9/3/11

Tα Falcon του Καντάφι στο FIR Αθηνών

Μυστηριώδεις πτήσεις πολυτελών τζετ που ανήκουν στον συνταγματάρχη Καντάφι άρχισαν το τελευταίο διάστημα να πραγματοποιούνται από και προς τη Λιβύη. Το περίεργο με τις πτήσεις αυτές είναι ότι μεταφέρουν απεσταλμένους του Καντάφι σε διάφορες πρωτεύουσες, χωρίς βεβαίως να δίνεται λόγος για την αποστολή που εκτελούν, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και κυρίως με την περιουσία της οικογένειας Καντάφι.
Οι πτήσεις με τα πολυτελή τρικινητήρια Falcon (τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 1Mach) άρχισαν όταν τα άρματα μάχης των πιστών του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση για την ανακατάληψη διαφόρων πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το Falcon για παράδειγμα που έφυγε την Τετάρτη το πρωί και ζήτησε άδεια από τις ελληνικές αρχές Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να πετάξει στο FIR Αθηνών, σε διεθνή εναέριο χώρο, με προορισμό το Κάιρο, έγινε την ώρα που τα τανκς του Καντάφι κατευθύνονταν προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελούσε υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Απογειώνει τα Falcon τώρα πριν του απαγορεύσουν τις πτήσεις

Τα αεροσκάφη του Καντάφι πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα τις πτήσεις τους και για έναν ακόμα λόγο. Το καθεστώς γνωρίζει πολύ καλά τις διεργασίες που κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ για να εξετάσουν τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναερίου αποκλεισμού (non flight zone) στη Λιβύη, ακόμα και χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ. Αν όντως υπάρξει κάτι τέτοιο, τότε κανένα αεροσκάφος της Λιβύης δεν μπορεί να πετά από και προς τη Λιβύη: Τι θα συμβεί; Θα καταρρίπτεται. Πώς θα μπορέσει, με την non flight zone ο Καντάφι να σηκώνει αεροσκάφη είτε για να βομβαρδίζει τους αντικαθεστωτικούς είτε να αποστέλλει αξιωματούχους στο εξωτερικό για να ρυθμίσουν τα οικονομικά του;


Ο κεντρικός Τραπεζίτης βρέθηκε στην Τουρκία

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατάφεραν να «δραπετεύσουν» από τη Λιβύη αξιωματούχοι του καθεστώτος, διπλωμάτες αλλά και τραπεζίτες.
Ένας από αυτούς, ο κ. Φαρχάτ Ομάρ Μπενγτάρα διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Λιβύης (ο άνθρωπος που κρατούσε το κλειδί του θησαυροφυλακίου του Καντάφι_ όπως τον ονόμαζαν) είχε εξαφανισθεί εδώ και δύο εβδομάδες και πολλοί νόμιζαν ότι βρισκόταν στην Ελβετία. Ουδείς γνώριζε με ποίον είναι και εάν ακόμα στηρίζει το καθεστώς ή «λιποτάκτησε». Την περασμένη Τρίτη όμως με ένα e-mail που έστειλε στους F.T. πληροφορούσε τους πάντες ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ότι από εκεί του ήταν πιο εύκολο να διαχειρίζεται το θέμα των κεφαλαίων της Λιβύης, χωρίς πάλι να διευκρινίζει ποιον υποστηρίζει. Απλώς δήλωνε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων θα οδηγούσε, κατά την άποψή του, σε ανθρωπιστική καταστροφή. Το περίεργο είναι ότι παραδέχθηκε πως ο Καντάφι έβαλε στη θέση του ένας άλλον για αντικαταστάτη, λέγοντας μάλιστα ότι μόλις τελειώσει η κρίση θα παραιτηθεί από Κεντρικός Τραπεζίτης.

Επιζητεί προμήθειες από τη Αιγυπτο

Την Τετάρτη το πρωί δεν απογειώθηκε μόνον ένα Falcon από τα καλά φρουρούμενο με αντιαεροπορικούς πυραύλους αεροδρόμιο της Τρίπολης, αλλά δύο. Το ένα, που ζήτησε άδεια εισόδου στο FIR και ο πιλότος του κατέθεσε κανονικά σχέδια πτήσεως, προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Κάιρο. Στην Αθήνα προς στιγμή προκλήθηκε κάποιος προβληματισμός εάν το πολυτελές Falcon μετέφερε τον συνταγματάρχη Καντάφι, πράγμα που σήμαινε ότι η τραγωδία που περνούν οι Λίβυοι θα έπαιρνε τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας ζήτησε άμεση ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η Αθήνα ήθελε να πληροφορηθεί ποιον ή ποιους επιβάτες μετέφερε το λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο διέσχισε το FIR Αθηνών, νοτίως της Κρήτης μέσα σε 9 λεπτά.
Τελικά όταν προσγειώθηκε στο Κάιρο, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού αεροδρομίου αποκάλυψε ότι το αεροσκάφος του Καντάφι μετέφερε τον επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Προμηθειών και Επιτελικής Υποστήριξης. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Αμπντέλ Ραχμάν Μπεν Αλί αλ Σάγιντ, έναν από τους πλέον έμπιστους του Καντάφι, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Το δεύτερο αεροσκάφος κατευθύνθηκε στη Βιένη μεταφέροντας άλλον αξιωματούχο του Καντάφι.
Ο φόβος του εμπάργκο και της απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, τον έκαναν να ανησυχεί περισσότερο απ΄ ότι τον ανησυχεί η προέλαση των αντικαθεστωτικών. Με απεσταλμένους σε διάφορες χώρες προσπαθεί να περισώσει όση περιουσία μπορεί, να προτείνει να δίνει πετρέλαιο και να εισπράττει ανθρωπιστική βοήθεια (όπως είχε συμβεί και στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεϊν), γιατί γνωρίζει χωρίς χρήματα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στη Λιβύη.
Και μέσα σ΄ όλη αυτή την αναταραχή ο Καντάφι, θέλοντας προφανώς να δείξει στη διεθνή γνώμη ότι δεν αντιμετωπίζει όσα προβλήματα, νομίζουν οι αντίπαλοί του ότι αντιμετωπίζει, έδωσε 4 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, για να ξοφλήσει ένα μέρος των οφειλών της Λιβύης σε κυπριακές κατασκευαστικές εταιρίες [tovima.gr].