11/12/10

Οι Τούρκοι δουλέμποροι κάνουν πίσω


Μείωση παρατηρείται στους δείκτες της παράνομης μετανάστευσης στα Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο, χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ανάπτυξη της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης (RABITs) του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ (FRONTEX).

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τον αριθμό των συλλήψεων στην περιοχή του θεάτρου των επιχειρήσεων μεταξύ του μηνός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2010, η μείωση φτάνει το 42,6%.



Από τη διαδικασία των συνεντεύξεων προκύπτει ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών είναι Αφγανικής και Πακιστανικής υπηκοότητας (26% και 18% από το σύνολο των 4.462 αντίστοιχα). Άλλες βασικές υπηκοότητες που εντοπίζονται είναι η Αλγερία και το Μαρόκο, ενώ ο συνολικός αριθμός των εθνικοτήτων που ταυτοποιούνται από τους ειδικούς είναι 53, (κυρίως Ασία και Αφρική).

Ειδικότερα, οι κυριότερες εθνικότητες των παράνομων μεταναστών εμφανίζονται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Ύστερα από αίτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex, αναπτύχθηκαν, από τις αρχές του Νοεμβρίου, στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, συνολικά 175 επιχειρησιακά στελέχη από 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στελέχη αυτά, που συγκροτούν την Ομάδα Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (Rapid Border Intervention Team - Rabits), υποστηρίζουν τις Ελληνικές Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης στην αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικής κατάστασης που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Έβρου.

Η Ομάδα “ Rabits ” έχει αναπτυ

χθεί στις χερσαίες και ποτάμιες συνοριογραμμές του νομού Έβρου με την τουρκική πλευρά και εκτελεί τα καθήκοντά της υπό τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλες οι επιχειρήσεις επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων γίνονται σε κοινή σύνθεση με Έλληνες συνοριοφύλακες.

Εκτός από την υποστήριξη σε ανθρώπινους πόρους των RABITs , αλλά και την προσωρινή αναδιάταξη δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο, τα ακόλουθα μέσα και τεχνικός εξοπλισμός των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν επαρκή επιχειρησιακή ανταπόκριση:

  • Ένα (1) ελικόπτερο
  • Ένα (1) αεροπλάνο
  • Δύο (2) κινητά Κέντρα Συντονισμού
  • Τρία (3) Κοντέινερ Πρώτης Κατα
    γραφής
  • Είκοσι δύο (22) οχήματα Περιπολίας
  • Εννέα (9) οχήματα με θερμικές κάμερες
  • Τρία (3) οχήματα μεταφοράς σκύλων
  • Επτά (7) οχήματα μεταφοράς προσωπικού ( mini buss )
  • Ένα (1) λεωφορείο μεταφοράς προσώπων ( buss )
  • Φορητές θερμικές κάμερες

Σύμφωνα με τους γενικούς στόχους του σχεδίου ταχείας επέμβασης, η ανάπτυξη των ομάδων RABIT, στο αίτημα της Ελλάδας, στοχεύει στο να παρέχει επαρκή ικανότητα επιχειρησιακής ανταπόκρισης των συνοριοφυλάκων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

αντιμετωπίζοντας την παρούσα, εξαιρετική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, με μία επιθυμητή επίδραση στην αποτροπή της εισόδου. Επίσης, με έμπρακτο τρόπο, να αναδειχθεί μια συντονισμένη επιχειρησιακή αλληλεγγύη των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Τέλος, να διασφαλίσει ότι όσοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται να μεταχειρίζονται, σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης και των επιχειρησιακών στόχων που τέθηκαν, είναι εξίσου σημαντική και η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση του φαινόμενου της μετανάστευσης και των μεταναστευτικών πιέσεων που παρατηρούνται.

Υπενθυμίζεται ότι, η παροχή αυξημένης τεχνικής και επιχειρησιακής συνδρομής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της έκτακτης και εξαιρετικής μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής πρωτοβουλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή προς την Βελγίδα Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς και στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.