2/8/11

Αντιτρομοκρατία δια χειρός ΗΠΑ


Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα
Μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, εγκαινιάστηκε χθες το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Ελευθέριο Οικονόμου.
Τα προγράμματα αυτά, που διεξάγονται στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α., γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος αντιτρομοκρατικής βοήθειας που προσφέρεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν στους συμμετέχοντες του προγράμματος, τόσο ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρθηκαν στα σημαντικά οφέλη της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας καθώς και των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Αρχών Ασφάλειας των χωρών στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Όπως τόνισαν, η γνώση των πρακτικών και των τακτικών των εγκληματικών οργανώσεων, οι συνεχείς εκπαιδεύσεις με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων των ερευνητών, η κοινή επιχειρησιακή γλώσσα και οι κοινές διαδικασίες διευκολύνουν και ευνοούν την αντιμετώπιση τους και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ευημερία και την εμπέδωση της ασφάλειας των κοινωνιών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σεμιναριακής μορφής, που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει για δώδεκα εργάσιμες ημέρες, αφορά σε θέματα «εντοπισμού και αξιοποίησης ερευνητικών πληροφοριών» θα παρακολουθήσουν δεκατρείς (13) αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και δώδεκα (12) στελέχη της Κυπριακής Αστυνομίας. Τα στελέχη που θα αναπτύξουν τις διάφορες θεματικές ενότητες είναι εμπειρογνώμονες – εκπαιδευτές Αρχών Ασφάλειας των ΗΠΑ που προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα αναζήτησης, ανάλυσης και αξιοποίησης πληροφοριών κυρίως σε ότι αφορά την αντιτρομοκρατική αντίδραση.
Στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος έχει δρομολογηθεί, εντός των επομένων μηνών, η πραγματοποίηση και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, όπως εκπαιδεύσεις που αφορούν στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, στη διαχείριση των ερευνών μετά από περιστατικά εκρήξεων, στη λήψη αντιμέτρων σε περιστατικά έκρηξης.