορυδαλλό και βεβαίως ποιο ήταν το κατάλυμα της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη και ο χώρος που πιθανόν θα κατέφευγαν οι δραπέτες, με στοιχεία που αντλούνται από σειρά μαρτυριών, από την ανάλυση κινητών και την προσπάθεια να αναπαραχθεί το «δρομολόγιο» πριν την επιβίβαση, στο ελικόπτερο της Πόλας Ρουπα.