Σύμφωνα με τη νέα Αντεγκληματική Πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2010-2014, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς αποτελεί θεσμό που στοχεύει στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και των κατοίκων στις αστικές γειτονιές χωρίς διακρίσεις και στην αποτροπή των εγκληματικών και παραβατικών πράξεων. Ήδη, στους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του θεσμού, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προσφέροντας σημαντικό αστυνομικό, διοικητικό και ευρύτερο κοινωνικό έργο. Πιο συγκεκριμένα και, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύνολο των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, προκύπτει ότι οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς:
Α. Αστυνομικό Έργο
Πραγματοποίησαν 540 επεμβάσεις και προχώρησαν σε συλλήψεις σε περιπτώσεις αυτοφώρων αδικημάτων (όπως ληστείες και κλοπές), ενώ κατέθεσαν 214 μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινή ησυχία – ηχορρύπανση και την οδική ασφάλεια. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σύλληψης δραστών για ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Αγίας Παρασκευής (Αττική), για απόπειρες ληστειών στην Καβάλα, για ληστεία τράπεζας στη Λάρισα, για κατοχή ναρκωτικών σε σχολείο της Λάρισας, για διακεκριμένες κλοπές και παράνομη οπλοφορία στην Κόρινθο κ.α. Επίσης, η αξιοποίηση στοιχείων που συνέλλεξαν, οδήγησε στην εξιχνίαση υπόθεσης κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και εκμετάλλευσης γυναικών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, απόπειρας διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές της Ρόδου, κλοπών και διακίνησης ναρκωτικών στο Ηράκλειο, κ.α. Συνολικά, κατέγραψαν 154 προβλήματα που αποτελούν εστίες δημιουργίας εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών, 562 που υποβαθμίζουν τη γειτονιά (εγκαταλειμμένα κτίρια και οχήματα, οδική ασφάλεια, ελλιπής φωτισμός κλπ.) καθώς και 115 ζητήματα που αφορούν σε σχολικές μονάδες. Τα προβλήματα αυτά προωθήθηκαν προς επίλυση σε Υπηρεσίες της Αστυνομίας και σε συναρμόδιους φορείς. Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς έγιναν αποδέκτες 2.116 παραπόνων – αιτημάτων πολιτών για ποικίλες υποθέσεις και επέλυσαν άμεσα 1.576 από αυτές.
Β. Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα
Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς επισκέφθηκαν 722 σπίτια ή άλλους χώρους, όπου καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία ή να υποστηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά πολίτες – θύματα. Πραγματοποίησαν 6.745 επισκέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα υγείας, για διοικητικές πράξεις (πχ βεβαίωση γνήσιου υπογραφής). Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις έμπρακτης βοήθειας συμπολιτών μας ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα, έγκαιρη μεταφορά ηλικιωμένης σε νοσοκομείο (Κυψέλη), παροχή πρώτων βοηθειών και απαραίτητων έγγραφων διαδικασιών σε ηλικιωμένη που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα (Περιστέρι), ανεύρεση ηλικιωμένων αμνημόνων και παράδοση στις οικογένειές τους (Θεσσαλονίκη), υποστηρικτικές επισκέψεις και επαφές με θεραπευτικές κοινότητες για πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα), πρωτοβουλία για τη νοσηλεία πολίτη με ψυχική διαταραχή (Θεσσαλονίκη), συχνές επισκέψεις σε ορφανούς ανήλικους και σε τυφλούς ηλικιωμένους πολίτες και ενίσχυση συνεργασίας με τους οικείους Ο.Τ.Α. για την υποστήριξή τους από το δίκτυο κοινωνικών λειτουργών (Θεσσαλονίκη), συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση «Πυξίδα» στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, υποστήριξης ανηλίκων, εξαρτημένων από ουσίες και μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μεταφορά ψυχικώς νοσούντα σε Ψυχολογικό Κέντρο και συνεργασία με κοινωνική λειτουργό (Ξάνθη), ανεύρεση και βοήθεια εξαφανισμένων νεαρών και ανήλικων (Ημαθία, Κέρκυρα), ψυχολογική και ηθική συμπαράσταση στις οικογένειες θυμάτων ληστειών, εργαζόμενων σε εμπορικά και τραπεζικά καταστήματα για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας σε αρκετούς δήμους, αποτροπή κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας (Λάρισα, Πάτρα), παρέμβαση για την παροχή προστασίας ανηλίκων εξαιτίας ψυχικής νόσου των κηδεμόνων τους σε αρκετούς δήμους της χώρας, συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολικών μονάδων για κανόνες οδικής ασφάλειας των μαθητών και φύλαξης των κτιρίων (Βόλος, Λαμία, Κόρινθος), συνδρομή σε προβλήματα οικογενειών Ρομά (Πάτρα), υποστήριξη και συνεργασία με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, αλλά και έμπρακτη αλληλεγγύη σε μετανάστες (ανεύρεση εργασίας σε πολίτες αφρικανικής καταγωγής και υπόδειξη χώρου προσευχής σε αιγύπτιους ψαράδες στην Κέρκυρα).
Γ. Ενημερωτικές Δράσεις
Πραγματοποίησαν 47.644 επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα σε τοπικούς φορείς, ενώ συμμετείχαν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους, εμπορικά επιμελητήρια, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, ιδρύματα ειδικής αγωγής, σωματεία εργαζομένων, κοινωνικές υπηρεσίες και άλλους χώρους. Μέσα από τις δράσεις ενημέρωσης, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς καταγράφουν αιτήματα των πολιτών και τοπικά προβλήματα, ενώ ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους πολίτες για θέματα ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς, βίας, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α. Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας του θεσμού, οργάνωσαν 563 διαλέξεις με θέματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σχολικής-εξωσχολικής βίας, εκμετάλλευσης ανηλίκων, ναρκωτικών και πρόληψης της εγκληματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές του έτους, 222 αστυνομικοί σε 46 Αστυνομικά Τμήματα, σε όλη την επικράτεια, δραστηριοποιούνται στο θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». Συγκεκριμένα 118 αστυνομικοί σε 19 Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, 28 αστυνομικοί σε 6 Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης και 76 αστυνομικοί σε Αστυνομικά Τμήματα της επικράτειας.