26/8/16

Όσο υπάρχουν θύματα ...

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυνομια

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πτολεμαΐδας, είκοσι (20) περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων μία τετελεσμένη και δεκαεννέα απόπειρες, που διαπράχθηκαν την 03-08-2016.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστιδα 50χρονη υπήκοος Βουλγαρίας σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών.
Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων και την υπόδειξη των κατοικιών στην 50χρονη, η οποία είχε το ρόλο της παραλαβής χρημάτων από τους παθόντες .
Τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν τηλεφωνικά, συνολικά με είκοσι (20) άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των -10.000- ευρώ από 83χρονη ημεδαπή στην Πτολεμαΐδα, ενώ το συνολικό ύψος επαπειλούμενης ζημίας από τις απόπειρες ξεπερνά τις -500.000- ευρώ.

Ειδικότερα, η 83χρονη ημεδαπή την 03-08-2016 το μεσημέρι παρέδωσε στην 50χρονη το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, αφού προηγουμένως είχε πεισθεί, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, από άγνωστο άνδρα, προσποιούμενο τον αστυνομικό, να παραδώσει τα χρήματα προκειμένου η κόρη της, η οποία δήθεν είχε εμπλακεί με υπαιτιότητα της σε τροχαίο ατύχημα θανάσιμου τραυματισμού ανήλικου αγοριού, να μην έχει ποινικές συνέπειες.
Την ίδια ημερομηνία (03-08-2016) σημειώθηκαν στην πόλη της Πτολεμαΐδας καθώς και σε άλλες περιοχές του Δήμου Εορδαίας, άλλες δεκαεννέα -19- απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων με τον ίδιο ως άνω τρόπο.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (γιος ή κόρη) το οποίο δήθεν βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψης του από την αστυνομία, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει.
Με αυτό το τρόπο δημιουργούσαν έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στην συνέχεια άλλος άγνωστος δράστης, προσποιούμενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.
Σημειώνεται ότι στις 19 περιπτώσεις οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματα τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι υπερήλικες παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρισκόταν μαζί τους, αντελήφθησαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών, οι οποίες κυμαίνονταν από -22.000- έως -100.000- ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν και χρυσαφικά.
Η 50χρονη έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για όμοια ποινικά αδικήματα με πιο πρόσφατη τη σύλληψη της στα Χάνια την 24-08-2016 στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας που ενεργούσε απάτες με την ίδια μεθοδολογία.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας και εξετάζεται η συμμετοχή των προαναφερομένων σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων δραστών, καθώς και η συμμετοχή τυχόν συνεργών – μελών στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση