21/7/11

Ο εκτελεστής που έγινε δημόσιος υπάλληλος

Ο νεκρός Ιταλός φοιτητής που δέχτηκε την αστυνομική σφαίρα στην Γένοβα, που σήμανε την απαρχή του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Σήμερα ο δολοφόνος του, έφυγε από τους Καραμπινιέροι και μετατάχθηκε στο δημόσιο. Το πρόσωπο της εξουσίας είναι σ' όλα τα κράτη  το ίδιο ...
Δέκα χρόνια πριν  στη σύνοδο της G8 στη Γένοβα το 2001 το κίνημα «No Global» κατά της παγκοσμιοποίησης έχει βγει στους Ιταλικούς δρόμους. 
 Ο 23χρονος Τζουλιάνι δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που προσπαθούσε μέσα στην αναταραχή να αντεπιτεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις εκτοξεύοντας έναν πυροσβεστήρα. Αστυνομικό τζιπ πέρασε πάνω από τη σορό του δύο φορές.
Ο καραμπινιέρος που πυροβόλησε θανάσιμα των Κάρλο Τζουλιάνι ζει σήμερα στην Καλαβρία. Μετά την αθώωσή του -οι δικαστές θεώρησαν ότι πυροβόλησε για να υπερασπισθεί την σωματική του ακεραιότητα- εγκατέλειψε το σώμα των καραμπινιέρων και άλλαξε δουλειά, έγινε δημόσιος υπάλληλος.
Ο 30χρονος σήμερα Μάριο Πλακανίκα ζητά «να τον αφήσουν ήσυχο, να μην του θυμίζουν μια ιστορία που του κατέστρεψε την ζωή».
Για την δολοφονία του Τζουλιάνι όσοι  αστυνομικοί   καταδικάστηκαν για τις βίαιες συγκρούσεις εκείνης της μαύρης ημέρας,  μετά προήχθησαν, όπως έγινε και με τον βάναυσο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στην υπόθεση "ζαρντινιέρα" της Θεσσαλονίκης..