Ανεστάλη η λειτουργία όλων των μονάδων αφαλάτωσης στη χώρα
98 κιβώτια με πυρομαχικά μέσα σε σιδερένια κοντέινερ που φυλάσσονταν κάτω από τον ήλιο (χωρίς στέγαστρο) εξερράγησαν από την υπερθέρμανση, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε κοντινή θαμνώδη έκταση.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 12 πτώματα (2 αξιωματικοί της Εθν. Φρουράς, 2 υπαξιωματικοί, 2 ναύτες (δίδυμα αδέρφια) 6 πυροσβέστες) αλλά οι νεκροί εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι πολύ περισσότεροι. Σε θαλάσσιο χώρο 1,5 χλμ. μακριά από την έκρηξη εντοπίστηκε στολή πυρραγού του πυροσβεστικού σώματος.
Το ωστικό κύμα έθεσε εκτός λειτουργίας τον γειτονικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί.
Οι υπόλοιπες μονάδες ηλεκροπαραγωγής που λειτουργούν, καλύπτουν μόνο το 50% των συνολικών αναγκών. Η αποκατάσταση των ζημιών στον σταθμό Βασιλικού θα πάρει μήνες. Εκκλήσεις κάνει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και κλείσιμο των κλιματιστικών.
Ανεστάλη η λειτουργία όλων των μονάδων αφαλάτωσης στη χώρα. Με δελτίο το νερό στη Λεμεσό (12 ώρες ανά 48ωρο)
Οι γερανογέφυρες τερμάτισαν τη λειτουργία τους στο λιμάνι της Λάρνακας για εξοικονόμηση ρεύματος και δεν εξυπηρετούνται πλέον τα φορτηγά που έχουν δέσει εκεί.
Σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και το ισχυρό ωστικό κύμα υπέστησαν περιουσίες στους γύρω οικισμούς Πεντάκομο, Μαρί, Μοναγρούλι και Μονή.
Μυστήριο επικρατεί σχετικά με τα μέτρα που ποτέ δεν πάρθηκαν για τις συνθήκες φύλαξης των 98 κοντέινερ με πυρομαχικά που κατέσχεσαν οι λιμενικές αρχές της Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2009.
Το ρωσικό πλοίο (με κυπριακή σημαία) Monchegorsk είχε αποπλεύσει από το Ιράν με άγνωστη προέλευση. Μετά από καταγγελίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι προορισμός του ήταν το λιμάνι της Συρίας Ταρτούς και παραλήπτης του πολεμικού υλικού η οργάνωση Χαμάς, το πλοίο οδηγήθηκε στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού και στις 14 Φεβρουαρίου 2009 ολοκληρώθηκε η εκφόρτωσή και η μεταφορά του στρατιωτικού υλικού φορτίου στην ναυτική βάση Ζυγίου.
Έκτοτε οι αμερικανικές αρχές υπέβαλαν συχνά αίτημα για την καταστροφή αυτών των πυρομαχικών, αλλά απ' ότι φαίνεται η Κυπριακή κυβέρνηση δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Συρία και το Ιράν και δεν έκανε τίποτα.
Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών, κάλυκες των 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, σφαίρες και βλήματα με απλές γομώσεις και γομώσεις μαγνησίου ήταν συσκευασμένα μέσα στα κοντέινερ
Πηγη : tovima.gr