6/4/16

Η «πολιτοφυλακή»


 

Η «πολιτοφυλακή» και οι ακτιβιστές των Εξαρχείων προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.
Η δράση των αντιεξουσιαστών του «Ρουβίκωνα» (η φωτογραφία από πρόσφατη επίθεσή τους) προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

Οι «ακτιβιστές» των Εξαρχείων με τις εισβολές σε δημόσια κτίρια, τις καταστροφές στο μετρό και τις επιδείξεις όπλων αλλά και τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση. Στελέχη της Αστυνομίας και κυβερνητικοί παράγοντες διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου αρχίζει να υποκαθιστά - σε πιο ακραία μορφή - κινήματα αλλά και τύπους διαμαρτυρίας και «παρέμβασης» του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων πολιτικών σχηματισμών. Με τον χώρο των Εξαρχείων να διαβλέπει το κενό που έχει δημιουργηθεί, να αφήνει τον κύκλο των νυχτερινών εμπρηστικών επιθέσεων και να ζητεί την προβολή και τη δημοσιότητα με δυναμικές «παρεμβάσεις». Οι τουλάχιστον 15 εισβολές του «Ρουβίκωνα» στην «έδρα» της τρόικας στο «Χίλτον», στην ΕΡΤ, στο ΤΑΙΠΕΔ, στον «Τειρεσία» και αλλού, η «πολιτοφυλακή» με τα όπλα ανά χείρας που «αστυνομεύει» τα Εξάρχεια και το μπαράζ επιθέσεων σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, που τους αποδίδεται ότι είναι «πεδίο ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής» (...), ορίζουν τη νέα μορφή δράσης των αναρχικών. Με την ΕΛ.ΑΣ. να μη γνωρίζει τον τρόπο να αντιδράσει, αφού είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ καταστολής και πολιτικής βούλησης.

Παιχνίδι εντυπώσεων;
Η πορεία στις αρχές Μαρτίου αντιεξουσιαστών που κρατούσαν όπλα και συμμετείχαν στην κατάληψη του «κινηματικού χώρου Βοξ» θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. η πλέον ανησυχητική. Οι ένοπλοι διαμαρτύρονταν για τη δράση της «μαφίας των Εξαρχείων» και στο κείμενο που ακολούθησε ανέφεραν: «Ηταν μια πράξη επίδειξης δύναμης και ισχύος απέναντι στο κράτος και το παρακράτος και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να την ορίσουμε ως τέτοια. Η ιστορία των επαναστατικών κινημάτων είναι άλλωστε γεμάτη από αντίστοιχες "τελετουργίες"».

 Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι τέτοιου είδους συμβολικές κινήσεις είχαν υπάρξει από κινήματα της Ιταλίας τη δεκαετία του '70. Σημειώνεται ότι επιδείξεις ή χρήσεις όπλων σε εκδηλώσεις αντιεξουσιαστών ήταν αρκετά σπάνιες στη μεταπολιτευτική παρουσία τους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να αναλύσουν το βίντεο που προέβαλλε διαδικτυακός τόπος, όμως δεν κατέληξαν σε ασφαλές συμπέρασμα αν τα όπλα ήταν αληθινά, αεροβόλα κ.τ.λ.

Οπως ανέφεραν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «δεν έχουμε αποκλείσει αυτά τα όπλα να προέρχονται από κλοπή το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2012 σε οπλοπωλείο της Ομόνοιας στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Κλοπές όπλων είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2006 από εταιρεία κυνηγετικών ειδών, ενώ και τη δεκαετία του '80 υπήρχε κλοπή όπλων από μεγάλο οπλοπωλείο στα Εξάρχεια. Μπορεί όμως να τα έχουν αποκτήσει και από το λαθρεμπόριο ή απ' οπουδήποτε αλλού. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στα Εξάρχεια λόγω του "άβατου" και του επακόλουθου προβλήματος αστυνόμευσης υπήρχε ανεξέλεγκτη δράση ναρκωεμπόρων και άλλων κακοποιών. Δεν πρόκειται για υπερβολή των αντιεξουσιαστών. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάρτιο του 2014, όταν αντιεξουσιαστές που κρατούσαν καραμπίνα προχώρησαν σε ολιγόωρη αρπαγή δύο εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών. Με βάση αυτή τη συχνότητα ανάσυρσης και επίδειξης όπλων προβληματιζόμαστε για την επόμενη κίνηση των ενόπλων της πλατείας».
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν νέες κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων στα Εξάρχεια για το θέμα της δράσης της «μαφίας» στα Εξάρχεια, χωρίς έκνομες ενέργειες.

Οι αστυνομικοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια ανακοίνωση της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» όπου ανέφεραν ότι είχαν ρόλο συνδιοργανωτή σε αυτή την εκδήλωση, συμφωνούσαν με την επίδειξη όπλων αλλά δήλωναν ότι «δεν ήταν δικά τους», συμπληρώνοντας ότι «την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά γιατί είναι εικόνα από το μέλλον». Χωρίς όμως να μπορεί να διαπιστωθεί, προς το παρόν, αν αυτή η απειλή έχει συγκεκριμένη στόχευση και μπορεί να αποτελέσει την προαναγγελία για τη δράση ενόπλων μέσα σε πλήθος και σε «κοινή θέα» ή πρόκειται μόνο για παιχνίδι εντυπώσεων...

