5/7/17

Τονωτικές ενέσεις στον Πολάκη

Δώρα στον υπουργό

O κ. Πολάκης με τον Χρήστο Παπαζαφείρη
Εξ αριστερών, διακρίνεται ο Υποδιοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χαιρετάκης

Απόδοση από την Ελληνική Αστυνομία στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, ιατρικού εξοπλισμού που εκλάπη τον περασμένο Μάιο από τα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
«Καλησπέρα σας, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε την απόδοση των ανακριθέντων ιατρικών μηχανημάτων, που είχαν κλαπεί από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη.
Η επιτυχής διαδικασία εντοπισμού, ανάκτησης και επαναπατρισμού των ιατρικών μηχανημάτων ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των Υπηρεσιών μας με τις αρχές της Κολομβίας. Παρακαλείται ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κ. Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης να προσέλθει στο βήμα.»
Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στην έδρα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας στον αγώνα κατά του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο αγώνας αυτός - ο αγώνας κατά της ανομίας και του εγκλήματος - είναι μια διαρκής προσπάθεια να προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο, υπηρετώντας το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που καταβάλουμε παράγει αποτελέσματα. Αποτελέσματα απτά και κυρίως αναγνωρίσιμα από τους πολίτες. Αποτελέσματα που μετουσιώνονται σε συμπαράσταση και εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Ελληνική Αστυνομία και στους Έλληνες αστυνομικούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξιχνίαση της κλοπής ιατρικού εξοπλισμού, τον περασμένο Μάιο, από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας μας, από το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας, Λάρισας και Βόλου.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν αναφέρομαι μόνο στην χρηματική αξία του εξοπλισμού αυτού, που είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αναφέρομαι κυρίως στον σημαντικό αντίκτυπο της υπόθεσης αυτής, που ενέχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, καθώς η κλοπή ιατρικού εξοπλισμού στρέφεται ευθέως κατά του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις κλοπές και να ταυτοποιήσει τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.
Όπως διακριβώθηκε το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο έχει χαρακτήρα διεθνικό, καθώς έχει διαπράξει σωρεία κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από πολλά Νοσοκομεία της Ευρώπης, όπως σε Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία και αλλού
Η διάσταση αυτή αναδεικνύει μια άλλη σημαντική παράμετρο της υπόθεσης.
Τα στοιχεία από τις έρευνες στην Ελλάδα, διαβιβάστηκαν σε πολλές Αστυνομικές Αρχές του εξωτερικού, που διερευνούν ανάλογες κλοπές. Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι βοήθησαν και ενίσχυσαν σημαντικά τις προσπάθειες για εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων.
Για το λόγο αυτό δεχτήκαμε πολλά ευμενή σχόλια και συγχαρητήρια από Αστυνομίες του εξωτερικού και αυτό αποτελεί μια διάκριση όχι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα.
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την υπόθεση και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μας περιβάλατε από την πρώτη στιγμή.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αποδώσουμε ιατρικό εξοπλισμό, που εκλάπη από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο εξοπλισμός αυτός, όπως γνωρίζετε, εντοπίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας από τις Αστυνομικές Αρχές της Κολομβίας και επέστρεψε στη χώρα μας.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι το υλικό αυτό τίθεται και πάλι στη διάθεση των Νοσοκομείων, για τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω αναφέροντας ότι ο εξοπλισμός αυτός προέρχεται από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Σήμερα λοιπόν επιστρέφει εκεί που πραγματικά ανήκει. Στο κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες. Σας ευχαριστώ.»
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος:
«Θερμά συγχαρητήρια!
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα, τόσο για την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και για το Υπουργείο Υγείας.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, την υπόθεση εξιχνίασης κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων από δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, τον φετινό Μάιο.
Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίου Νίκου Τόσκα, προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από την πλευρά μου, θα ήθελα να εξάρω την άψογη συνεργασία και τις συντονισμένες δράσεις, τόσο μεταξύ των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις Αρχές του Εξωτερικού, με τις οποίες εργάστηκαν από κοινού, για την εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα και την επιστροφή του ιατρικού εξοπλισμού.
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών και η σημερινή ημέρα το αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, δεδομένης της αναγκαιότητας αυτών των εξειδικευμένων μηχανημάτων, για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Θερμά συγχαρητήρια!»
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης:
«Σήμερα ήρθαμε εδώ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να δώσουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια στην Ηγεσία και σε όλο το στελεχιακό δυναμικό που συνέβαλλε της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι πραγματικά και αυτό θέλω να ειπωθεί δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας.
Έχουν κλαπεί και άλλες φορές πράγματα από νοσοκομεία και αξίας πράγματα και μεγαλύτερης αξίας από αυτά που σήμερα ξαναβρήκαμε, όμως δε βρέθηκαν ποτέ γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς και δεν ασχολήθηκε κανείς, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική επιλογή να ασχοληθεί κανείς.
Υπάρχουν ικανότατοι αξιωματικοί στην Ελληνική Αστυνομία και φαίνεται και φάνηκε από το αποτέλεσμα. Πραγματικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής θα το πω έτσι και επιτρέψτε μου το έβαλε τα γυαλιά σε αντίστοιχες έντεκα υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν το είπατε εσείς το λέω εγώ, γιατί έτσι είναι. Μια διεθνής σπείρα η οποία είχε ρημάξει μια σειρά από νοσοκομεία κλέβοντας συγκεκριμένο τέτοιο εξοπλισμό για συγκεκριμένη χρήση σε άλλη παράνομη δραστηριότητα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τα καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά πιθανά και σε σχέση ως ανταλλακτικά στα νοσοκομεία και που όμως υπήρχε μαύρο σκοτάδι και το οποίο το ανακάλυψε η Ελληνική Αστυνομία και οφείλω να δώσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια που έχω για αυτό το πράγμα.
Και πραγματικά αυτά τα μηχανήματα που έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής και θα βρεθούν και τα υπόλοιπα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν όπως το είχα πει και κάποιοι με λοιδόρησαν τότε, γιατί είχα επικοινωνία και είχα πει ότι είμαστε στο δρόμο θα τα βρούμε και κάποιοι έβγαιναν και έλεγαν διάφορα τότε. Να τα, λοιπόν, εδώ είναι. Επιστράφηκαν στα νοσοκομεία και μπαίνουν στην υπηρεσία των ασθενών κι έχω να πω και μερικά άλλα πράγματα, ο δεύτερος λόγος που ήρθα.
Από την πρώτη στιγμή και οι Διοικητές και των δύο Νοσοκομείων αυτών και των άλλων πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου μόνο την πρώτη ημέρα να υπάρχει μια αναδρομή των προγραμματισμένων ραντεβού. Όλα τα ραντεβού, που έπρεπε να γίνουν, έγιναν κανονικά, με χρήση άλλων μηχανημάτων, με το υλικό που υπήρχανε που δανειστήκαμε, που πήραμε, που είχαμε σε άλλες μεριές και τα λοιπά. Όλα αυτά ξαναμπαίνουν στην υπηρεσία τους.
Επίσης, το άλλο που κάναμε για να είμαστε καλυμμένοι και τώρα αυτό θα γίνει εξοπλισμός στα νοσοκομεία. Εμείς καλύψαμε από το αποθεματικό του Υπουργείου, χρηματοδοτήσαμε τα Νοσοκομεία τους λογαριασμούς τους, η αντικατάσταση του εξοπλισμού αυτού στην περίπτωση που δε βρισκόταν είναι πολιτική μας επιλογή, θα μείνει αυτή η χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία για να συμπληρωθούν όσο γίνεται πιο πλήρως οι εξοπλισμοί αυτών των εργαστηρίων και πραγματικά, όπως έχω πει πολλές φορές, είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες.
