19/7/11

Μετά την πολύχρονη καταδίκη τα ΜΑΤ

Ένταση  μετά το πέρας της διαδικασίας στην δίκη της "Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς", όταν μπήκαν στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού οι δυνάμεις των ΜΑΤ.την έπαιρναν από την αίθουσα με χειροπέδες, ο πατέρας της ζήτησε να της μιλήσει, αλλά δεν του το επέτρεψαν.
Η μητέρα της έτρεξε κλαίγοντας να μιλήσει στην πρόεδρο του δικαστηρίου, όμως οι αστυνομικοί την απώθησαν και έπεσε κάτω. Εν μεσω αποδοκιμασιών μπήκαν στην αίθουσα αστυνομικές δυνάμεις και επικράτησε χάος.

Οι ποινές

Όσον αφορά στις ποινές, το δικαστήριο δεν επέδειξε καμία επιείκεια και εξάντλησε την αυστηρότητά του, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του "τρομονόμου". Με ομόφωνη απόφαση καταδικάστηκαν: Ο Χάρης Χατζημιχελάκης κατά συγχώνευση σε ποινή κάθειρξης 37 ετών και τεσσάρων μηνών (εκτιτέα 25 έτη), ο Παναγιώτης Αργυρού σε 37 χρόνια (εκτιτέα τα 25), ο Γιώργος Καραγιαννίδης σε 20 χρόνια, ο Παναγιώτης Μασούρας σε 11 χρόνια και έξι μήνες, οι Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρος Μητρούσιας σε 11 χρόνια.

Σε ποινή κάθειρξης δύο ετών και εννέα μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο Μανώλης Γιόσπας, ο οποίος απηλλάγη από τις βασικές κατηγορίες, που αφορούν στην ένταξη στην οργάνωση, αλλά κρίθηκε ένοχος για άλλα αδικήματα που δεν συνδέονται με την οργάνωση, όπως για ληστείες και κλοπές.

Το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία λόγω αμφιβολιών τους Ερρίκο Ράλλη και Νίκο Βογιατζάκη.

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, έκρινε ένοχους τους: Χάρη Χατζημιχελάκη και Παναγιώτη Αργυρού για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και ηθική αυτουργία στις εκρήξεις στις οικίες των πρώην υπουργών Παναγιώτη Χηνοφώτη και Λούκας Κατσέλη και στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Ένοχοι κρίθηκαν οι Γιώργος Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Μασούρας, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρος Μητρούσιας για: ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και απλή συνδρομή στην έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη αλλά και για την κατασκευή και κατοχή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία της πρώην υπουργού. Οι τέσσερις τελευταίοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι από τις λοιπές κατηγορίες που αφορούσαν τις εκρήξεις στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και της οικίας Χηνοφώτη.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, οι φυσικοί αυτουργοί όλων των εκρήξεων παραμένουν άγνωστοι.

Για τους Γιόσπα, Μητρούσια και Καρακατσάνη, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφιβικής ηλικίας, δίνοντας τη δυνατότητα για επιβολή μικρότερων ποινών.

Οι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη υπέβαλαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, για να μην "αποθηκευθούν" στη φυλακή -όπως είπαν- τα καλύτερά της χρόνια, τα οποία δεν επιστρέφονται. Ζήτησαν από τους δικαστές να μην είναι απλώς καταμετρητές ποινών.


Αφορμή η συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι στους γονείς της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών. Τη στιγμή που