13/4/16

Αποκάλυψη δια χειρός Λαμπόπουλου



Τι έκανε ο «Δάσκαλος» του τζιχάντ στην Ελλάδα


Τι έκανε ο «Δάσκαλος» του τζιχάντ στην Ελλάδα
Σκίτσο του Σαρίφ Καντίρ από τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»

Ενα παλιό διώροφο σπίτι στην οδό Κρήτης στο Αιγάλεω είχαν βάση οι «στρατολόγοι τζιχαντιστών» στην Ελλάδα, την άγνωστη δράση των οποίων παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής». Κεντρικό πρόσωπο του «ελληνικού» δικτύου τζιχαντιστών θεωρείται ο 53χρονος Ιρακινός Σαρίφ Καντίρ, που είχε το ψευδώνυμο «Μαμόστα» («Δάσκαλος») και εκτός των άλλων φέρεται να χρηματοδοτούσε δραστηριότητες του ISIS μέσω λογαριασμού του που εντοπίστηκε σε τράπεζα του Λιβάνου.
Η κατοικία όπου διέμενε ο Σαρίφ Καντίρ στο Αιγάλεω
Ο «Μαμόστα», που διέμενε στη συγκεκριμένη κατοικία στο Αιγάλεω, μαζί με άλλους ομοεθνείς του είχε συνεχή επικοινωνία με άλλους τζιχαντιστές στην Ιταλία, στην Ελβετία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε αυτούς, με τον μουλάΚρεκάρ στη Νορβηγία, που θεωρείται από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές ο υποψήφιος «Ευρωπαίος Οσάμα μπιν Λάντεν». Μάλιστα ο Καντίρ, που συνελήφθη προ μερικών μηνών στη Βρετανία, φέρεται να οργάνωνε εκεί δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών.
Ο «εγκέφαλος»
Οπως είχε παρουσιάσει «Το Βήμα» την Κυριακή 10 Απριλίου, η υπόθεση διαδικτυακής στρατολόγησης τζιχαντιστών και στη χώρα μας αναδείχθηκε για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου 2015, μόλις λίγες ώρες πριν από τη σφαγή στο Παρίσι από τον ISIS. Η πολύμηνη έρευνα, κυρίως των ιταλικών αρχών, οδήγησε αρχικά στη σύλληψη 13 ατόμων στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Νορβηγία, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους καταζητουμένους για τη συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ το 2014.
Αρχηγός αυτού του «γκρουπ» ευρωπαίων μελών του ISIS, που ονομαζόταν Rawni Shax ή DidiNwe, θεωρείται ο 50χρονος φανατικός ισλαμιστής, κουρδικής καταγωγής, Ναχμουντίν Φαράχ Αχμάντ ή «μουλάς Κρεκάρ», που είχε κεντρικό στόχο να δημιουργήσει ισλαμικό χαλιφάτο στο ιρακινό Κουρδιστάν και είχε στενές επαφές με τον ISIS τον τελευταίο χρόνο αλλά και με την Αλ Κάιντα. Εθεωρείτο καθοδηγητής της ένοπλης οργάνωσης Ansar Al Islam που πραγματοποιούσε επιθέσεις κυρίως στο Βόρειο Ιράκ εναντίον αμερικανικών στόχων και των ιρακινών συμμάχων τους. Οι στρατολογήσεις μελών του Ισλαμικού Στρατού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες φέρεται να πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον διαδικτυακό τόπο Paltalk.
Στην πανευρωπαϊκή έρευνα για την εξάρθρωση του δικτύου τζιχαντιστών συμμετείχε και ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών και 7ος ειδικός ανακριτής κ. Παναγιώτης Καρακωνσταντής, υπεύθυνος για τη διεθνή δικαστική συνεργασία, ενώ συμμετοχή υπήρχε και από την ΕΛ.ΑΣ. Η κεντρική σύσκεψη για τη σύλληψη των καθοδηγητών των τζιχαντιστών πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 στη Χάγη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των χωρών όπου υπήρχαν «βάσεις» φανατικών ισλαμιστών.

«Δάσκαλος» και ταμίας...
Οι ελληνικές αρχές είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην παρουσία στη χώρα μας του 53χρονου «Δασκάλου» του δικτύου, που, όπως αναφέρεται σε έγγραφο των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, «ήταν μέλος-"ορόσημο" του δικτύου επειδή είχε κύριο ρόλο στο πληροφοριακό δίκτυο του μουλά Κρεκάρ, συμμετείχε στις μυστικές διαδικτυακές συζητήσεις αλλά ταυτόχρονα εισέπραττε τα χρήματα που συγκεντρώνονταν για την ενίσχυση των ενόπλων από τις επαφές μέσω Ιnternet. Ηταν ο χειριστής του συλλογικού ταμείου της οργάνωσης, ενώ ήταν κάτοχος τουλάχιστον ενός βεβαιωθέντος λογαριασμού στον Λίβανο όπου είχε μεταφέρει 50.000 ευρώ. Επιπλέον συμμετείχε συμπληρωματικά στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών».
Ο «Μαμόστα» φέρεται επίσης να είχε επαφές με τους Αλί Αμπντουλάχ Σαλίχ, Αμπντούλ Ραχμάν Νουρόζ και Μοχάμεντ Χασάν που ζούσαν στη Βόρεια Ιταλία και ορισμένοι είχαν έλθει στη χώρα μας για «διακοπές», όπως υποστήριξαν.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ο 53χρονος Ιρακινός είχε έλθει στην Ελλάδα προ τετραετίας και είχε μεταβεί μία φορά στη Σουηδία. Οπως λένε άτομα που τον είχαν γνωρίσει, «φερόταν να έχει μια σχετική οικονομική άνεση, παρότι έδειχνε να μην εργάζεται πουθενά ή έκανε κάποιες περιστασιακές δουλειές για κάποιον ηλεκτρολόγο.
Σύχναζε σε καφενείο-στέκι μουσουλμάνων στο Αιγάλεω. Ηταν άνθρωπος ήρεμος και φαινόταν ότι ήθελε να περνά απαρατήρητος. Στο σπίτι του έμεναν και άλλοι Ιρακινοί. Εφυγε στις αρχές του 2015 από την Ελλάδα, όμως στο σπίτι του παρέμεινε για δύο ακόμη μήνες ένας νεαρός συμπατριώτης του».
Ο «Μαμόστα» συνελήφθη στο Σέφιλντ τον Νοέμβριο του 2015. Μαζί του συνελήφθησαν ο 38χρονος Μπακρ Χαμάντ, ο 32χρονος Ζάνα Ραχίμ και ο Αουάτ Αμασαλίχ, μέλη του ίδιου δικτύου τζιχαντιστών. Αναφέρεται ακόμη ότι κύριος ρόλος στη «στρατολόγηση» τζιχαντιστών αποδίδεται και στον Αμπντελαλί Μπουιρκί που διέμενε στην Μπολόνια και ο οποίος επίσης φέρεται να είχε παρουσία στην Ελλάδα. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα αρχείο ήχου με τίτλο «Η τεχνική του πολέμου στις πόλεις» και προσδιορίζει τον τρόπο (δεκάδες Καλάσνικοφ, εκρηκτικά και χειροβομβίδες) με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε διάφορους στόχους, ανάμεσα σε αυτούς η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.