Δεχτήκαμε και δεχόμαστε μεγάλη επίθεση στο Υπουργείο και μάλιστα και συγκεκριμένα με τις κλοπές αυτές βγήκαν πολιτικοί εκπρόσωποι άλλων κομμάτων «Υπάρχει Υπουργείο Υγείας; Υπάρχει Ελληνική Αστυνομία;». Βγήκαν διάφοροι συνδικαλιστές που τώρα το θυμηθήκαν, τώρα ξαναείδαν κλοπή στο νοσοκομείο να λένε τα ίδια. Λοιπόν, ας μας πουν, λοιπόν, ένα ιστορικό παράδειγμά προηγούμενου μιας τέτοιας κλοπής να εξιχνιάζεται και να επιστρέφεται το προϊόν της κλοπής για χρήση ξανά στα νοσοκομεία.
Πραγματικά σας ευχαριστούμε. Πραγματικά σας ευχαριστούμε. Εγώ το επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αυτή η επιτυχία.
Είναι και δείγμα, ξέρετε, η Αστυνομία είναι ταγμένη για να υπηρετεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών και τη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου πλούτου και των ιδιωτικών περιουσιών πραγματικά μέσα από τέτοιες επιτυχίες κατοχυρώνει αυτό που ο ουσιαστικός της ρόλος.
Και δεν είναι ουσιαστικός της ρόλος να κάνει άλλα πράγματα, να λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εκφοβισμού λαϊκών αντιδράσεων που κινητοποιούνται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Αυτός είναι ο ρόλος που θα αποκαταστήσει και τέτοιες επιτυχίες είναι που θα αποκαταστήσουν της σχέση της Αστυνομίας και του προσωπικού της με το λαϊκό αίσθημα και τους ανθρώπους.»
Διοικητής Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», Γεώργιος Δενδραμής:
«Ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία που ήταν από το πρώτο δευτερόλεπτο δίπλα μας. Ευχαριστούμε και εσάς γιατί και εσείς από την πρώτη στιγμή ήσασταν δίπλα μας. Οφείλω όμως να ευχαριστήσω και το προσωπικό του Νοσοκομείου που από το πρώτο δευτερόλεπτο, μόλις έφυγε η Σήμανση, συνέχισε το έργο και δεν ακυρώθηκε ούτε και την πρώτη ημέρα κανένα ραντεβού. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.»
Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος:
«Ως Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αισθάνομαι βαθιά υποχρέωση στην Ελληνική Αστυνομία και σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να επιστραφούν τα κλαπέντα πίσω. Ως πολίτης αυτής της χώρας αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω πέρα από την αστυνομική και την να το πω υπηρεσιακή πράξη, κάτι βαθύτερο που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας ότι βλέπει ορατά αποτελέσματα, ότι αυτό το κράτος μπορεί να έχει μια χρεοκοπημένη οικονομία, έχει ωστόσο όμως έναν δημόσιο τομέα και υπηρεσίες, οι οποίες δουλεύουν με αυταπάρνηση και πετυχαίνουν αυτά τα αποτελέσματα που είπε πριν ο Υπουργός και περιέγραψε και ο κ. Γενικός.
Σαν πολίτες, λοιπόν, και σαν πολίτης εγώ προσωπικά αισθάνομαι περηφάνια και για τον δημόσιο τομέα και για την Ελληνική Αστυνομία και κυρίως ότι δεν ζούμε σε ένα κράτος ανομίας. Αντίθετα υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν ικανά στελέχη που υπηρετούν αυτό το κράτος και με βάση ακριβώς αυτό που βλέπουμε και αυτές τις επιτυχίες, στέλνει έναν συμβολισμό ο οποίος λέει ότι ο δρόμος από την έξοδο περνάει μέσα από τη δική μας εργασία και το γενικό φιλότιμο. Από καρδιάς ευχαριστώ όλους.»