11/3/11

Τους έφυγε φάκελος

 Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος


Νέα δεδομένα για τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη, έρχονται στο φως. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΒΗΜΑ» είχε κλαπεί το σχέδιο ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λίγες ημέρες προτού σταλεί το δέμα - βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη!

Οι άγνωστοι έκλεψαν το απόρρητο από έναν αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την προστασία του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη. Ωστόσο η ΕΛΑΣ απέφυγε να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε για το συμβάν, παρ' ότι υπήρξε τιμωρία του αξιωματικού που έχασε τα κρίσιμα έγγραφα.


Το δέμα - βόμβα εξερράγη στις 24 Ιουνίου 2010 στον 7ο όροφο του υπουργείου και σκότωσε τον αξιωματικό Γιώργο Βασιλάκη ο οποίος επιχείρησε να το ανοίξει. Για τη μεταφορά του δέματος βόμβα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, παλαμικό αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε – σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ – πάνω στο περιτύλιγμα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Μετά την έκρηξη είχε διατυπωθεί σειρά ερωτημάτων για τα ημιτελή μέτρα ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και για το πώς γνώριζαν οι αποστολείς του φονικού φακέλου, ότι δεν υπήρχε ουσιαστική διαδικασία ελέγχου των δεμάτων που αποστέλλονταν στο υπουργείο.

Είχαν κλαπεί τα σχέδια

Ομως η αποκάλυψη για την κλοπή του σχεδίου ασφαλείας δημιουργεί πιθανόν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Τα έγγραφα που εκλάπησαν αφορούσαν το επονομαζόμενο «σχέδιο τρωτότητας» του υπουργείου που είχε αναλάβει να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στα έγγραφα υπήρχε σχέδιο του κτιρίου, καταγραφή των μέτρων ασφαλείας καθώς και διαδικασίες ελέγχου πρόσβασης. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αποφευχθεί μία ένοπλη επίθεση – όπως κι αν αυτή εκδηλωνόταν – στο κτίριο ύστερα από σχετικές απειλές που εκτόξευαν ένοπλες οργανώσεις αλλά και σε επιστολή του ο καταζητούμενος Παλαιοκώστας.
«Συντάκτης» και μεταφορέας των εγγράφων ήταν αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είναι στενός συνεργάτης τμηματάρχη που ασχολείται με τις έρευνες για την εγχώρια τρομοκρατία.

Διέρρηξαν το αυτοκίνητο

Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες πληροφορίες η κλοπή των εγγράφων σημειώθηκε το βράδυ της 20ης Μαΐου 2010 στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Φειδιππίδου στους Αμπελόκηπους. Οπως ανέφερε ο αξιωματικός στους συναδέλφους του, το βράδυ που σημειώθηκε η κλοπή είχε μεταβεί με το ΙΧ του, συνοδεία της συζύγου του, σε ιδιωτικό ιατρείο της περιοχής. Ο αξιωματικός είπε ακόμη ότι είχε τοποθετήσει τα έγγραφα καθώς και χρηματικό ποσό, σε έναν χαρτοφύλακα τον οποίο, πριν κατέβει από το αμάξι, τοποθέτησε κάτω από τη θέση του συνοδηγού!

Ωστόσο άγνωστοι φέρεται να είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις του και την ώρα που ο αξιωματικός βρισκόταν στο ιατρείο, έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού κι άρπαξαν τον χαρτοφύλακα. Στον αξιωματικό επιβλήθηκε μικρή ποινή με την μορφή προστίμου διότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μην χαθούν τα απόρρητα έγγραφα. Ωστόσο αποφεύχθηκε να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε και ιδιαίτερα μετά την αποστολή του δέματος - βόμβα, όταν και η κλοπή αυτών των εγγράφων φαίνεται να αποκτούσε άλλη σημασία.

Δεν το συνδέουν

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε το «ΒΗΜΑ» τις τελευταίες ώρες, παραδέχθηκαν τη συγκεκριμένη κλοπή, όμως απέφυγαν να το συσχετίσουν με τη βόμβα στη λεωφόρο Κατεχάκη. Οπως ανέφεραν «δεν ήταν οργανωμένο σχέδιο κλοπής των εγγράφων. Επρόκειτο πιθανόν για διαρρήκτες οι οποίοι είδαν τον χαρτοφύλακα, ο οποίος ήταν μεγάλου μεγέθους κι ο οποίος εξείχε από την κάτω πλευρά του καθίσματος του συνοδηγού. Εξάλλου από την έρευνα που κάναμε στο ίδιο σημείο είχαν καταγραφεί κι άλλες κλοπές σε ΙΧ. Τα σχέδια - φωτοτυπίες πράγματι δεν βρέθηκαν ποτέ. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι το δέμα βόμβα είχε σταλεί αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στο κείμενο που είχε σταλεί σε απογευματινή εφημερίδα, από τους αποστολείς του δέματος, είχε φανεί η γνώση των μέτρων ασφαλείας του υπουργείου ενώ υπήρχε μια «σαφής εξήγηση» γιατί έστειλαν το δέμα πρώτα στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού.

Η επιστολή - εξήγηση

Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, «ένα από τα σχέδια μας προέβλεπε να σταλεί στο υπουργείο αλλά και αυτό αποκλείστηκε γιατί γνωρίζαμε την ύπαρξη των μηχανημάτων ελέγχου x - ray. Ακόμη και αν κατασκευάζαμε μη ανιχνεύσιμη βόμβα, ο κίνδυνος να ανοιχτεί από κάποιον ανταγωνιστή του υπουργού (προς γνώση του περιεχομένου) ήταν μεγάλος. Τελικά αποφασίσαμε να σταλθεί ως δούρειος ίππος στο πολιτικό του γραφείο κι αυτό γιατί φτάνοντας στον προορισμό του ήταν πιθανόν να ανοιχτεί ο εξωτερικός φάκελος από τη/το γραμματέα του. Διαβάζοντας όμως την επιστολή που ήταν κολλημένη επάνω στον εσωτερικό φάκελο (σ. σ. που υποτίθεται ότι είχε στείλει ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο SIEMENS Χρήστος Καραβέλας) ήταν απολύτως βέβαιο πως θα τηλεφωνούσε στον υπουργό, δίχως να τον ανοίξει. Εάν δεν πήγαινε ο ίδιος στο πολιτικό του γραφείο να δει το περιεχόμενο του φακέλου, είχαμε βάσιμες ελπίδες πως θα έδινε διαταγή να μεταφερθεί στο γραφείο του υπουργείου χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο». Ο, τι δηλαδή τελικώς συνέβη με μοιραία αποτελέσματα.