10/12/10

Αλβανική δημοσκόπηση: Η Ελλάδα η δεύτερη σημαντικότερη απειλή μετά τη Σερβία


Δυστυχώς για άλλη μία φορά οι γείτονες μας έρχονται να μας θυμίσουν τα αληθινά συναισθήματα και σκέψεις τους αναφορικά με την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Mapo η έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με θέμα ποιο κράτος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την Αλβανία έδειξε ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν την Σερβία ως την μεγαλύτερη απειλή με ποσοστό51,6% (εν μέρει δικαιολογείται λόγω Κοσόβου) και δεύτερη την Ελλάδα με ποσοστό 47,9%. Τρίτη ήρθε η Ιταλία με το εκπληκτικό ποσοστό του… 0,5%.

Στην ερώτηση ποιο κράτος επηρέασε περισσότερο τις αλβανικές κυβερνήσεις την περίοδο 1992 – 2010, το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν η Ιταλία, το 35% η Ελλάδα, το 12% οι ΗΠΑ και το 9% η Σερβία. Όπως φαίνεται τα ετήσια εμβάσματα ύψους 1 δις ευρώ των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα δεν έχουν επηρεάσει την αλβανική κοινή γνώμη, ούτε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους χτίζουν αυτή την στιγμή τη χώρα τους με χρήματα που δούλεψαν στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι στα αισθήματα ενοχής που δημιούργησαν στον ελληνικό λαό οι διάφορες ΜΚΟ και γνωστοί πολιτικοί για την απαράδεκτη συμπεριφορά του τελευταίου προς τους αλλοδαπούς δεν ήταν αρκετά για να επηρεάσουν την «αρνητική» εικόνα των Ελλήνων στην αλβανική κοινή γνώμη. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι ενώ εμείς ως λαός, ως πολιτική ελίτ, επιθυμούμε να διατηρούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί τους οι γείτονες μας, αυτοί μας θεωρούν ως τη δεύτερη σημαντικότερη απειλή για το κράτος τους.

Το ερωτηματικό που προκύπτει από αυτή την έρευνα είναι απλό. Αυτή η στάση των Αλβανών γειτόνων έχει άραγε προβληματίσει την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ ή για άλλη μία φορά θα εξηγηθεί ως μία φυσιολογική αντίδραση των Αλβανών λόγω του γνωστού ελληνικού «εθνικισμού». Και αυτό διότι η τελευταία έννοια έχει καταντήσει να αποτελεί την περίφημη καραμέλα στο στόμα όλων αυτών που διακατέχονται από το σύνδρομο της αυτομαστίγωσης και θέλουν μία ζωή τον Έλληνα να φταίει για όλα.

Μήπως τελικά πριν ρίξουμε στα τάρταρα τον ταλαίπωρο τον Έλληνα, θα έπρεπε να δούμε τις «ειδικές ανασφάλειες» καθώς και τις εδαφικές και οικονομικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας, ερμηνεύοντας αντικειμενικότερα τα αισθήματα που τρέφουν για μας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr