1/8/16

H Λίμνη φγέγεται

Εύβοια






Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα. Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με την Κυριακή αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά. Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, συνολικά 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα, με τη συμμετοχή τριών αεροσκαφών και τριών ελικοπτέρων.
Το έργο της κατάσβεσης εποπτεύουν επί τόπου οι δύο υπαρχηγοί της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγοι Βασίλειος Καπέλιος και Αθανάσιος Σερεντέλλος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από το πρωί, περίπου 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Οι ζημιές θα εξεταστούν από τον ο ΕΛΓΑ για τη χορήγηση αποζημιώσεων, είπε.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου, όπου τρεις άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από σκάφος του λιμενικού.
Αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.
Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από τα Σαχτούρια το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τώρα έχει καταστρέψει 20 με 30 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.
Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση λίγο πριν τις 17.00 της Κυριακής έξω από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης, κοντά στον κόμβο της Ασπροβάλτας επί της Εγνατίας Οδού.
Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΠαγγαίοΌρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκαψε πευκοδάσος από το οποίο συλλέγεται ρετσίνι. «Αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια» δήλωσε ο υπουργός.
«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.
Αποστόλου: Θα ληφθούν μέτρα για αποζημιώσεις
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. 

«Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Στάχτη 20.000-22.000 στρέμματα
«Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς» τόνισε ο κ. Αποστόλου.