24/4/10

Πιάστηκε delivery αρχαίων







Απογευματινές ώρες της 21-4-2010, στο Μοσχάτο, από Αστυνομικούς της Δ.Α.Α./Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Η./Τμήματος Αρχαιοκαπηλείας, συνελήφθη ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 48 ετών, για παράβαση του Ν. ¨Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς¨.
Ειδικότερα, ο ανωτέρω συλληφθείς μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται, δύο (2) αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, διαστάσεων 41εκ. Χ 64 εκ. Χ 25 εκ. το πρώτο και 23εκ. Χ 59 εκ. Χ 24 εκ. το δεύτερο,
Ρωμαϊκών – Ελληνιστικών χρόνων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Η μεταφορά των ανωτέρω αντικειμένων έγινε κατ΄ εντολή ημεδαπής, ηλικίας 87 ετών, η οποία επίσης συνελήφθη για παράβαση του Ν. ¨Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς¨ και Ν. ¨Περί όπλων¨.
Στη συνέχεια σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες της ανωτέρω συλληφθείσας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ένα (1) λίθινο ιγδίο ύψους 22εκ. και διαμέτρου 64 εκ.
Δύο (2) εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφη διακόσμηση τσαμπιού σταφυλιού και έλικα, διαστάσεων 60εκ Χ 42 εκ. Χ 20εκ. το πρώτο και 70εκ. Χ 42 εκ. Χ 25 εκ. το δεύτερο, ύστερων Ρωμαϊκών ή Βυζαντινών χρόνων.
Ένα (1) πιστόλι μάρκας COLT 45 mm με γεμιστήρα με τέσσερα φυσίγγια
Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της Δ/νσης Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Τ. οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/02 ¨Περί Προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς¨.