6/7/17

Με αρετή και τόλμη
Στο 22ο Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης προσωπικού για τη στελέχωση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών προς τιμήν του πεσόντα στο καθήκον Ανθυπαστυνόμου της Ε.Κ.Α.Μ., Λάππα Βασιλείου ενώ τιμήθηκε η οικογένεια του
Επιπλέον τιμήθηκε η Ομάδα της Ε.Κ.Α.Μ. που διακρίθηκε πρόσφατα στο Διεθνή Διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων, στο εκπαιδευτικό κέντρο « KASOTC » της Ιορδανίας, ο δωρητής του Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών καθώς και οι δωρητές ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων
Ολοκληρώθηκε το 22ο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, που θα στελεχώσει την επίλεκτη Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).
Συνολικά δεκατέσσερις (14) αστυνομικοί (Αξιωματικός, 10 Αστυφύλακες και 3 Ειδικοί Φρουροί), μετά την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής (μεταξύ 158 υποψηφίων, που διήρκησε δύο μήνες) εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της Ε.Κ.Α.Μ.
Χθες (5 Ιουλίου 2017) το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου Αττικής, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή για τη λήξη του Σχολείου και την απονομή των διπλωμάτων στους επιτυχόντες αστυνομικούς.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου, ενώ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας , απηύθηνε σχετική ομιλία .
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε:
«Είναι μια ιδιαίτερα τιμητική ημέρα και για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για τα 14 παιδιά μας, τα 14 νέα στελέχη της Ε.Κ.Α.Μ. και αν μου επιτρέπετε, ίσως κάνοντας και μία υπέρβαση, να παραλληλίσω την επικαιρότητα με τη σημερινή μέρα, αυτά τα 14 παιδιά είναι οι νικητές ενός αληθινού «survivor» και μάλιστα με πιο υψηλά κίνητρα, με μία διάθεση να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ακόμα μία επιπλέον βαθμίδα εγγύησης για το ότι η χώρα μας, η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας παραμένει μια ασφαλής χώρα.
Μια χώρα ασφαλής για τουριστικό προορισμό και μια χώρα για επενδύσεις, έτσι, ώστε, να επανεκκινήσει πάλι η εθνική μας οικονομία και επιτέλους να δούμε φως στο τούνελ. Άρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτή εδώ η σημερινή αποφοίτηση.
…Θέλω να σας ευχαριστήσω για δύο συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτα από όλα γιατί αντέξατε σε μία δύσκολη, επίπονη, σκληρή εκπαίδευση και επειδή έχω την ευτυχία και την τιμή να είμαι Προϊστάμενος στην Γραμματεία Δημόσιας Τάξης εδώ και δυόμιση χρόνια, ξέρω από πρώτο χέρι σε πόσο δύσκολες συνθήκες γίνεται η εκπαίδευσή σας….
Δεύτερον. Υπήρξε μια πρωτοβουλία από τον Ταξίαρχο και τα υπόλοιπα στελέχη μας, να υπάρξει σήμερα, να υπάρξουν μάλιστα, να γίνουν, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ενός ανθρώπου που ήταν μέλος της Ε.Κ.Α.Μ. και θυσιάστηκε.
Θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος, όταν ήταν σε αποστολή κυνηγώντας κάποιους κακοποιούς δραπέτες. Πέρα του ότι οφείλουμε την τιμή που πρέπει, θέλω να σας παρακαλέσω δημόσια αυτό που σας είπα και όταν σας έδινα τα πτυχία σας, να προσέχετε. Είστε αναντικατάστατοι και για το Σώμα, αλλά πάνω από όλα για τους δικούς σας ανθρώπους….».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, στο χαιρετισμό του ανέφερε:
«…Νέοι αστυνομικοί της Ε.Κ.Α.Μ. Με την ευκαιρία, σήμερα, της τελετής λήξης του Σχολείου της Βασικής Εκπαίδευσής σας, θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ όλους σας, για την άξια θαυμασμού επιλογή σας να ενταχθείτε εθελοντικά στην Υπηρεσία αυτή, ανταποκρινόμενοι επάξια στα αυστηρά κριτήρια και στην τρίμηνη δοκιμασία, που έχει θέσει η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση. Πετύχατε και τα καταφέρατε. Μπράβο σας….
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι. Η σημερινή μέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα απόδοσης φόρου τιμής για τους συναδέλφους μας που υπηρέτησαν στην Ε.Κ.Α.Μ., μέρα τιμής και μνήμης για εκείνους που θυσιάστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος….
Ο Έλληνας Αστυνομικός, σε όποια υπηρεσία κι αν υπηρετεί, είναι ταγμένος να υπερασπίζεται το συμφέρον της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Η μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας έχει θρηνήσει πολλούς πεσόντες, από την ενοποίηση της μέχρι σήμερα. 130 Γυναίκες και Άνδρες Αστυνομικοί, από το 1984 μέχρι σήμερα, έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η θυσία τους αποτελεί μία λαμπρή παρακαταθήκη για όλους εμάς, αλλά και για τους αστυνομικούς των επόμενων γενεών που θα επακολουθήσουν….
Ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του ηρωικού Βασίλη Λάππα, δίνοντας υπόσχεση στην οικογένεια του, στις κόρες του, που βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί μας, ότι δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ.
Αιωνία του η μνήμη. Σας ευχαριστώ.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του ανέφερε:
«Η αποφοίτηση από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας είναι πάντοτε ένα ιδιαίτερο γεγονός….
Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως η Ε.Κ.Α.Μ. αποτελεί την «αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάθε περίπτωση, σε κάθε σοβαρή επιχείρηση υψηλού υπηρεσιακού ρίσκου και διακινδύνευσης….
Οφείλουμε, λοιπόν, να συγχαρούμε τους αποφοιτήσαντες από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Κ.Α.Μ. συναδέλφους, να τους ευχηθούμε υγεία, καλοτυχία και δύναμη να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, ενισχύοντας την Ε.Κ.Α.Μ. και επιβεβαιώνοντας με το έργο και τις ικανότητές τους εκείνο που οι παλαιότεροι συνάδελφοί μας της Ε.Κ.Α.Μ. έχουν επανειλημμένως επιβεβαιώσει.
Πως η Ε.Κ.Α.Μ. αποτελεί μία από τις πλέον ικανές, εκπαιδευμένες και αποτελεσματικές αστυνομικές επιχειρησιακές ομάδες παγκοσμίως….
Η στήριξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι δεδομένη, η κατάλληλη εκπαίδευση τους παρέχεται, τις ικανότητες αναμφισβήτητα και διαπιστωμένα τις έχουν, συνεπώς, μετά βεβαιότητας τα στελέχη της Ε.Κ.Α.Μ. θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν με την ίδια επιτυχία την αποστολή τους και να διακρίνονται για το επίπεδο της εκπαίδευσης και των ικανοτήτων τους.
Θα μου επιτρέψετε, ολοκληρώνοντας αυτόν το σύντομο χαιρετισμό, να αναφερθώ, με συγκίνηση και σεβασμό στη μνήμη ενός στελέχους της Ε.Κ.Α.Μ., ενός εξαίρετου συναδέλφου μας, που δεν είναι πια κοντά μας….
Στον Ανθυπαστυνόμο της Ε.Κ.Α.Μ. Βασίλη Λάππα, ο οποίος έχασε τη ζωή του την 9η Ιανουαρίου 1997 εν ώρα καθήκοντος, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του και στην Ελληνική Αστυνομία την παρακαταθήκη της υπηρεσιακής του δράσης, τη θυσία του, και τη σημαντική κληρονομιά των δύο του παιδιών….
Εύχομαι, στην οικογένεια του αείμνηστου συναδέλφου μας, στη γυναίκα του Λουτζιάνα και στις κόρες του και συναδέλφους μας, Νικολέττα και Ισιδώρα, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Πεσόντων συναδέλφων να είναι πάντα δυνατές, να διατηρούν στη μνήμη τους τη μορφή και τη θυσία του αγαπημένου τους προσώπου, όσο κι αν ο πόνος της απώλειας σε κάθε θύμηση, σε κάθε ανάμνησή του είναι πάντοτε οξύς και να είναι βέβαιες πως η μνήμη του συζύγου και πατέρα τους είναι πολύ βαθειά χαραγμένη στο μυαλό, στην ψυχή και στη συνείδηση όλων όσοι αγαπούμε και υπηρετούμε την Ελληνική Αστυνομία και τον άνθρωπο….
Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων για την πρωτοβουλία της σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του Μνημείου Πεσόντων, τους χορηγούς-δωρητές και τους εκπροσώπους τους που παρίστανται στην εκδήλωσή μας καθώς και όλους που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην πρωτοβουλία αυτή και όσους συμβάλουν στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας και στην προσπάθεια που αδιαλείπτως καταβάλλει για την προστασία και την ασφάλεια της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών με βαρύ πολλές φορές τίμημα .
Ευχαριστώ όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Πεσόντων συναδέλφων μας.»
Από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας παρευρέθησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, Προϊστάμενοι και Διευθυντές Κλάδων του Αρχηγείου καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.
Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Μ.Α.Κ.) και του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (Ε.Τ.Α.) του Στρατού Ξηράς, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (Μ.Ε.Ε.Δ.) της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παράλληλα, παρευρέθησαν εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών, εκπρόσωποι του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής και Σαρωνικού, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγενείς των επιτυχόντων αστυνομικών.
Τα διπλώματα στους 14 επιτυχόντες αστυνομικούς και Ειδικούς Φρουρούς του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Κ.Α.Μ. απένειμαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.
Μετά την απονομή των πτυχίων στα νέα στελέχη της Ε.Κ.Α.Μ., ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, βράβευσε τους εκπαιδευτές του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Κ.Α.Μ., καθώς και τα στελέχη της ομάδας της Ε.Κ.Α.Μ., που συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2017 στο εκπαιδευτικό κέντρο « KASOTC » της Ιορδανίας.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ε.Κ.Α.Μ. κατάφερε να καταταχθεί 3η σε δύο αγωνίσματα, ενώ στη συνολική βαθμολογία κατατάχθηκε 5η, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και εκπαίδευσης. (Σχετικό το από 10-05-2017 Δελτίο Τύπου μας)
Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών, το οποίο ανεγέρθη προς τιμήν του Ανθυπαστυνόμου της Ε.Κ.Α.Μ., Λάππα Βασιλείου, που τραυματίστηκε θανάσιμα την 9η Ιανουαρίου 1997, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης δραπέτη φυλακών.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν παρουσία της συζύγου και των δύο κορών του πεσόντα αστυνομικού, ενώ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του.
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες:
  • από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στη σύζυγο και στις δύο κόρες του πεσόντα Ανθυπαστυνόμου Λάππα Βασιλείου,
  • από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στον κ. Νικόλαο Μόσχο, εκπρόσωπο του Προέδρου του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, κ. Γεώργιο Αποστόλου, για τη δωρεά ανέγερσης του Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών,
  • από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στον επιχειρηματία κ. Δημήτριο Φιντιρίκο, για τη δωρεά του στίβου πάλης και του πύργου καταρριχήσεων της Ε.Κ.Α.Μ.,
  • από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στον Διευθυντή Ασφαλείας της Τράπεζας ALPHA BANK . κ. Ζαχαρία Παλαμίδα, ως εκπρόσωπο του Συμβούλου της Τράπεζας ALPHA BANK ., κ. Παναγιώτη Μουστάκα, για τη δωρεά εξοπλισμού στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
  • από τον Υπαρχηγό του Σώματος, στον Διευθυντή Ασφαλείας της Τράπεζας ALPHA BANK κ. Ζαχαρία Παλαμίδα, ως εκπρόσωπο του Διευθυντή Προμηθειών και Περιουσίας της Τράπεζας ALPHA BANK , κ. Παναγιώτη Βλασιάδη, για τη δωρεά εξοπλισμού και των εργασιών εγκατάστασής του στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
Ακολούθησε σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων και επιδείξεων κλιμακούμενης δυσκολίας, από επίλεκτες Ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ.. Οι ασκήσεις και επιδείξεις εκτελέστηκαν υποδειγματικά, επιβεβαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.
Σημειώνεται, ότι η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) της Ελληνικής Αστυνομίας εδρεύει στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Μαρκοπούλου, οι οποίες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης και τον άρτιο συντονισμό των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, με στόχο να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ανταπόκριση.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.
Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.