9/7/11

H Λαρισινή Καμόρα

Εξαρθρώθηκαν, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις, που συνεργάζονταν μεταξύ τους, και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος διακοσίων είκοσι (220) ατόμων, εκ των οποίων τα δεκαοκτώ (18) περίπου αποτελούσαν τα αρχηγικά τους μέλη.
Οι τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κατοχής και εμπορίας πυροβόλων όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, πρόκλησης και προσφοράς για εκτέλεση κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής (08/07/2011) αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από εκατό (100) Αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι από οκτώ (8) εισαγγελικούς λειτουργούς, πραγματοποιήθηκαν τριάντα τέσσερις (34) έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους, παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών, και συνελήφθησαν σαράντα οκτώ (48) άτομα, εκ των οποίων δύο (2) αλλοδαπές γυναίκες.
Μέχρι στιγμής, στις έρευνες που ενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
  • Όλων των ειδών ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά δισκία)
  • Όπλα (δύο (2) πιστόλια με σιγαστήρες, ένα όπλο αερίου, ένας σιγαστήρας για όπλο αερίου, μια (1) καραμπίνα, μαχαίρια και μία (1) σιδερογροθιά)
  • Σαράντα τρία (43) αυτοκίνητα και μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα για τη διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούσαν οχήματα που προέρχονταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.
  • Ογδόντα οκτώ (88) κινητά τηλέφωνα και έντεκα (11) κάρτες κινητής τηλεφωνίας (sim)
  • Το χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ, σε όλων των ειδών τα χαρτονομίσματα και συναλλαγματικές
  • Δύο (2) πλαστές σφραγίδες, πλαστά πιστοποιητικά.
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψαν τα ακόλουθα:
  • Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.
  • Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, κ.λπ.).
  • Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.
  • Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.
  • Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Τέλος, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.
Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι και οι μέθοδοι δράσης της, σχηματίζεται σε βάρος των μελών της δικογραφία για τις παρακάτω πράξεις που προέκυψαν:
Συγκεκριμένα:
Α. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εκατόν πέντε (105) μέλη, εκ των οποίων 96 ημεδαποί (83 άνδρες και 13 γυναίκες) και 9 αλλοδαποί (7 άνδρες και 2 γυναίκες).
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν οκτώ (8) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων οι δύο (2) γυναίκες. Τέσσερα (4) από τα οκτώ αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
’Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
  • Εμπορία και διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών ( ηρωίνη, κοκαΐνη, κλπ).
  • Κατοχή και εμπορία πυροβόλων όπλων.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης για προσωπικούς λόγους αναζητούσε τρόπους σε συνεργασία με έγκλειστο της φυλακής για τη διάπραξη δολοφονίας (με συμβόλαιο), ικανοποιώντας ένα αίσθημα εκδίκησης σε βάρους του δράστη δολοφονίας οικείου προσώπου του.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ερευνάται:
  • Η κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών (ιατρικών βεβαιώσεων) με την ιδιότητα του χρήστη ναρκωτικών, ώστε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές - σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να πετύχουν τη μη προφυλάκισή τους με την χρήση αυτών των πιστοποιητικών.
  • Η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.
  • Η συμμετοχή μελών της οργάνωσης και τρίτων προσώπων σε σχεδιαζόμενη ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.
Β. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από ογδόντα οκτώ (88) βασικά μέλη, εκ των οποίων ογδόντα τρεις (83) ημεδαποί (72 άνδρες και 11 γυναίκες) και 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν πέντε (5) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη και κοκαΐνη).
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, ερευνάται η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών, με σκοπό την πορνεία.
Γ. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι τέσσερα (24) βασικά μέλη, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) ημεδαποί άνδρες και ένας (1) αλλοδαπός άνδρας.
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τέσσερα (4) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).
Οι σαράντα οκτώ (48) συλληφθέντες, που αποτελούσαν μέλη των τριών (3) εγκληματικών οργανώσεων, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων εγκληματικών πράξεων, ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.