27/1/17

'Εκανε ... επισκληρίδιο στη Novartis

Ο Παύλος Σαράκης με τον Γιώργο Αποστολόπουλο

Του Πέτρου Κουσουλού

 Μόσχα 1900. Στην δίκη ενός παπά, δικηγόρος ήταν ο διάσημος Φιόντορ Πλεβάκο , που μάζευε με τις λαμπρές του αγορεύσεις την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Ο Πλεβάκο δεν είχε χαμένες υποθέσεις. Όμως στην συγκεκριμένη δίκη άπαντες περίμεναν την πρώτη του ήττα, καθώς ο παπάς είχε ομολογήσει όλα τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Για έναν ολόκληρο μήνα η Μόσχα μιλούσε για τα ποσά που είχε κατορθώσει να υπεξαιρέσει.
Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Η δίκη ξεκίνησε με την αγόρευση του εισαγγελέα. Πέρασαν δυο ώρες αλλά ο κατήγορος δεν έλεγε να τελειώσει.
Την δίκη παρακολουθούσε και ο διάσημος σκηνοθέτης Κωνσταντίν Στανισλόφσκι μαζί με τον φίλο του Βλαντιμίρ Ντατσένκο. Κάποια στιγμή, σχολιάζοντας την εισαγγελική αγόρευση, ο σκηνοθέτης λέει στον φίλο του: « Ο εισαγγελέας σίγουρα δεν γνωρίζει την αραβική παροιμία ‘’Μου το είπες και σε πίστεψα, όταν το είπες δεύτερη φορά άρχισα να αμφιβάλλω και όταν το είπες Τρίτη φορά κατάλαβα ότι λες ψέμματα… ‘’. Ο εισαγγελέας τελείωσε την αγόρευσή του και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πλεβάκο. Η αγωνία στο κατακόρυφο!
«Αξιοσέβαστοι κύριοι ένορκοι. Επί τριάντα χρόνια ο εντολέας μου έδινε άφεση στις αμαρτίες σας! Συγχωρέστε έστω και μια φορά εσείς την αμαρτία του!». Τελικά, οι ένορκοι αθώωσαν τον παπά!
Αθήνα 2017. Στον έκτο όροφο ενός κτηρίου της Πατησίων ένας Έλληνας δικηγόρος απολαμβάνει το τελευταίο τσιγάρο της ημέρας. Διαβάζει τον ημερήσιο τύπο για την υπόθεση Novartis και χαμογελά πονηρά. «Αυτά που γράφουν είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», μου λέει.
Είναι ο Παύλος Σαράκης. Ο Έλληνας Πλεβάκο.

