Ως πράκτωρ "ΘουΒου" ο Θανάσης Βέγγος ήταν καλύτερος στον ρόλο του |
Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Νέα δεδομένα στις υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΥΠ! Σε απολογία - με τη μορφή της ανωμοτί κατάθεσης - καλούνται τις επόμενες ημέρες ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας κι ένας επιχειρηματίας,
οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης και της πλαστογραφίας για την υπόθεση λειτουργίας του κολεγίου στην οδό Ακαδημίας στο οποίο εμφανίζονταν να σπούδαζαν στελέχη της ΕΥΠ.
οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης και της πλαστογραφίας για την υπόθεση λειτουργίας του κολεγίου στην οδό Ακαδημίας στο οποίο εμφανίζονταν να σπούδαζαν στελέχη της ΕΥΠ.
Χθες με ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του «Βήματος» για την κατηγορία περί κατασκοπείας σε βάρος άλλου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο φέρεται να έστειλε - το 2008 - απόρρητα έγγραφα με ονόματα πρακτόρων σε email του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Η υπόθεση με το Κολέγιο
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», στις 30 Μαΐου 2010, σύμφωνα με το οποίο ύστερα από συνεννόηση πρώην διευθυντικού στέλεχος της Α' Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ με έναν επιχειρηματία, ιδρύθηκε κολέγιο στην οδό Ακαδημίας 86. Κύριος σκοπός του ήταν να δίνουν, με ταχύρυθμες διαδικασίες, τίτλους σπουδών σε στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να παίρνουν προαγωγές και να έχουν μεγαλύτερο μισθό. Στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν κι ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ για παρακολουθήσεις υπόπτων. Επιπλέον τα ίδια πρόσωπα φέρεται να επιχείρησαν την αγορά εταιρείας πληροφορικής στην οδό Αχαρνών ενώ είχαν συναλλαγές και με άλλους επιχειρηματίες.
Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης εντάχθηκε η μήνυση που είχε καταθέσει μία υπάλληλος της ΕΥΠ που κατηγόρησε τους υπευθύνους του κολεγίου για εξαπάτησή της. Ακόμη κατέθεσαν άλλοι τρεις υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρθηκαν στις σπουδές τους στο συγκεκριμένο κολέγιο. Προ μερικών μηνών, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πληροφορικής ο οποίος ανέφερε ότι «ο ιδιοκτήτης του κολεγίου όταν επιχείρησε να αγοράσει την εταιρεία, του εξομολογήθηκε ότι πίσω από αυτήν την εξαγορά είναι η ΕΥΠ ενώ την επόμενη ημέρα προσκλήθηκε να επισκεφθεί τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη λεωφόρο Κατεχάκη». Τέλος κατέθεσαν ένας επιχειρηματίας κι ένας ιερέας που φαίνεται να είχαν συναλλαγές με τα ίδια πρόσωπα.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο επιχειρηματίας κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο είχε στρατολογηθεί από την ΕΥΠ προκειμένου μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συλλέξει πληροφορίες για εθνικά ζητήματα. Ακόμη και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μιλούσαν για «επιχειρηματικές ενέργειες που έγιναν για εθνικούς λόγους... », ενώ επικαλούνται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τελικώς από το κολέγιο της οδού Ακαδημίας δεν εκδόθηκε τελικώς κανένα πτυχίο!
Παράλληλα τα ίδια πρόσωπα φέρονται να προχωρούσαν σε παράτυπη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις [τοβημα].