Ο «Ρουβίκωνας» είχε δώσει το παρών στην πλατεία Εξαρχείων από την περίοδο 2013-2014 και κύριο μέλος του είναι γνωστός υπερδραστήριος αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, αλλά είχε απαλλαγεί, για την κλοπή ασπίδων από ΜΑΤ, είχε προχωρήσει σε «καμπάνιες» κατά δημοσιογράφων, συμμετείχε σε κινήματα υποστήριξης μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και άλλων ενόπλων οργανώσεων. Ο ίδιος και οι δύο «σύντροφοί» του είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση της «πολιτοφυλακής με τις καραμπίνες» του 2014, χωρίς όμως καμία συνέχεια.

Προβληματισμός
Τους τελευταίους μήνες η δράση περίπου 40 καταγεγραμμένων από την ΕΛ.ΑΣ. αντιεξουσιαστών που συνθέτουν τον «Ρουβίκωνα» έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο και δίλημμα των διωκτικών αρχών. Μετά τις πρώτες ενέργειές τους με την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ή την εισβολή τους στο περιστύλιο της Βουλής επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί ένας «κλοιός» τηλεφωνικών και όχι μόνο παρακολουθήσεων που είχε αρχικά σημαντικά αποτελέσματα με την αποτροπή τουλάχιστον δέκα παρόμοιων ενεργειών. Ωστόσο με τα αντίμετρα που πήραν τα μέλη της «συλλογικότητας», με τον προσδιορισμό των ατόμων που ήταν στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με παραπλανητικές αναφορές (όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αστυνομικοί) στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, κατόρθωσαν τους τελευταίους μήνες να αποπροσανατολίσουν τις διωκτικές αρχές, προχωρώντας έτσι ανενόχλητοι σε νέες επιδρομές.

Τα βέλη του «Ρουβίκωνα» στρέφονται κατά της κυβέρνησης με σχόλια του τύπου «Τελικά ας απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι. Ενα καθεστώς χειρότερο κι από την κυβέρνηση Σαμαρά ή διαχειριστές που δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς ασκούμενων πολιτικών;». Το γεγονός ότι δεν υπάρχει προφυλάκιση των μελών τους, παρά τις συνεχείς προσαγωγές ή συλλήψεις, συντελεί στη συνέχιση της δράσης των «ακτιβιστών» της πλατείας. Μάλιστα σε κείμενο που ανήρτησαν για θέμα «διαρροής» φωτογραφίας από χώρο που ήταν υπό κατάληψη, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» σχολίαζαν ότι «οι δεκάδες δράσεις της ομάδας που έχουν εκθέσει επανειλημμένα την ΕΛ.ΑΣ., δείχνοντάς την αναποτελεσματική στη φύλαξη στόχων αλλά και στη συλλογή πληροφοριών, απαντάνε από μόνες τους».

Πόλεμος στα... μέσα μεταφοράς
Μπαράζ εισβολώνσε λεωφορεία και σταθμούς


Ερωτήματα προκαλεί στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. η επιμονή ομάδας αντιεξουσιαστών - υπολογίζονται σε περίπου 30 άτομα - να προχωρούν σε καταστροφές σε σταθμούς του μετρό αλλά παλαιότερα και μέσα σε λεωφορεία και αλλού. Οπως και να στοχοποιούν, ακόμη και με υπόνοιες για αιματηρές επιθέσεις, τους ελεγκτές του μετρό. Η «εκστρατεία» αυτή εντάθηκε μετά τον θανάσιμο τραυματισμό τον Αύγουστο του 2013 στο Περιστέρι του 19χρονου Θανάση Καναούτη που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τρόλεϊ σε διάρκεια ελέγχου εισιτηρίου. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στη φάση σύνταξης της εισήγησης του εισαγγελέα με αντικρουόμενες πραγματογνωμοσύνες και ύστερα από νέο κύκλο κατ' αντιπαράσταση εξέτασης επιβατών του μοιραίου τρόλεϊ.

Οπως σημειώνουν στελέχη των διωκτικών αρχών, «ο χώρος των αντιεξουσιαστών ή ορισμένες συλλογικότητες στρέφονται και σε άλλους τομείς δράσης που μπορεί να αφορούν από θέματα περιβάλλοντος ως την προστασία των ζώων - με πρόσφατες αναρτήσεις για την «πτωματοφαγία της Τσικνοπέμπτης» με αποκλεισμούς ζωολογικών κήπων - και άλλα. Μας προβληματίζει όμως και το ζήτημα με τις εντεινόμενες επιθέσεις σε σταθμούς και λεωφορεία. Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μπαράζ εισβολών σε λεωφορεία κ.τ.λ. και δεκάδες αναρτήσεις κειμένων στο Διαδίκτυο για «ελεύθερα μέσα μαζικής μεταφοράς», για «σαμποτάρισμα στα συστήματα ελέγχου», με αναφορές για... κοινωνικούς κανιβαλισμούς αλλά και για «αύξηση εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς που στοχεύει στη διάσωση των κεφαλαιοκρατών, των τραπεζών και των κάθε λογής αφεντικών» και άλλες υπερβολές. Στόχος μας να βρούμε την άκρη του νήματος με την ομάδα που επιτίθεται στα μέσα μεταφοράς και να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Εβγαλαν ανακοίνωση για τις επιθέσεις στο μετρό - χωρίς συγκεκριμένη επωνυμία - και φαίνεται να έκλεισαν τον πρώτο κύκλο δράσης. Και αυτό ύστερα και από τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στο μετρό. Ομως αναμένουμε τη συνέχεια...».