Επί δύο και πλέον χρόνια ο γνωστός ποινικολόγος και νομικός σύμβουλος του ereportaz υπήρξε ο βασικός ερευνητής του μεγαλύτερου σκανδάλου στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας των τελευταίων δεκαετιών. Της υπόθεσης Novartis-gate.
Εάν κάποια στιγμή θελήσει να γράψει βιβλίο με όλα όσα έχει ζήσει τις τελευταίες 900 ημέρες πραγματικά θα σαρώσει σε πωλήσεις.
Εδώ και καιρό μου έλεγε ότι «τρέχει με μια μεγάλη υπόθεση». Δεν μου είχε πει όμως ποια. Αποφεύγει πεισματικά να μιλάει γι’ αυτήν. Την απάντηση στο «γιατί», δίνει ένα έγγραφο εμπιστευτικότητας με τις Αμερικανικές Αρχές. Το έχει επάνω στο γραφείο του. Μου το δείχνει. Σέβεται την υπογραφή του. Είναι η υπόθεση της ζωής του.
This is FBI !
H υπόθεση της Novartis δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ούτε πολιτική υπόθεση ,όπως θέλουν να πιστεύουν οι της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι βολεύονται στην συντήρησή της στην επικαιρότητα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Η υπόθεση Νovartis είναι η επιτομή του οικονομικού σκανδάλου, ενδεικτικό του τί συμβαίνει στον σκοτεινό κόσμο των φαρμακευτικών εταιρειών. Γιατροί σε payroll, καθηγητές της ιατρικής να υπογράφουν μελέτες-προκάτ, εταιρείες συμβούλων και επικοινωνίας που διοργανώνουν “επιστημονικά συνέδρια” προώθησης των συμφερόντων των εταιρειών, media που πληρώνονται για να προσφέρουν υποστήριξη στην πολιτική διαπλοκή, φαρμακέμποροι που επανεξάγουν σκευάσματα στο εξωτερικό, καθηγητές-σύμβουλοι που επηρεάζουν την πολιτική στον χώρο του φαρμάκου ακόμη και υπουργοί που βλέπουν τον χώρο ως πεδίον δόξης λαμπρόν για να… σταδιοδρομήσουν. Βίντεο που καταγράφουν τις υψηλές διασυνδέσεις των στελεχών της εταιρείας, email, κούτες με έγγραφα, λίστες με διευθύνσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δυο μάρτυρες-πληροφοριοδότες, εκατοντάδες ώρες καταθέσεων σε FBI και επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ένας δικηγόρος. Έλληνας δικηγόρος. Ο Παύλος Σαράκης.
Παρατηρώ ότι έχει τελειώσει το τσιγάρο του. Είναι ήρεμος. «Πόσο ήρεμος μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει λυγίσει μια από τις κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες και προκαλέσει πολιτικό σεισμό σε μια ολόκληρη χώρα;», σκέφτομαι. Αλλά είπαμε , αυτή είναι η υπόθεση της ζωής του. Έχει ορκιστεί ότι θα την κερδίσει. Υπέρ της Διαφάνειας και κατά της Διαφθοράς.
«Ο δικηγόρος του διαβόλου»
 Ποιος όμως είναι ο Παύλος Σαράκης; «Άκουσε να δεις, είπε ο διάβολος και γεννήθηκε», μου είχε πει γελώντας σαρκαστικά στενός του συνεργάτης, πριν από περίπου δυόμιση χρόνια ,όταν και πάλι στο γραφείο του ζούσαμε το θρίλερ με το Χαϊκάλης Gate. Τότε εκπροσωπούσε τον… “εγκάθετο” του συστήματος εξουσίας, Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τον τέως υπουργό και ταλαντούχο ηθοποιό στη διαδικασία εκλογής για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την ιστορία, η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο. O  Παύλος Σαράκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο από γονείς βιοπαλαιστές. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, «χαλυβδώνοντας» τον ψυχισμό του και τη θέληση του για διάκριση. Οι συνομήλικοί του συμπατριώτες τον θυμούνται να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς του, της περιβόητης «Ντούτσαγας» του Αγρινίου. Ήταν πολύ καλός μαθητής και διετέλεσε πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 4ου Λυκείου Αγρινίου. Τα καλοκαίρια εργάζονταν ως εργάτης, όντας ανήλικος, στην τοπική βιομηχανία πλαστικών με την επωνυμία «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου».
