16/2/16

Κελιά με σάουνες

Απόλυτη εφαρμογή του νόμου «ό,τι είσαι έξω, είσαι και μέσα...»

Κελιά με σάουνες και ενυδρεία στην αιματοβαμμένη φυλακή του Μεξικού

Πετσοκομμένες ή καμένες σοροί, συγγενείς που χτυπούσαν τα κάγκελα ζητώντας να μάθουν αν οι συγγενείς τους ήταν μεταξύ των 49 που σκοτώθηκαν στις συμπλοκές κρατουμένων το Σαββατοκύριακο: Τέτοιες ήταν οι δαντικές σκηνές μετά τη σφαγή στη φυλακή του μεξικανικού Τόπο Τσίκο.

Εντελώς διαφορετικές όμως ήταν οι εικόνες εντός, όταν η επέμβαση των Αρχών «ανακάλυψε» πως τα υψηλόβαθμα στελέχη των καρτέλ είχαν στα κελιά τους... σάουνες, μπαρ ή ακόμη ενυδρεία.

O παγκόσμιος νόμος των φυλακών πως «ό,τι είσαι έξω, είσαι και μέσα» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στις μεξικανικές φυλακές. Αυτό έχει να κάνει με μία ιδιαίτερη διάσταση στο Μεξικό: Στη χώρα, η μάχη μεταξύ των καρτέλ -για την ακρίβεια, η ζωή των καρτέλ- αγνοεί τα σύνορα μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και του κόσμου των φυλακών.

Αυτός ήταν ο λόγος της αιματηρής συμπλοκής του Σαββατοκύριακου, όπως είναι σχεδόν πάντοτε ο λόγος κάθε μακελειού στο Μεξικό -μέσα, ή έξω από τις φυλακές.

Το δεύτερο πάγιο πρόβλημα των μεξικανικών φυλακών είναι ο υπερπληθυσμός, και η φυλακή του Τόπο Τσίκο δεν αποτελούσε εξαίρεση: Με χωρητικότητα, κανονικά, 2.600 κρατουμένων, οι κρατούμενοι είχαν φτάσει τους 3.800.

Κι αυτό επειδή προφυλακισμένοι για «απλά αδικήματα» μπαίνουν μέχρι να δικαστούν στις ίδιες φυλακές μαζί με καταδικασμένους για βαριά αδικήματα. Ο συνδυασμός έχει προφανείς κινδύνους όταν η κατάσταση οδηγείται σε μάχες όπως εκείνη μέσα στο Τόπο Τσίκο.

Όλα αυτά όμως δεν εμπόδιζαν τα φυλακισμένα «μεγάλα κεφάλια» των καρτέλ να απολαμβάνουν τη ζωή τους στη φυλακή: Η τοπική κυβέρνηση της Νουέβα Λεόν ανακοίνωσε πως στις έρευνες μετά το μακελειό εντοπίστηκαν κελιά με μεγάλες τηλεοράσεις (με συνδέσεις για συνδρομητικά κανάλια), μικρά ψυγεία, κάθε είδους έπιπλα που κανονικά δεν επιτρέπονταν και ακόμη και... σάουνες και ενυδρεία.

Επιπλέον, είχαν στηθεί 280 σημεία παράνομης πώλησης τροφίμων ή και ποτών. Οι ανακοινώσεις σημείωσαν επίσης τη διαπίστωση πως, μετά την έρευνα, «πρέπει να καταπολεμηθεί ισχυρότερα η εσωτερική διακίνηση ναρκωτικών».