18/6/11

Πρόστιμο για το θάνατο κρατουμένου


Ποσό ύψους 110.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λειβαδιάς ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στους συγγενείς 27χρονου κρατούμενου που βρέθηκε νεκρός από ναρκωτικά μέσα στο κελί του στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει το εν λόγω ποσό καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τα αρμόδια όργανα δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός της φυλακής και να αποτραπεί ο θάνατος του νεαρού αλλά και του συγκρατούμενου του στο κελί.
Ο 27χρονος κρατούνταν από τις 10.6.2000 στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας βάσει απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που του είχε επιβάλει ποινή 15 ετών για ναρκωτικά και ληστεία. Στις 25.7.2007 επέστρεψε κανονικά στη φυλακή μετά τη 2η πενθήμερη άδειά του ενώ την ίδια μέρα εισήλθε στη φυλακή και ο συγκρατούμενος του. Κατά την είσοδό τους αναφέρεται ότι υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα. Ωστόσο, την επομένη το πρωί βρέθηκαν και οι δύο νεκροί από ναρκωτικά, σύμφωνα με την τοξικολογική έκθεση και την νεκροτομή.
Σύμφωνα με το «Έθνος» στην απόφαση (με αριθμό 29/2011) που αφορά την περίπτωση του 27χρονου, επισημαίνονται οι αυξημένες εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται από το Δημόσιο, όχι μόνο έναντι του κοινωνικού συνόλου αλλά και των κρατουμένων δεδομένου ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους αυτοδιάθεσής τους» αλλά και ορισμένοι από αυτούς «έχουν ροπή σε παραβατική συμπεριφορά». Στα αρμόδια όργανα αποδίδονται «πλημμελείς ενέργειες και παράνομες παραλείψεις» καθώς το ιστορικό του χρήστη ήταν γνωστό και καθώς ήταν χρήστης από νεαρή ηλικία «προφανώς δεν διέθετε ισχυρές αντιστάσεις σ΄αυτά».
Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με την εισηγήτρια να μειοψηφεί καθώς υποστήριξε ότι για το θάνατο του υπό τις παρούσες συνθήκες ευθύνεται ο ίδιος ο κρατούμενος καθώς «αντικειμενική αιτία για την επέλευση του θανάτου του κρατουμένου αποτελεί η δική του βούληση», με την οποία εισήγαγε τις απαγορευμένες «κακής» ποιότητας ουσίες στη φυλακή, οι οποίες καταναλώθηκαν, όπως αναφέρει, με «εσφαλμένη (συνδυασμένη) χρήση». Υποστήριξε δε, ότι δεν υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι από τα αρμόδια δημόσια όργανα έκαναν τους απαιτούμενους ελέγχους. Ανάλογη θέση κράτησε στη δίκη και το Ελληνικό Δημόσιο.
«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, καθώς κρίνεται ότι ο εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα δημιουργεί παράλληλα υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, με πρώτιστο αυτό της προστασίας της ζωής τους» δηλώνει στο Έθνος ο δικηγόρος των συγγενών του 27χρονου, Κώστας Κοσμάτος. Από την πλευρά του, ο διδάκτορας Νομικής, Ευτύχης Φυτράκης, ειδικευμένος στον Συνήγορο του Πολίτη, για θέματα κρατουμένων υποστηρίζει ότι «με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής των κρατουμένων και επιπλέον η αναγνωρίζεται η υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει και προληπτικά μέτρα για την προστασία τους, κάτι το οποίο αποτελεί σταθερή νομολογία και του ΕΔΔΑ».

http://tvxs.gr/node/85842