Οι νεώτεροι συμπατριώτες του, τον θυμούνται από την εμπλοκή του στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας της πόλης, τον Παναιτωλικό ΓΦΣ. Ήταν το 2004, όταν ο Παναιτωλικός κινδύνευε με υποβιβασμό και διάλυση. Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ο Παύλος Σαράκης και μαζί με άλλους κατόρθωσαν να τον διασώσουν και να τον μεταβιβάσουν στη συνέχεια στον τωρινό ισχυρό μέτοχο κ. Κωστούλα.
Είναι πράγματι εντυπωσιακή η πορεία του. Φτωχόπαιδο από το Αγρίνιο που σπούδασε εργαζόμενος Νομικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη, συμμετέχοντας παράλληλα στην Ιταλική πολιτική ζωή με τους Χριστιανοδημοκράτες του Giulio Andreotti, για να γυρίσει στην Αθήνα δημιουργώντας από το μηδέν ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία.
Είναι άριστα καταρτισμένος νομικά, ευγενικός αλλά μαχητικός με επιλεγμένη έμπιστη δικηγορική ομάδα στο πλευρό του, με δικηγορικό γραφείο που διαθέτει ειδικούς συνεργάτες ερευνητές αλλά και γραφείο τύπου, μα πάνω απ’ όλα «λομπίστας».
«Όταν θέλει κάτι πολύ, θα το κερδίσει είτε με το καλό, είτε ανορθόδοξα» λέει άνθρωπος που έχει συνεργαστεί μαζί του.
Τον εξιτάρουν οι δύσκολες υποθέσεις και είναι αλήθεια ότι διακρίνεται για το χειρισμό τους, τόσο εντός της αιθούσης του ακροατηρίου όσο και επικοινωνιακά εκτός αυτών. Το δικηγορικό του γραφείο παρέχει νομική υποστήριξη σε επιφανείς επιχειρήσεις και σε ισχυρούς οικονομικά παράγοντες.
Έχει συμμετάσχει ως υπερασπιστής σε πολύκροτες ποινικές δίκες, όπως στη δίκη του εφοπλιστή Παναγόπουλου, υπερασπιζόμενος βασικό κατηγορούμενο που βαρύνονταν για δολοφονίες, στη δίκη της απαγωγής της κόρης του δημάρχου Ιωαννίνων, σε πολύκροτη δίκη «βεντέτας» στην Κρήτη, στη δίκη της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Ριζάι και Παλαιοκώστα. Υποθέσεις μείζονος σημασίας όπως αυτής των «στημένων» αγώνων στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αλλά και σ΄αυτή την «υπόθεση της Χίου» με τους Τούρκους ακροαριστερούς τρομοκράτες, ο Παύλος Σαράκης ήταν μεταξύ των υπερασπιστών των κατηγορουμένων. Τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε την υπεράσπιση βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση του πλοίου NOOR 1 που αφορούσε τη μεταφορά τόνων ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ουσιαστικά την απαλλαγή του.
Την τρέχουσα δικαστική περίοδο έχει αναλάβει την υπεράσπιση βασικών κατηγορουμένων στην υπό εξέλιξη δίκη για τις ‘’προμήθειες’’ στα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικότερα αυτή του αντιπυραυλικού συστήματος Asrad. Παράλληλα χειρίζεται και την υπεράσπιση αξιωματούχου, που βαρύνεται για το αδίκημα της απιστίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των υποθέσεων με ειδικό βάρος, που καλείται να χειριστεί με τον μοναδικό επιδέξιο υπερασπιστικό του τρόπο, σφραγίζοντας με την προσωπικότητά του τα ποινικά χρονικά της χώρας μας. Η υπόθεση όμως της Novartis είναι εκείνη, που του δίνει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και εκτός συνόρων. Και πού; Ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση με διεθνές ενδιαφέρον. Αδιαμφισβήτητα μια εμπειρία μοναδική και πολύτιμη στην καριέρα του και για το νομικό του κύρος.
Η επαγγελματική του αξιοσύνη αναγνωρίζεται λοιπόν και από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των προτεινόμενων δικηγόρων για Αμερικανούς πολίτες στην Ελλάδα.
Παράλληλα ασχολείται ενεργά και με τα κοινά. Έχει ανεπτυγμένη αίσθηση του Δικαίου, όπως φαίνεται στο δημόσιο λόγο του. Παρ’ όλο που είναι πλέον ένας συστημικός παράγοντας του δημοσίου βίου, δεν διστάζει να «κοντράρεται» με τις εξουσίες, αλλά και με τους ισχυρούς.
Αδερφός του είναι ο διακεκριμένος Ιατρός – Πλαστικός Χειρούργος Πέτρος Σαράκης.