20/5/16

Ταχογράφε ...

Ντοκουμέντο



Στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων σε φορτηγά οχήματα, που εκτελούν εθνικές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, συνελήφθη την 18-5-2016 στον Ασπρόπυργο Αττικής, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ένας 48χρονος ημεδαπός, διότι είχε επέμβει σκόπιμα στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας (ταχογράφο) του οχήματός του.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, απάτη και ψευδή δήλωση
Ειδικότερα, ο ανωτέρω οδηγός κατελήφθη να οδηγεί φορτηγό όχημα Δημοσίας Χρήσεως, ιδιοκτησίας του, έχοντας τοποθετήσει ειδική συνδεσμολογία στην ηλεκτρονική πλακέτα του ταχογράφου, αποτελούμενη από καλωδίωση που εκκινούσε από το διακόπτη δραστηριοτήτων του οδηγού στην συσκευή ταχογράφου και κατέληγε στην ηλεκτρονική πλακέτα αυτού.
Ο συλληφθείς μέσω του διακόπτη μπορούσε να διακόπτει την καταγραφή των ενδείξεων δραστηριότητας (ταχύτητα, ωράριο οδήγησης-ανάπαυσης, χιλιόμετρα) ενώ ταυτόχρονα απενεργοποιείτο ο περιοριστής ταχύτητας (κόφτης) του φορτηγού οχήματος.
Επιπλέον, ο ανωτέρω κατά τη διάρκεια του τροχονομικού ελέγχου επέδειξε νομότυπη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή των προβλεπομένων (ποινικών και διοικητικών) κυρώσεων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.