10/6/10

Ο Νομίατρος με τα παχυλά "φακελάκια"

Ανοίγουν τα στόματα τους οι πολίτες, μη αντέχοντας το βάρος της οικονομικής κρίσης και καταγγέλουν επίορκους κρατικούς υπαλλήλους. Μετά τη σύλληψη του Δασάρχη Λαυρίου που απαιτούσε 1.000 ευρώ απο συνταξιούχο της ΔΕΗ για τον χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων στην Κερατέα, οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν στο Ρέθυμνο της Κρήτης και τον Νομίατρο που ζητούσε συνολικά 4.000 ευρώ για την έκδοση δικαιολογητικού προκειμένου ιδιώτης να ανοίξει κατάστημα. Αρχικά η γνωμοδότηση του κυρίου Νομίατρου ήταν αρνητική. Διαβάστε αναλυτικά πως στο κύκλωμα γ' αυτήν την περίπτωση, εμπλέκονται συνολικά τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους και γυναίκα πολιτικός μηχανικός, που αναλάμβανε τη ... βρώμικη δουλειά. Να σημειωθεί πως ο Νομίατρος είχε δώσει 16 θετικές ύποπτες γνωμοδοτήσεις σε καταστήματα, χωρίς καν υπάλληλος της υπηρεσίας του να διενεργήσει αυτοψία: Συνελήφθησαν στο Ρέθυμνο από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, τρία (3) άτομα και συγκεκριμένα:




  • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου, νομίατρος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος


  • μία γυναίκα ιδιώτης, πολιτικός μηχανικός η οποία κατηγορείται για εκβίαση και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία


  • και ένας ιδιώτης για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

Ειδικότερα, την 07-06-2010 ιδιοκτήτες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κατήγγειλαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου ότι προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας του καταστήματος τους, μια πολιτικός μηχανικός, που είχε αναλάβει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, απαίτησε αρχικά το χρηματικό ποσό των 2.500 Ευρώ και στη συνέχεια το χρηματικό ποσό των 1.500 Ευρώ. Το ποσό θα κατέληγε μέσω τρίτου προσώπου στο νομίατρο-Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας, ο οποίος θα εξέδιδε θετική γνωμοδότηση για την καταλληλότητα του καταστήματος. Επισημαίνεται ότι από την αρχική αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας είχε συνταχθεί αρνητική γνωμοδότηση για το εν λόγω κατάστημα. Εξαιτίας της συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων στην υπόθεση ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και κλιμάκιο Αξιωματικών μετέβη στο Ρέθυμνο για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου. Το πρωί της Τετάρτης 09-06-2010 προσημειώθηκε το χρηματικό ποσό των 1.000 Ευρώ (ως προκαταβολή), το οποίο οι ιδιοκτήτες του καταστήματος παρέδωσαν στην προαναφερόμενη πολιτικό μηχανικό στο γραφείο της και παρέλαβαν από αυτή φάκελο, που περιείχε εκτός των άλλων δικαιολογητικών και θετική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου για το κατάστημά τους. Οι αστυνομικοί επενέβησαν και συνέλαβαν τη μηχανικό, στην κατοχή της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωμένο ποσό, ενώ στη συνέχεια σε καφετέρια του Ρεθύμνου συνέλαβαν και τον ιδιώτη, ο οποίος θα παραλάμβανε τα χρήματα για να τα παραδώσει στον νομίατρο- Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας Ρεθύμνου. Ακολούθως διενεργήθηκε έρευνα στη Διεύθυνση Υγείας Ρεθύμνου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος του καταστήματος είχε διεκπεραιωθεί από γυναίκα υπάλληλο, κατόπιν παρέμβασης του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας, ο οποίος της έδωσε εντολή να ετοιμάσει τη σχετική γνωμοδότηση (θετική), χωρίς όμως η ίδια να διενεργήσει αυτοψία, όπως είχε υποχρέωση. Η συγκεκριμένη υπάλληλος, η οποία τυγχάνει συγκατηγορούμενη για ψευδή βεβαίωση, δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου, αλλά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της. Από την έρευνα στα αρχεία της Διεύθυνσης Υγείας και την προανάκριση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι με τον ίδιο τρόπο (παρέμβαση - εντολή του Διευθυντή και χωρίς διενέργεια αυτοψίας) είχαν εκδοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις για δεκαέξι (16) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη του Ρεθύμνου κατά τα έτη 2008-2010. Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας διεκπεραιώθηκε κατόπιν εντολής του από την προαναφερόμενη υπάλληλο.