18/2/11

Στην δίνη του Δ.Ν.Τ και η ΕΛ.ΑΣ


Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο

Ακινητοποιημένο είναι λόγω έλλειψης χρημάτων περίπου το 20% των μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙΑΣ. Δεν περισσεύουν χρήματα για τη σίτιση κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ «κόβονται» περίπου 1.000 υπηρεσιακά τηλέφωνα αστυνομικών υπηρεσιών. Παράλληλα δόθηκε διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε υπηρεσία να τοποθετηθεί «ενεργειακά υπεύθυνος» αστυνομικός για να κλείνει τα φώτα και να γίνεται οικονομία στο ρεύμα! Εξαιρετικά προβληματική είναι η κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και εξαιτίας της νέας διαδικασίας έγκρισης πιστώσεων που προβλέπει ότι μηνιαίως το ποσοστό διάθεσης χρημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% του ετήσιου προϋπολογισμού. Επιπλέον κάθε δαπάνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. _ ακόμη και αν αφορά ένα ευρώ _ πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι γι' αυτόν τον χρόνο δεν έχει εγκριθεί καμία από τις νέες δαπάνες λόγω οφειλών ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 οι οποίες βρίσκονται στη φάση της «τελικής τακτοποίησης». Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ομιλούν για διαδικασία «εξαιρετικά δύσκαμπτη η οποία δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στην ΕΛ.ΑΣ.».

Παροπλισμένες μοτοσικλέτες

Το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη κονδυλίων για τη συντήρηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που έχει λάβει εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις αφού δεν μπορεί να αποδεσμευθεί ποσό ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για αυτές τις εργασίες. Ετσι, λοιπόν, καθημερινά ακινητοποιούνται ολοένα και περισσότερες από τις 1.000 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών και αναφορές συνδικαλιστών, «λόγω έλλειψης χρημάτων έχει ζητηθεί από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να κάνουν λιγότερα χιλιόμετρα. Επιπλέον πολλοί εποχούμενοι αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε πεζές περιπολίες. Τέλος, υπολογίζεται ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για έναν μήνα, όλες σχεδόν οι μοτοσικλέτες αυτής της ομάδας πρόληψης των εγκληματικών ενεργειών θα είναι εκτός λειτουργίας. Και αυτό ασφαλώς θα σημάνει αμέσως ότι οι κακοποιοί θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων». Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ είναι η καταστροφή και η μη αντικατάσταση των φρένων, με κίνδυνο βέβαια να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα, ενώ πρόβλημα καταγράφεται και με την έλλειψη λιπαντικών.

Περιπολικά και καύσιμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, «λόγω έλλειψης χρημάτων για συντήρηση έχουν ακινητοποιηθεί 150 περιπολικά και περίπου το 10% των 150 μοτοσικλετών της ομάδας Ζ. Ακόμη υπολογίζεται ότι 30 από τα 60 περιπολικά της Αμεσης Δράσης βρίσκονται για τους ίδιους λόγους εκτός λειτουργίας. Και η κατάσταση αυτή θα γίνεται καθημερινά χειρότερη». Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, υπάρχουν περιπολικά που κυκλοφορούν με σπασμένα παρμπρίζ ύστερα από ατυχήματα ή συμπλοκή με κακοποιούς και «οι αστυνομικοί έχουν καλύψει τις τρύπες στα τζάμια με χαρτόνια». Αντίστοιχο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και με τα καύσιμα. Στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχει πρόβλεψη για εκροή 18 εκατ. ευρώ για την αγορά καυσίμων των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο από τις προηγούμενες χρονιές υπολογίζεται ότι οι ετήσιες ανάγκες των αρχών ασφαλείας για καύσιμα ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ.

Προσπάθειες οικονομίας

Ενα από τα κύρια ζητούμενα των επιτελών της Αστυνομίας είναι να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τα έξοδα για ρεύμα, τηλέφωνα κτλ. Οπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση δαπανών, η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει ετησίως 10 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, 6,8 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, 700.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, 700.000 ευρώ για κινητά τηλέφωνα και 265.000 ευρώ για φυσικό αέριο. Αποφασίστηκε λοιπόν να τοποθετηθεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας και της επαρχίας αρμόδιος αστυνομικός για την οικονομία ρεύματος. Θα είναι αυτός που θα φροντίζει να... κλείνει τα φώτα, τον κλιματισμό, τις τηλεοράσεις και ό,τι μπορεί να προκαλεί σπατάλες. Ακόμη έχει ληφθεί απόφαση να κοπούν 1.000 τηλέφωνα επί συνόλου 7.500 που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Η σίτιση κρατουμένων

Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με τη σίτιση κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα. Το ημερήσιο κόστος παροχής φαγητού _ το επονομαζόμενο «τροφείο» _ σε κάθε κρατούμενο υπολογίζεται σε 5,79 ευρώ και για το 2011 το σχετικό ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η πίστωση όμως κρίνεται ότι δεν επαρκεί, αφού το 2010 για τον ίδιο λόγο εκταμιεύθηκαν περίπου 9 εκατ. ευρώ. Τέλος, λόγω μη έγκρισης των κονδυλίων, προβλήματα υπάρχουν και στη χρήση αναλώσιμων υλικών στα γραφεία των αστυνομικών. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν αστυνομικοί, «δεν έχουμε ούτε χαρτιά και μολύβια για να γράψουμε» [tovima].