20/4/11

Στρατηγείο στο Τριεθνές με τη Βουλγαρία


Κάμερα νυχτερινής λήψης στον Έβρο, με "στρατό" λαθρομεταναστών να περνά το ποτάμι
Από την σημερινή συνάντηση με Βούλγαρους και Ρουμάνους Αξιωματούχους
Η στενή συνεργασία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ο συντονισμός των δράσεών τους για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα , στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν τη Συνθήκη του Schengen, κυριάρχησαν κατά την  πρώτη τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και Υπουργού Εσωτερικών , Tsvetan Tsvetanov και του Υπουργού Εσωτερικών της Ρουμανίας  , Constantin Traian Igas.  Ο Υπουργός, κ Παπουτσής επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας για ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο του Schengen. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο Τριεθνές, ενός Κέντρου Επαφής για τον έλεγχο των συνόρων. Οι κύριοι Παπουτσής και Tsvetanov υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Osman Gunes  για τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Όπως αποφασίστηκε κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών ανάλογες συναντήσεις θα γίνονται κάθε έξι μήνες και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.
Στο μεσοδιάστημα όμως θα υπάρχει συνεργασία μιας Επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα μπορεί να οργανώνει όχι απλώς τις συζητήσεις μας αλλά κυρίως θα οργανώνει κοινές δράσεις, κοινές επιχειρήσεις.
Ο Χρήστος Παπουτσής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι:
«Θεωρούμε, ότι την ίδια στιγμή  το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται ακόμη περισσότερο και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο και για την αντιμετώπισή του επιτάσσει (όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) τη συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένη ανταλλαγή πληροφοριών και δράσεων. Και τέλος, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών όπως αυτό το αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Επίσης έχουν εμπειρία και η Βουλγαρία και η Ρουμανία από μεταναστευτική πίεση. Αλλά, με την ένταξη στο Schengen θα έχουν και εκείνοι αυξημένες τάσεις και βεβαίως θα υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια από πολλούς για τη μεταφορά των μεταναστευτικών ροών προς τις δικές τους χώρες. Εμείς εκδηλώσαμε την πλήρη διαθεσιμότητά μας όχι μόνο για τη συνεργασία σήμερα αλλά ταυτόχρονα και τη μεταφορά όλων των εμπειριών που έχουμε, για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα προκειμένου να έχουμε μία από κοινού αντιμετώπιση και αυτού του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω τους δύο συναδέλφους μου αλλά και τις κυβερνήσεις τους για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδος και τη συμμετοχή των δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον FRONTEX τόσο στις επιχειρήσεις στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, ακόμη και μόλις πρόσφατα στην οργάνωση των επιχειρήσεων που κάνουμε στα νότια της Κρήτης».