14/8/11

Ο φόβος του κοσμηματοπώλη


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011. Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Ειρήνης στο Νέο Φάληρο πραγματοποίησε σπείρα τα μέλη της οποίας έδεσαν τα ρολά ασφαλείας του καταστήματος σε αυτοκίνητο τύπου βαν και στη συνέχεια τα αφαίρεσαν εξασφαλίζοντας άμεση πρόσβαση στα κοσμήματα

Εξήντα ληστείες και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Σημειωτέων ότι οι 20 εξ αυτών έχουν γίνει με την μέθοδο του…τζιπ το οποίο οι δράστες ρίχνουν στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου. Μετά το σπάσιμο της βιτρίνας, οι ληστές δρουν ταχύτατα αρπάζοντας τα κοσμήματα και φεύγουν με μοτοσικλέτες.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι καταφεύγουν σε όλο και περισσότερα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν την περιουσία τους. «Φεύγεις από το μαγαζί σου το βράδυ και χαίρεσαι που πας σπίτι σου ζωντανός» λέει κοσμηματοπώλης που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Γλυφάδας. «Τα κοσμηματοπωλεία ήταν πάντα ευάλωτα, όμως η ευκολία του να προμηθευτεί κανείς όπλα στην αγορά, καθώς και η άνοδος ρεκόρ της τιμής του χρυσού, κάνει τα μαγαζιά μας πολύ ελκυστικά ως στόχο» λέει ο κ. Σάββας Χατζηχριστοδούλου, ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου Savvasdesign στον Πειραιά, ένας από τους κοσμηματοπώλες, του οποίου το κατάστημα έγινε στόχος της… συμμορίας με το τζιπ.


Αξίζει αν σημειωθεί ότι, ακριβώς επειδή οι ληστές της συγκεκριμένης σπείρας, στοχεύουν στα κοσμήματα που είναι τοποθετημένα στις προθήκες, η μέση αξία της λείας κάθε ληστείας δεν ξεπερνά τις 10.000- 20.000 ευρώ, και αυτό γιατί στις προθήκες οι κοσμηματοπώλες δεν τοποθετούν -για προφανείς λόγους- τα καλύτερα κομμάτια τους. «Δεν έχει να κάνει μονό με λόγους ασφαλείας» ισχυρίζεται ο κ. Ευπρέπιος Κατσαμάκης ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου Lapis στην Κω, και εξηγεί πως τα χρυσά αντικείμενα ενδιαφέρουν πλέον πιο πολύ τους ληστές και τους κλεπταποδόχους, παρά τους…φίλους του κοσμήματος. «Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι τις ληστείες. Όμως δεν βάζω στη βιτρίνα κομμάτια από χρυσό. Εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών αλλά και των αλλαγών στη μόδα δεν ενδιαφέρουν τους παραθεριστές».


Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα. Ο κύριος Γιάννης Μανδυλάκης ιδιοκτήτης των κοσμηματοπωλείων Μαργώνη στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο για έξαρση των ληστειών «όχι μόνο σε καταστήματα, αλλά και σε εκθέσεις, οι οποίες δεν αστυνομεύονται επαρκώς».
Αναφερόμενος μάλιστα στο άλλο φαινόμενο των καιρών, την έξαρση των ιδιωτικών αγοραπωλησιών χρυσού, κάνει μια πρόταση για θεσμοθέτηση … «πόθεν έσχες» η οποία θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους κλεπταποδόχους, και κατ' επέκταση τους ληστές.
«Έχουν έρθει διάφοροι να μου πουλήσουν κοσμήματα, που ήμουν σίγουρος πως ήταν προϊόντα κλοπής. Θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική φωτογράφηση των αντικειμένων που πουλιούνται σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να μην τα δώσουν για "λιώσιμο", για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Έτσι θα δημιουργούνταν μια βάση δεδομένων με τα κοσμήματα που διακινούνται στην αγορά, και όσα από τα αυτά τα κοσμήματα είναι προϊόντα κλοπής θα μπορούσαν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους» [τοβημα].