2/9/10

Πουλούσαν το δορυφορικό σήμα μέσω Internet



Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διενεργήθηκε επιχείρηση για την καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης μορφής δορυφορικής πειρατείας μέσω Ίντερνετ. Η επιχείρηση διενεργήθηκε στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν δύο (2) άτομα, ένας ημεδαπός και μία αλλοδαπή ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για άλλους επτά (7) ημεδαπούς, κατηγορούμενοι για παράβαση των διατάξεων «ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΚΑΤΑ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ».
Ειδικότερα, από την εταιρεία «ΜΟΥΛΤΙΤΣΟΙΣ ( MULTICHOICE ) ΕΛΛΑΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ » υπεβλήθη μήνυση κατ ΄ αγνώστων χρηστών Διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), οι οποίοι λειτουργώντας σαν ομάδα και χρησιμοποιώντας ως διακομιστές ( server ) αποκωδικοποιητές ( Dreambox / Tecview ) του τηλεοπτικού δορυφορικού σήματος της Εταιρείας με την επωνυμία «ΜΟΥΛΤΙΤΣΟΙΣ ΕΛΛΑΣ», «φορτωμένους» με ειδικό παράνομο λογισμικό, μοίραζαν παράνομα, μέσω διαδικτύου, τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης της ανωτέρω εταιρείας σε τρίτα άτομα, αντί χρηματικού ποσού.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι ανωτέρω παράνομες υπηρεσίες προσφέρονται σε χρήστες έναντι αγνώστου χρηματικού ποσού, χαμηλότερου της νόμιμης μηνιαίας συνδρομής για το μπουκέτο NOVA , πράξεις που οδηγούν στην απώλεια κερδών τόσο για την εγκαλούσα εταιρία όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, ενόψει της μεταξύ τους υπάρχουσας σύμβασης, .
Κατά τη διενέργεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· Ένας (1) φορητός Η/Υ μέσω του οποίου γινόταν ηλεκτρονική διαχείριση .
· πέντε (5) δορυφορικοί δέκτες παρανόμως προγραμματισμένοι για θέαση, μέσω διαδικτύου συνδρομητικών καναλιών της NOVA , άνευ καταβολής χρηματικής συνδρομής.
· δύο (2) προγραμματιστές καρτών.
· Τρεις (3) δίσκοι Η/Υ και τρεις (3) συσκευές σύνδεσης στο διαδίκτυο ( modem - router ).
· τέσσερεις (4) κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών , εκ των οποίων μία (1) για τα πολωνικά δορυφορικά κανάλια CYFRA +, μία (1) για τα αλβανικά δορυφορικά κανάλια DigitAlb , και δύο (2) για το ελληνικά συνδρομητικά δορυφορικά του μπουκέτου καναλιών NOVA της εγκαλούσας εταιρίας.
Από ηλεκτρονική έρευνα και ψηφιακή ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι συνεργάζονταν ηλεκτρονικά μεταξύ τους, ενώ η προκληθείσα οικονομική ζημία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας «ΜΟΥΛΤΙΤΣΟΪΣ», του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2008-2009 ανέρχεται στο ποσό των -15.975.360- ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών