1/11/16

Oι βομβιστές των ΑΤΜ

Oι Αποδείξεις






Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας [Θανάσης Ράικος], σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας [Αστέριος Μαντζιώκας], εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από Α.Τ.Μ. τραπεζών στη Θεσσαλία, με την πρόκληση έκρηξης, γνωστή και ως μέθοδος «PLOFKRAAK».
Τρία μέλη της σπείρας συνελήφθησαν χθες (Δευτέρα 31-10-2016). Πρόκειται για αλλοδαπούς υπηκόους Ρουμανίας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 31 και 30 ετών.
Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (31-10-2016), τρεις δράστες προκάλεσαν έκρηξη σε Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Α.Τ.Μ.) υποκαταστήματος Τράπεζας στο Λεοντάρι Καρδίτσας και απέσπασαν χρηματικό ποσό.
Όπως προέκυψε από την αυτοψία του χώρου οι δράστες διοχέτευσαν μέσω της θυρίδας παραλαβής χρημάτων του μηχανήματος, μίγμα αερίων στο εσωτερικό του και στη συνέχεια προκάλεσαν σπινθήρα, με τη χρήση μπαταριών, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη.
Με τη μέθοδο αυτή, γνωστή ως μέθοδος «PLOFKRAAK», οι δράστες διέρρηξαν το μηχάνημα και αφαίρεσαν τις κασετίνες, που περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (14.195) ευρώ.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε στενή συνεργασία του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, δεδομένου ότι παρόμοιο περιστατικό με τη συγκεκριμένη μέθοδο είχε λάβει χώρα και τον περασμένο Ιούλιο στη Νίκαια Λάρισας.
Σε κοινή αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε, κλιμάκιο αστυνομικών κατάφερε να εντοπίσει και να ακινητοποιήσει χθες (31-10-2016), το μεσημέρι, στον Προμαχώνα Σερρών, το Ι.Χ. αυτοκίνητο, που είχε χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Νίκαιας.
Στο συγκριμένο όχημα επέβαιναν οι τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των (8.120) ευρώ, σε χαρτονομίσματα των (50) και (20) ευρώ, μεταξύ των οποίων και δύο χαρτονομίσματα των (20) ευρώ, τα οποία φέρουν φθορά, που προφανώς προκλήθηκε από έκρηξη αερίων
Οι τρεις αλλοδαποί προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, όπου και συνελήφθησαν καθώς από την αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους και στις δύο κλοπές από Α.Τ.Μ., στο Λεοντάρι Καρδίτσας και στη Νίκαια Λάρισας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της έκρηξης και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.
Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.